Logo

Hva er jumper’s knee?

Hopperkne, jumper’s knee eller patellar tendinopati, er en tilstand som oppstår når senen som fester kneskålen til leggbeinet blir overbelastet og irritert. I de fleste tilfeller starter smertene gradvis og utvikler seg over tid. I noen tilfeller kommer smertene mer akutt etter et enkelt hopp, løft eller landing, eller etter en hard treningsøkt.

Følgende symptomer er vanlige ved hopperkne eller Jumper’s knee: smerter i fremre del av kneleddet, smerter og hevelse i underkant av kneskålen, smerter ved hopp, smerter ved løping eller når du går, ømt å bøye kneet, stivt kne, smerter som forverres ved aktivitet og bedres ved hvile, svakt kne, eller at kneet føles ustabilt. 

Hva er de vanligste årsakene til hopperkne?

  • Overbelastning: gjentatt og langvarig belastning av patellarsenen, som er senen til lårmuskelen som går over kneskålen. Overbelastningen kan skje ved hopping, løping eller andre aktiviteter som involverer mye knestrekk. Man er mer utsatt for overbelasnting derom musklene rundt kneet er svake.

  • Idrett: Hopperkne er vanlig blant idrettsutøvere som driver med idretter som innebærer mye hopping, løping og knestrekk. Eksempler på idretter og aktiviteter som kan øke risikoen; basketball, håndball, volleyball, fotball, friidrett, turn, dans, og fitness. Rask økning i treningsvolum kan også øke risikoen for hopperkne for vanlige mosjonister.   

Hvordan kan en fysioterapeut hjelpe?

Fysioterapi kan være en effektiv behandling for hopperkne og kan hjelpe pasienter med å komme seg raskere etter skaden 

  • Evaluere og diagnostisere: En fysioterapeut kan evaluere og diagnostisere hopperkne ved å undersøke kneet og utføre tester for å vurdere styrke og bevegelighet.

  • Utvikle en behandlingsplan: En fysioterapeut kan utvikle en tilpasset behandlingsplan som inkluderer øvelser for å styrke musklene rundt kneet og forbedre bevegeligheten, samt teknikker for å redusere smerte. Som pasient hos Aleris får du tilgang til en app med øvelser som din fysioterapeut har satt sammen for deg. I appen kan du se videoer, bilder og beskrivelser av hvordan du utfører øvelsene. Øvelsene kan du også få i en PDF-fil som du kan printe ut.

  • Gi råd om aktivitetsendring: En fysioterapeut kan gi råd om aktivitetsendring for å unngå aktiviteter som kan forverre tilstanden, samt gi råd om riktig teknikk for å unngå fremtidige skader.

  • Følge med på fremgang: En fysioterapeut kan følge med på fremgangen og tilpasse behandlingsplanen etter behov for å sikre at pasienten får den beste behandlingen for sin tilstand.  

Hos Aleris får du som pasient en skreddersydd behandlingsplan som du både kan åpne i en app og i en PDF-fil. Her kan du se videoer, bilder, og enkle beskrivelser av hvordan du gjør øvelsene dine. I tillegg kan fysioterapeuten enklere følge med på din progresjon.