Bli gravid med IVF
IVF er den mest brukte metoden for assistert befruktning, og forkortelsen står for «in vitro-fertilisering». Dette betyr at befruktningen skjer utenfor kroppen – i et prøverør. IVF kalles derfor ofte «prøverørsbehandling» eller «kunstig befruktning». IVF-behandling kan utføres både med partnerens sæd og med donorsæd.
Når kan man gjøre IVF-behandling?
- Ved tette eller skadede eggledere
- Ved alvorlig endometriose
- Når kvinnen eller mannen er sterilisert
- Ved uforklarlig barnløshet
- Når det ikke har lykkes å bli gravid ved inseminasjon med partner- eller donorsæd
- Når mannen har nedsatt sædkvalitet
Vi tilbyr også andre fertilitetsbehandlinger:
"Magisk god opplevelse"
"Caroline Becker har fulgt oss opp som par i en IVF-prosess. Nå venter vi på vårt lille mirakel som kommer om noen måneder. Et mirakel som ikke hadde vært mulig uten kunnskapen, støtten, forståelsen, og engasjementet fra Caroline og alle andre på Aleris Fertilitet. Alle vi har møtt har gitt oss så god støtte og oppfølging. Det er enkelt å ta kontakt, og jeg opplever det som en lav terskel for å stille spørsmål, søke råd og få veiledning. Vår prosess var ikke rett frem, men Caroline sin måte å jobbe på som lege har fylt oss med håp, realisme, ro og senkede skuldre. Får ikke rost hele klinikken nok. Er så takknemlig! Uendelig glad for at vi nå venter på vårt lille under, men nesten litt trist å ikke skal se de på klinikken lengre. Kan ikke få anbefalt dem nok!"
Hentet fra legelisten.no
IVF-behandling steg for steg
Alle som skal til assistert befruktning hos oss starter med en fertilitetssjekk. Her tar vi oss god tid slik at vi får et så godt grunnlag som mulig for å planlegge den optimale fertilitetsbehandlingen for deg eller dere.
Når et par ikke oppnår graviditet på naturlig vis kan det være flere årsaker til det, og årsakene kan ligge hos kvinnen, hos mannen eller hos begge.
De vanligste årsakene til kvinnelig infertilitet er eggløsningsforstyrrelse (som PCOS eller anovulasjon), endometriose, tette eggledere eller redusert eggkvalitet. Med redusert eggkvalitet mener vi at egget har en DNA-skade. Kvinner er født med alle eggene sine, og jo eldre vi blir desto eldre blir naturlig nok eggene våre. Kvinnens alder er derfor en vesentlig faktor når det kommer til å oppnå graviditet.
IVF Hormonbehandling
For å øke sjansene for en vellykket fertilitetsbehandling bruker vi alltid hormonbehandling i forbindelse med IVF-/ICSI-behandling.
Hormonstimuleringen fremmer follikkelveksten, slik at flere egg modnes samtidig i eggstokkene. Hormonbehandlingen tas i form av en sprøyte én gang om dagen i det antallet dager du har avtalt med legen. Du setter sprøyten selv hjemme etter at du har fått opplæring av våre sykepleiere. Etter noen dager begynner du med sprøyte nr 2 i tillegg som forhindrer at du får din egen eggløsning. Når du har brukt hormonsprøyten i ca. en uke vil vi kontrollere størrelsen og antall follikler ved ultralydkontroll.
Videre behandling avtales med legen. Det kan innebære ny ultralydkontroll eller planlegging av egguthenting. Egguthenting skjer vanligvis ca 10-14 dager etter behandlingsoppstart.
IVF Fryseforsøk
Når det kommer til selve befruktningsprosessen skiller vi mellom et såkalt ferskt forsøk og et fryseforsøk. Dersom man har hentet ut flere egg under egguthentingen, befrukter vi alle eggene for å se hvilke som klarer å utvikle seg best. Noen ganger får vi flere gode embryoer (befruktede egg), og da setter vi som regel inn ett av dem (ferskt forsøk), og fryser ned de resterende til eventuelle fryseforsøk. Dersom man ikke lykkes i å bli gravid med det første forsøket, kan man sette inn et fryst embryo i en ny syklus. Man trenger da ingen ny hormonstimulering med sprøyter.
Kort eller lang IVF-protokoll?
Vi skiller mellom «IVF kort protokoll» og «IVF lang protokoll». Hos oss vil de fleste pasienter bruke kort protokoll som gjør behandlingsforløpet enklere for pasienten. Hvilken protokoll som velges avgjøres av legen.
Se forløpet ved kort protokoll
Se forløpet ved lang protokoll
Egguttak IVF
IVF står for in vitro fertilisering, som betyr befruktning utenfor livmoren. Et vesentlig steg i IVF-prosessen er dermed å hente ut egg fra kvinnens eggstokker, slik at disse kan befruktes på laboratoriet.
I den naturlige menstruasjonssyklusen er det som oftest bare ett egg som modner og har mulighet til å bli befruktet. For å optimalisere sjansene for å kunne sette inn et befruktet egg (embryo/blastocyst) med god kvalitet i livmoren under IVF/ICSI-behandling, vil kvinnen som regel gjennomgå en hormonstimulering før egguttak. Dette får flere egg til å modne. Hormonene bidrar til at egganleggene som finnes i eggstokkene utvikles og blir til egg som ligger i væskefylte eggposer. I takt med stimuleringen øker eggposenes størrelse, dette monitoreres med ultralyd av IVF-legen din. Når eggposene har blitt passe store er det på tide å avbryte stimuleringen og bestemme en tid for egguttak.
I gjennomsnitt tas det ut mellom 5 og 15 egg under et egguttak, og vi forsøker alltid å hente ut så mange som mulig. I sjeldne tilfeller får man ikke ut noen egg.
Vi forsøker å befrukte alle, men noen faller som regel fra. Blir det flere gode embryoer setter vi ett, og i sjeldne tilfeller to, inn i livmoren, resten fryser vi ned.
Smerter og blødning etter egguttak
I dagene etter egguttak er det ikke unormalt å oppleve smerter eller ubehag fra magen, og noen får mindre blødninger. Dette er ikke noe du trenger å bekymre deg for, men ta kontakt dersom ubehaget/blødningen ikke gir seg etter en ukes tid.
Overstimulering IVF
Kvinner har ulik følsomhet for hormoner, noe som gjør det nødvendig å tilpasse dosen av hormoner som en kvinne gis under stimulering. Legen vurderer eggreserven ved hjelp av blodprøvesvar (AMH) og ultralyd av eggstokkene. Basert på kvinnens eggreserve avgjør man hormonnivået som skal gis. Har du lav eggreserve får du en høyere dose, mens de med høy eggreserve får en lavere dose. Vi tar også hensyn til kvinnens vekt og resultatene av eventuelle tidligere IVF-behandlinger.
Hormondosen kan endres fra én behandling til en annen dersom legen vurderer det hensiktsmessig, og det er også mulig å gjøre justeringer underveis i behandlingen. Om dosen er for lav kan det føre til at bare noen få egg, eller noen ganger ingen, utvikles. Er dosen derimot for høy kan det vokse og utvikles for mange eggposer, noe som kan gi komplikasjoner i form av overstimulering (OHSS- ovarial hyperstimuleringssyndrom).
Det er sjeldent at OHSS utvikles og blir alvorlig, men det er ikke uvanlig at kvinner kan få symptomer på overstimulering. IVF-legen kontrollerer alltid utviklingen i eggstokkene og er god på å forutse de tilfellene der risikoen for overstimulering er stor, slik at det kan settes inn tiltak for å bremse stimuleringen.
Symptomer på overstimulering
Symptomer på at man holder på å bli overstimulert kan eksempelvis være hovenhet, ømhet eller smerter nederst i magen, noe som kommer av forstørrede eggstokker og væskeansamling i buken. Du kan ha nedsatt allmenntilstand, kjenne deg trøtt og slite med å ta dype åndedrag. Opplever du slike symptomer bør du kontakte oss og få en kontrolltime.
Overstimuleringen kommer gjerne på slutten av behandlingen og noen ganger til og med etter innsetting av embryoet. Dette vil ikke påvirke muligheten for å bli gravid, men noen ganger vil legen velge å vente med innsetting til neste syklus for å unngå forverring av overstimuleringen. Embryoet fryses da ned og kvinnen kommer tilbake i neste syklus for innsetting. Innsetting av et fryst embryo gjøres ofte uten hormonstimulering, eller med en lett hormonstimulering.
Tips etter innsetting
Fra du setter inn et egg vil det ta omtrent 1-3 dager før egget eventuelt fester seg og du blir gravid.
Ventetiden frem til graviditetstesten kan føles lang og tung. I denne perioden kan det være fint å ta litt ekstra vare på seg selv. Gjør ting som gir deg glede og overskudd.
Generelle råd etter egginnsetting
- Vi anbefaler lett aktivitetsnivå i tiden frem til graviditetstest.
- Vi henviser til Helsedirektoratets guide for gravide når det gjelder matvarer. Denne finner du her: matportalen.no
- Moderat inntak av koffein, max 100-200mg koffein i døgnet.
- Avstå fra alkohol, tobakk og snus.
- Bruk medisinene dine som avtalt med legen.
Samleie etter egginnsetting
Vi anbefaler at du venter med samleie til en uke etter egginnsetting.
Husk at du alltid er velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål eller blir bekymret underveis. Vårt team står klart til å støtte deg.
Graviditetstest etter IVF
Når skal jeg ta graviditetstest etter IVF?
For å finne ut om du er gravid må du ta en graviditetstest. Denne skal du ta ca. 15 dager etter egguthenting. Denne tar du som urinprøve hjemme, graviditetstest får du kjøpt på apotek eller i de fleste dagligvareforretninger.
Det er viktig at graviditetstesten blir tatt, også selv om du skulle hatt en blødning før test.
Hos noen få kvinner kan det være nødvendig å ta blodprøve for å følge utviklingen av graviditeten. For lav hcg-stigning kan være et uttrykk for en begynnende abort eller gi mistanke om en graviditet utenfor livmoren.
Når du har tatt testen ønsker vi at du gir oss beskjed, uansett utfall.
Ved positiv graviditetstest etter IVF:
Fortsett med medisiner som avtalt. Vi setter opp time til ultralydkontroll om ca. 3 uker, da er du ca. 7 uker gravid.
Ved negativ graviditetstest etter IVF:
Du kan slutte med medisiner. Det er forventet av du vil få mensstruasjon, og for noen har den allerede begynt. Hvis ønskelig kan det planlegges for et nytt forsøk eller innsetting av embryo om du/dere har flere på frys.
Når IVF ikke lykkes
Det er ulike årsaker til at man ikke lykkes med å bli gravid etter IVF-behandling, men hovedårsaken er at embryoet ikke har utviklet seg normalt. Uansett om du har forsøkt å bli gravid i kort eller lang tid, kan det være forbundet med stor sorg, skuffelse og en følelse av avmakt hvis graviditetstesten er negativ og menstruasjonen kommer.
Du er alltid velkommen til å ringe og avtale time til en samtale med en av oss. For mange kan det også være en stor hjelp å snakke med en av Aleris’ psykologer, slik at du får noen verktøy for å håndtere forløpet og eventuelle nedturer.
Det varierer veldig når man ønsker en ny behandling, og du snakker med fertilitetslegen om hva som er best for deg. Du tar den pausen du har behov for. Det vil som regel være nødvendig med en «pause» på minst én måned mellom IVF- behandlinger, mens man ikke trenger pause mellom fryseforsøk.
Termin ved IVF
Hvordan beregne termin ved IVF?
Har du blitt gravid etter IVF-behandling kan du beregne termin ved å ta datoen for egginnsetting i livmoren som utgangspunkt, og legge til 269 dager. Du må deretter trekke fra de dagene embryoet lå til dyrkning på laboratoriet. Satte du for eksempel inn et 5 dager gammelt embryo, må du trekke 5 fra 269, og ender da opp med en termindato 264 dager etter egginnsetting.
Vi kan gjerne hjelpe deg å beregne terminen din.
IVF-behandling bivirkninger
De fleste kvinner tolererer IVF-medisinene godt, og opplever lite eller milde bivirkninger, da gjerne i form av humørsvingninger, hodepine eller litt ømhet i magen. De som benytter nesespray (lang protokoll) får ofte flere bivirkninger enn de som bruker kort protokoll.
Noen få kvinner kan oppleve at hormondosen blir for stor og utvikle noe som heter overstimulering (OHSS). Symptomer på dette er hovenhet, ømhet eller smerter nederst i magen, noe som kommer av forstørrede eggstokker og væskeansamling i buken. Du kan ha nedsatt allmenntilstand, kjenne deg trøtt og slite med å ta dype åndedrag. Opplever du slike symptomer bør du kontakte oss og få en kontrolltime.
Time med samtaleterapeut
Alle som starter assistert befruktning hos oss, får tilbud om en kostnadsfri time med samtaleterapeut.