Gravid med endometriose
Hos de som søker hjelp for ufrivillig barnløshet er endometriose en av de vanligste årsakene til nedsatt fertilitet. Ved IVF-behandling kan man optimalisere i alle ledd og øke sjansen for å oppnå graviditet. Vi har også dyktige kirurger som kan operere bort endometriosevev dersom det blir nødvendig.
Blant kvinner som søker hjelp for ufrivillig barnløshet kan det være så mange som 35–50 % som også har diagnosen endometriose, og mange finner det først ut ved en fertilitetsutredning.
Dersom du allerede er diagnostisert med endometriose, eller om din mor eller søster har sykdommen, er sannsynligheten høyere for at du vil trenge medisinsk hjelp for å bli gravid. Har du endometriose og ønsker å bli gravid, er det derfor lurt å ikke prøve for lenge før du/dere kontakter lege. Husk at de aller fleste kan få hjelp.
Endometriose kan føre til sammenvoksninger og arrvev i eggstokkene, noe som vil påvirke fertiliteten ved at det blir vanskelig for et befruktet egg å feste seg. Endometriose kan hos noen kvinner også føre til smertefulle samleier, som kan gjøre det lite fristende å forsøke å bli gravid.
De fleste som har endometriose klarer å bli gravide på egen hånd, men noen bruker lenger tid, og rundt 1 av 3 trenger prøverørsbehandling. Ved IVF kan man optimalisere i alle ledd og øke sjansen for å oppnå graviditet.
IVF-behandling ved endometriose
Hvordan påvirker endometriose fertiliteten?
Hvis du lider av endometriose, finnes det vev av samme type som livmorslimhinnen også utenfor livmoren, f.eks. i eggstokkene, i egglederne, på båndene som holder livmoren på plass, i blæren, i tarmen, i området mellom skjeden og endetarmen eller mer sjeldent i bukhinnen. Hver måned reagerer dette vevet på kjønnshormonene på samme måte som livmorslimhinnen. Livmorslimhinnens oppgave er å ta vare på det befruktede egget, og når egget modnes vil denne slimhinnen begynne å vokse og fylles med blod. Skjer det ingen befruktning vil dette blodet komme ut som menstruasjon. Problemet med å ha slikt vev utenfor livmoren, er at dette vevet også vokser og fylles med blod i takt med endringen i kjønnshormonene, uten at blødningen har noe sted å gjøre av seg. I motsetning til menstruasjonsblodet kan blødningen fra endometriosen ikke komme ut, og det kan oppstå betennelse i vevet. Med tiden dannes det ofte arrvev som kan ødelegge eggstokkene på grunn av cystedannelse, og tette igjen egglederne. Disse endringene gjør det vanskelig å bli gravid.
Tegn på endometriose
De vanligste symptomene på endometriose er:
- Smerter før og under menstruasjonen
- Smerter i forbindelse med eggløsningen
- Smerter i forbindelse med samleie
- Kraftige blødninger og/eller uregelmessige blødninger
- Uttalt tretthet
- Barnløshet
- Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen
Noen har ikke så mye symptomer på sin endometriose, og finner ikke ut at de har det før de sliter med å bli gravide.
Behandling av endometriose kan øke sjansene for graviditet
Dersom du har endometriose vil en kikkhullsoperasjon der man fjerner endometriosevevet kunne øke sannsynligheten for å bli gravid. Vi har noen av Norges fremste endometriosespesialister her på Aleris, slik at du raskt kan få god behandling.
Mulige komplikasjoner med endometriose
Dersom en kvinne med endometriose blir gravid vil graviditeten som oftest forløpe normalt, men det er litt større risiko for spontanabort og graviditet utenfor livmoren.
Noen kvinner med endometriose opplever økende smerter i de første månedene av graviditeten, men de fleste smertene forsvinner helt underveis i graviditeten.
For de aller fleste med endometriose vil det å komme i overgangsalderen gjøre at plagene avtar, da østrogennivået synker og fruktbarheten minsker.