Noen få er genetisk disponert for eggstokk- og brystkreft
Lurer du på om du er arvelig disponert for brystkreft? Er det opphopning av eggstokk- eller brystkreft i familien, bør du lese dette.
– Brystkreft skyldes i liten grad genetikk, men to til fem prosent av alle brystkrefttilfeller er forbundet med to såkalte kreftgen - BRCA1 eller BRCA2, forteller Joanna Majak Gundersen, bryst- og endokrinkirurg ved Aleris.
Hva er BRCA1 eller BRCA2?
Normalt sett skal kreftgenene BRCA1 eller BRCA2 stå for reparasjon av DNA-skader, og er dermed til for å undertrykke kreftutvikling. Det er med andre ord gener som vi alle har og som skal hjelpe oss til ikke å utvikle kreft. – Når disse genene likevel er med på å forårsake kreft, er det fordi det er snakk om muterte varianter av BRCA1 og BRCA2, forklarer Majak Gundersen.
Risikoen for kreft øker fra fylte 25 år
Har du disse genfeilene er det inntil 90 prosent sannsynlighet for at du utvikler brystkreft i løpet av livet. Du vil også ha økt risiko for å utvikle eggstokkreft. – På grunn av den enorme risikoen anbefales det å gjennomføre forebyggende kirurgiske inngrep, sier Majak Gundersen.
Kirurg Majak Gundersen forklarer at de anbefaler å fjerne eggstokkene rundt fylte 35 år eller etter at du har fått de barna du måtte ønske deg.
– Når vi fjerner eggstokkene vil du ikke lenger produsere egg, og du mister dermed muligheten til å få barn selv, sier hun.
For å forhindre brystkreft erstattes brystvev med proteser. – Vi beholder både brystvorter og huden rundt. På denne måten blir det kosmetiske resultatet av operasjon veldig fint, forklarer Majak Gundersen.
– Tidspunktet for gjennomføring av en slik operasjon bør diskuteres grundig med hver enkelt kvinne, siden vi vet at risikoen øker fra fylte 25 år.
Ifølge Kreftlex.no vil det hos de fleste være naturlig å få inngrepet utført ved rundt 30 års alder.
Majak Gundersen anbefaler kvinner med opphopning av eggstokk- eller brystkreft i familien å bestille en time hos Aleris for en samtale med en spesialist.
– Da får du informasjon om hvilken risiko du har for å bli syk, og du blir anbefalt et videre oppfølgingsløp.
Ønsker du å bestille konsultasjon hos bryst- og endokrinkirurg Joanna Majak Gundersen?
Send inn skjema på denne siden eller ring Aleris Frogner på 22 54 11 45
Har du helseforsikring?
Kravet for å få dekket utredning eller behandling gjennom helseforsikringen er at det skal være medisinsk nødvendig. Du trenger derfor en henvisning fra lege. Har du det, kan du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å finne ut om du får godkjent dekning av din sak.
Vi har samarbeidsavtale med alle de store norske helseforsikringsselskapene. Du kan selv be om å få time hos oss.