Behandlingsforløpet ved IVF/ICSI
Skal du gjennom en IVF- eller ICSI-behandling kan du på denne siden lese om de ulike stegene i prosessen, fra oppstart med hormonstimulering til innsetting av embryo.
Behandlingsforløpet steg for steg
1. Melde oppstart
1. Melde oppstart
Når vi har svar på utredningen og du har planlagt behandlingen sammen med fertilitetslegen, er du klar for oppstart.
(Hvis du skal bruke donorsæd, må vi ha på plass strå før du kan gå i gang med behandling.)
Den dagen menstruasjonen har kommet ordentlig i gang, kaller vi for 1. syklusdag. Denne dagen skal du starte med medisinene dine som forskrevet av lege. Det er viktig at du kontakter oss denne dagen og gir beskjed om at du er i gang. Når du kontakter oss for å melde oppstart vil du samtidig få time til første ultralydkontroll.
NB: Hvis menstruasjonen kommer i helgen, kontakter du oss påfølgende mandag.
Kontakt oss via vår pasientportal eller på telefon 22 54 10 20
2. Hormonstimulering
2. Hormonstimulering
For å øke sjansene for en vellykket fertilitetsbehandling bruker vi nesten alltid hormonbehandling i forbindelse med IVF-/ICSI-behandling.
Hormonstimuleringen fremmer follikkelveksten, slik at flere egg modnes samtidig i eggstokkene. Hormonbehandlingen tas i form av en sprøyte én gang om dagen i det antallet dager du har avtalt med legen. Du setter sprøyten selv hjemme etter at du har fått opplæring av våre sykepleiere.
Etter noen dager begynner du med sprøyte nr 2 i tillegg, som forhindrer at du får din egen eggløsning. Når du har brukt hormonsprøyten i ca. én uke vil vi kontrollere størrelsen og antall follikler ved ultralydkontroll.
Videre behandling avtales med legen. Det kan innebære ny ultralydkontroll eller planlegging av egguthenting.
3. Ultralydkontroll
3. Ultralydkontroll
På ultralydkontrollen vil legen undersøke antall eggposer og størrelsen på disse. De vil også se på endometriet ditt. Noen gangen ønsker legen ny ultralydkontroll etter noen dager for å kontrollere videre. Andre ganger kan det være nok med én kontroll før vi avtaler hvilken dag egguttaket skal foregå.
4. Eggløsningssprøyte
4. Eggløsningssprøyte
Eggløsningssprøyten er med på å ferdigmodne eggene. Du skal selv sette denne sprøyten hjemme til et angitt tidspunkt, omtrent 36 timer før vi skal gjøre egguttak. Sykepleier vil instruere deg i bruk av sprøyten.
Det er veldig viktig at du setter sprøyten på rett tidspunkt. Skulle du være så uheldig at du glemmer å ta eggløsningssprøyten, er sjansen stor for at vi må avbryte syklusen.
5. Egguthenting
5. Egguthenting
Forberedelser og ankomst:
- Du har fått beskjed og skriftlig info fra sykepleier om dag og tidspunkt for når eggløsningssprøyten skal settes.
- Du har fått med deg smertestillende tabletter som du skal ta på angitt tidspunkt. Noen kan kjenne seg litt svimmel etter inntak av smertestillende, dette er helt normalt og ikke farlig. Vi anbefaler at du ikke selv kjører bil denne dagen, da smertestillende kan påvirke din konsentrasjonsevne.
- Du og din eventuelle partner møter opp på klinikken på angitt tidspunkt, 30 min før uttaket skal skje. Dere vil bli tatt i mot i resepsjonen av vår koordinator som vil sjekke at alle papirer er i orden, samt sjekke id på dere. Husk å ha med gyldig legitimasjon.
- Koordinator vil så følge dere inn på rommet du skal ha, der du vil få beskjed om å skifte til en morgenkåpe, og du vil også her få tid til litt avslapping. Rommene vi har på klinikken er utstyrt med en deilig seng og eget bad, slik at du skal få en rolig og behagelig opplevelse.
- Skal det leveres sædprøve kan mannen avlegge dette på rommet ditt, eller han kan bruke vårt tilrettelagte rom for dette. Vi anbefaler at han har hatt en sædavgang 2-3 dager før.
- Når tiden er inne vil du bli hentet av legen på rommet ditt, du skal da ha tømt blæren før dere går inn på lab der selve egguthentingen vil foregå.
Hvordan foregår selve egguthentingen?
- Selve egguthentingen tar ca 15 minutter.
- Hvis du har partner eller du har med deg noen kan denne personen være med inn slik at du har noen kjente med deg under uthentingen. Sykepleier vil også være tilstede og assistere legen, samt være en god støtte for deg.
- Egguthentingen foregår ved at du ligger i en gynstol. Legen vil først gjøre en ultralydundersøkelse før hun/han setter lokalbedøvelse i skjedeveggen din. Dette kan høres ubehagelig ut, men erfaringsmessig kjenner du lite til dette. Så snart bedøvelsen virker vil legen gå inn med en nål som brukes for å tømme eggposene. Du kan kjenne noe ubehag akkurat i det legen går inn gjennom eggstokken, men så fort man er inne i eggstokken kjenner de fleste lite. Hver eggpose tømmes for væske (folikkelvæske) og vil fortløpende bli sett igjennom av en embryolog som kan si om det kommer egg.
- Når den ene eggstokken din er tømt, vil legen gjøre samme prosedyre på andre siden.
- Underveis i uthentingen vil du få vite hvor mange egg vi finner, og du kan følge med på skjermen på hele prosedyren. Mange synes dette er veldig spennende, men samtidig også litt nervepirrende. Så snart vi er ferdige vil du bli fulgt tilbake på rommet ditt, der du kan slappe av. En sykepleier vil komme inn til deg og gå gjennom videre forløp, samt fortelle deg antallet egg som er hentet ut.
Etter egguthentingen:
Det er vanlig at du kan kjenne litt ubehag etterpå, det er heller ikke unormalt med en liten blødning. Vi vil ha varmeputer tilgjengelig slik at du kan ligge med noe varmt på magen, dette lindrer ofte veldig godt.
Når du føler deg i grei form kan du reise hjem igjen. Vi anbefaler at du tar det med ro denne dagen. Ved behov for sykemelding kan vi være behjelpelig med dette.
6. Befruktning/embryoutvikling
6. Befruktning/embryoutvikling
Når eggene er hentet ut vil de bli befruktet samme dag i vårt laboratorium, enten med IVF eller ICSI. Til dette bruker vi en fersk sædprøve fra din partner eller fra en sæddonor. Vi overvåker nøye denne prosessen i laboratoriet, og plasserer de befruktede eggene i et spesielt varmeskap, der de utvikler seg videre. Hos Aleris Fertiltet bruker vi den nye teknikken EmbryoScope+ til dyrking av de befruktede eggene, ettersom det gir et optimalt dyrkingsmiljø for eggene.
Du vil bli informert av vår embryolog om befruktning og om utviklingen av embryoene frem til innsetting.
7. Embryotransfer/innsetting
7. Embryotransfer/innsetting
Du vil få tid for innsetting av vår embryolog. Selve innsettingen er en enkel og smertefri prosedyre. Legen fører et tynt kateter inn i livmoren din og setter embryoet på plass under veiledning av ultralyd.
Det settes vanligvis inn ett embryo, og hvis det er flere fine embryo igjen, vil disse vitrifiseres (fryses), slik at de kan benyttes til et eventuelt senere forsøk.
2 uker etter innsettingen kan du ta en graviditetstest. Les mer om hva du skal gjøre ved positiv/negativ test her