Hvorfor er dere menn så redde for å gå til legen?
Menn går langt sjeldnere til lege enn kvinner. Ifølge ekspertene har det maskuline selvbildet mye av skylda.
– Menn kvier seg ofte for å prate om kroppslige problemer, og lytter sjeldnere til kroppens symptomer og faresignaler, sier Anders Sandström, som er allmennlege ved Aleris Frogner i Oslo.
– For mange menn er det ikke «naturlig» å være åpen om problemene sine. Mange har gjerne også en overdreven tro på at alt er under kontroll, og på tross av uttalte symptomer, venter mange menn gjerne flere år før de til slutt oppsøker lege, utdyper Sandström.
Han mener en del av problemet ligger i det maskuline selvbildet.
Det sier Leif Erik Grønning, urolog ved Aleris Frogner, seg enig i:
– Menn ønsker gjerne å fremstå tøffe, og at de «tåler en støyt». Ofte vil de heller ikke være til bry. I noen tilfeller tror jeg også de utsetter problemet fordi de er redde for hva som vil bli oppdaget.Urolog ved Aleris Leif Erik Grønning
Unødvendig å plages
Det er ofte skambelagt for menn at «utstyret» ikke fungerer helt som det skal. Dette være seg problemer med å få ereksjon, problemer med vannlating eller trang forhud.
– Ofte er det uproblematisk for oss å ordne opp i tilstanden. Da er det unødvendig å plages i årevis som mange faktisk gjør, bare fordi de utsetter legebesøket, sier Grønning.
Viser det seg mot formodning at problemene skyldes noe mer alvorlig, som kreftsykdom, er det langt større sjanse for å bli frisk og helbredet dersom kreften oppdages tidlig.
Menn kvier seg spesielt for å sjekke prostata, fordi det innebærer en finger i endetarmen, påpeker urologen.
– Men for oss er det en helt normal del av arbeidsdagen. Det er like vanlig som at kvinner går til gynekolog, noe de er mye flinkere til enn menn! Jeg forstår at det ikke er spesielt gøy med en slik sjekk, men det er helt nødvendig, sier Grønning.
Symptomene du må ta på alvor
Det er selvfølgelig ikke et poeng å gå til legen om du ikke må. Men kjenner du symptomer på at noe føles unormalt, så bør du ta turen.
Disse symptomene bør du se ekstra opp for:
- Det er vanlig å ha mindre energi i perioder, men er du unormalt slapp og sliten over lengre tid bør du oppsøke lege.
- Får du pusteproblemer, er mer kortpustet enn vanlig eller opplever trykk i brystet kan dette være hjerterelatert, og du bør sjekke det opp hos lege.
- Om du har forhøyet blodtrykk over lengre tid kan det føre til hjerteinfarkt eller blodpropp. Derfor er det viktig å kontrollere dette hos lege.
- Kjenner du kuler eller endringer i pungen, bør du få det sjekket med en gang. Det kan være godartede kuler, men også testikkelkreft.
- Har du synlig blod i urinen bør dette må avklares raskt. Det kan være tegn på nyrestein eller infeksjoner, men også i sjeldne tilfeller kreftsykdom.
- Problemer med trang forhud eller andre forhudsproblemer. Mange menn opplever dette som plagsomt i årevis uten å oppsøke hjelp fordi de synes det er flaut. Dette kan skyldes en hudsykdom, og kan fint gjøres noe med dersom det oppdages tidlig – for eksempel gjennom en enkel operasjon.
- Potensproblemer over lengre tid. Dette er veldig normalt og det finnes god hjelp. Potensproblemer kan skyldes hormonbalansen, men også hjertesykdom eller diabetes. Derfor bør du alltid finne årsaken bak problemet.
- Hvis vannlatingen endrer seg. Kanskje blir strålen dårligere, du får ikke tømt deg ordentlig når du tisser, eller må oftere på do. Er det kortvarig kan det være urinveisinfeksjon. Men det kan også være symptomer på en voksende prostata eller overaktiv blære. I noen tilfeller kan det være tegn på alvorligere sykdom som kreft i prostata eller blære.
– Legene må være oppmerksomme
Det er ikke så mye leger kan gjøre for å få menn til å sjekke seg oftere. Men når de først dukker opp, så bør de tas på alvor, mener de to Aleris-legene.
– Menn har gjerne mye å ta opp når de først går til legen, og det de gruer seg til å si blir ofte sagt helt til slutt. Da er det viktig at vi som leger oppfatter dette og har tid til å følge opp, sier Grønning og fortsetter:
– Vi kan også bli flinkere til å spørre, slik at de som kvier seg får mulighet til å fortelle om problemene sine. For eksempel kan vi normalisere problemene ved å si at “det er mange som opplever problemer med vannlating og potens i din alder. Har du merket noe til det?”.
Heller føre var
Allmennlege Sandström mener også at leger bør være imøtekommende, og være på tilbudssiden.
– Pasienten skal aldri føle at vi ikke har tid, eller at de er til bry. Det er mye bedre å få en avklaring, enn å gå rundt å bekymre seg. Som oftest er det ikke snakk om alvorlig sykdom, men i de tilfellene det faktisk er det, er det alltid en fordel å finne ut av det så tidlig som mulig. Hos Aleris har vi alltid tid til at du skal føle deg ivaretatt og trygg.
Til deg som sitter med en følelse av at du bør bestille deg en legetime, så har Grønning en siste beskjed:
– Husk at når du besøker legen så har du tatt ansvar for deg selv og de rundt deg. Du er handlekraftig og tar livet ditt på alvor.
Hos Aleris kan du få time hos både allmennlege og spesialister. Se hvilke medisinske tjenester vi tilbyr her, og bestill time her.