Møt barnelegen: "For meg er det viktig å se hele barnet"
Elisabeth Igenbergs er barnelege ved Aleris Solsiden. Hun har bred erfaring innen barne- og ungdomsmedisin, og tar imot barn fra 0-18 år med alle typer symptomer og sykdommer. For henne er det viktig med en helhetlig tilnærming til utredning, behandling og oppfølging.
Hva er viktig for deg i møte med syke barn og deres foreldre?
- Jeg er veldig opptatt av å se hele barnet, og å gjøre grundige undersøkelser. Jeg setter av god tid til samtale, slik at barn og foreldre skal føle seg godt ivaretatt, og føle seg trygge på meg som lege og selve situasjonen. De skal få svar på alle spørsmål de måtte ha. Jeg sørger også for å gi god informasjon om når de kan forvente svar på eventuelle prøver, og hva som er veien videre.
Bestill time hos Elisabeth Igenbergs
Hva skiller en barnelege fra fastlege/allmennlege?
- Jeg har vært borti tilfeller der barn ble behandlet som små voksne. Barne- og ungdomsmedisin er ikke godt nok forankret i medisinsk grunnutdanning og ikke alle leger har kunnskap om hvordan man vurderer et barn og hvilke undersøkelser som er nødvendige og ikke.
Siden barn kan vise sykdom på veldig ulike måter, og mange ikke har språk til å forklare plagene sine, er det vesentlig å ha nok tid til samtale og undersøkelse. Et stort fokus hos oss barneleger er også å vurdere nødvendigheten av alle undersøkelsene. Er det f.eks. spørsmål om magevondt hos små barn er det veldig ofte snakk om forstoppelse, og det er derfor ikke nødvendig å ta rutinemessige blodprøver eller røntgen. Bruk av medikamenter må vurderes nøye og avveies mellom ønsket effekt og eventuelle bivirkninger.
Hva slags plager og sykdommer kommer barn og foreldre til deg med?
- Det jeg ser mest av er mageproblemer og fordøyelsesplager, søvnproblematikk, spørsmål om astma og allergier, luftveisinfeksjon, hodepine, utmattelse, utvikling og tilvekst. Jeg tar imot barn med alle slags tilstander. Mange kan jeg utrede og behandle her på Aleris, mens det andre ganger er nødvendig å henvise videre til f.eks. St. Olavs.
Nå går vi inn i en sesong der forkjølelse og magevirus ofte går på rundgang i barnehagene. Mange småbarnsforeldre synes det er vanskelig å vurdere om det er tilstrekkelig å bli hjemme med det syke barnet og se an formen, eller om de bør oppsøke lege. Har du noen råd til dem?
- For de minste barna er det viktig å følge med på bleiene. Dersom bleiene er tørrere enn de pleier, er det ofte et tegn på dehydrering. De fleste barn klarer seg greit på lite mat i et par dager, dersom de får i seg tilstrekkelig med drikke. Dersom foreldrene ikke klarer å få i barnet nok drikke, kan det være nødvendig med væsketilførsel, så i slike tilfeller er det tilrådelig å oppsøke lege.
Allmenntilstanden og respirasjonen er også viktig å følge med på. Det er ganske vanlig at barn veksler mellom lavt og høyt energinivå når de er syke, men dersom barnet er slapt eller er tungpustet, og særlig hvis du kjenner at du ikke riktig får kontakt, bør du søke hjelp.
Barnet har feber dersom kroppstemperaturen målt i endetarmen er på 38,0º C eller mer. Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber. Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. Sørg for å ikle barnet lette klær og tilby rikelig med drikke. Det er ofte ikke nødvendig med febernedsettende medisin, barnet vil ikke bli raskere friskt av det. Det kan imidlertid være lurt å gi paracetamol dersom barnet er slapt og ikke orker å drikke. Saltvannsdråper (og en nesesug) kan også være greit å ha hjemme dersom barnet blir tett i nesen.
Bestill time hos barnelege i Trondheim: Elisabeth Igenbergs
Bestill time til barnelege i Bergen: Finn Greve-Isdahl
Bestill time hos barnelege i Oslo: Maria Bunæs