Kvinnens menstruasjonssyklus
Når du ønsker å bli gravid er det veldig nyttig å vite når du har eggløsning. Noen kvinner kjenner dette godt på kroppen, mens andre ikke merker noe til det. På denne siden kan du lese mer om kvinnens syklus, og bli kjent med symptomene på eggløsning.
Når man ønsker å bli gravid, er de fleste svært opptatt av når eggløsningen finner sted, for det er da sjansene for å oppnå graviditet er størst. Som en tommelfingerregel sier vi gjerne at eggløsningen kommer ca. 14 dager før neste menstruasjon, men dette kan variere fra kvinne til kvinne. Noen har en veldig regelmessig syklus der menstruasjonen kommer på samme tidspunkt hver måned, mens andre har mer uregelmessige menstruasjoner, for eksempel på grunn av hormonforstyrrelsen PCOS.
En syklus varer i gjennomsnitt 28 dager, men alt fra 24 til 35 dager anses som normalt. Du er alltid velkommen til å kontakte våre spesialister hvis du har behov for individuell rådgivning.
Menstruasjonen styres av hormoner
Allerede ved fødselen inneholder jentas eggstokker hundre tusen egg, som forblir inaktive frem til puberteten, når hun begynner å utvikle en menstruasjonssyklus.
Kvinnens regelmessige menstruasjonssyklus er på mellom 24 og 35 dager og kan deles inn i tre faser. Det er en komplisert prosess som primært styres hormonelt i hjernen, der mellomhjernen sender signaler til hypofysen (hormonproduserende kjertel i hjernen), som stimulerer til produksjon av kjønnshormonene FSH (follikkelstimulerende hormon) og LH ( luteiniserende hormon).
Menstruasjonssyklus
Follikkelfasen (dag 1-13)
Siden egget fra forrige syklus ikke er blitt befruktet, støtes livmorslimhinnen ut som en menstruasjonsblødning. Første dag med menstruasjon kalles gjerne syklusdag 1 (SD 1). Samtidig som du har menstruasjon utvikles nye egg (follikler) i eggstokkene. Eggene produserer det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen bygger opp livmorslimhinnen, slik at den blir klar til å ta imot et nytt egg.
Eggløsningen (dag 14)
Ca. 14 dager før forventet menstruasjon er follikkelen moden og produserer nå store mengder østrogen. Det får hypofysen til å skille ut større mengder av kjønnshormonet LH, som fører til at follikkelen brister og eggløsningen finner sted. Restene av follikkelen (det gule legemet) produserer nå hormonet progesteron, som hjelper til med å opprettholde graviditeten hvis egget befruktes.
Lutealfasen (dag 15-28)
Hvis en sædcelle klarer å befrukte egget innen ca. 24 timer, vil det etter fem dager bevege seg gjennom egglederne ned i livmorhulen og feste seg i livmorslimhinnen. Hvis kvinnen blir gravid, produserer hun hCG (graviditetshormon).
Hvis egget ikke blir befruktet går det til grunne, og det skjer et fall i hormonene progesteron og østrogen. Slimhinnen i livmoren støtes ut og menstruasjonen setter i gang neste syklus.
Det optimale tidspunktet for befruktning
Etter eggløsningen kan egget befruktes i ca. 24 timer. Sædceller kan overleve i ca. 48 timer etter samleie. Det optimale tidsrommet for befruktning starter derfor to dager før eggløsningen og slutter en dag etter eggløsningen. Det vil si ca. 14–16 dager før forventet menstruasjon.
Hvordan vet jeg når jeg har eggløsning?
Noen kvinner kjenner godt at de har eggløsning, mens noen ikke merker noe. Følgende kan være symptomer på eggløsning:
- Endret utflod, den blir mer klar og gjennomsiktig
- Endret kroppstemperatur
- Murrende smerter nederst i magen
- Kvalme
- Ryggsmerter
- Oppblåst mage
- Humørsvingninger
- Ømme bryster
Er du usikker på når du har eggløsning, kan du få kjøpt eggløsningstester på apoteket.