Smerter i korsryggen
Har du fått akutt vondt i ryggen og nesten ikke klarer å bøye deg, stå eller gå? Korsryggsmerter er en svært vanlig plage, og i løpet av livet vil mange av oss ha erfart dette.
Det kan være skremmende å oppleve akutte ryggsmerter, men for de aller fleste går smertene over etter kortere tid og er helt ufarlige. Andre opplever tilbakevendende episoder med ryggsmerter, og for noen kan ryggplagene være til hinder i arbeid og på fritiden.
Uspesifikke smerter i korsryggen
Hos de fleste med korsryggsplager kan man ikke finne noen klar årsak til smertene, og det kaller vi gjerne uspesifikke korsryggsmerter. Det betyr ikke at man ikke har vondt eller ikke skal ta ryggsmertene på alvor. Det handler mer om at ryggen er en kompleks kroppsdel med mange ulike strukturer som kan være årsaken til smerten, eksempelvis muskulatur, ledd, leddbånd eller mellomvirvelskiver. Smertene kan komme sigende etter hvert, eller oppstå etter perioder med mye stress, tunge løft eller ensidig belastning.
Ønsker du videotime med fysioterapeut?
Ingen henvisning nødvendig
Hva er uspesifikke korsryggsmerter?
Uspesifikke korsryggsmerter kan betegnes som et symptom og ikke en sykdom, og brukes om smerter som oppstår i området fra laveste ribbe til nedenfor setet. Ikke sjelden kan man ha smerter nedover et eller begge ben i tillegg. I noen tilfeller kan det dreie seg om prolaps eller annen årsak til trykk på nervene, men i mange tilfeller er det knyttet til de uspesifikke smertene i korsryggen. Opptil 85 prosent av alle ryggplager er uspesifikke, og de fleste oppnår full bedring. Det er mange faktorer som kan påvirke smerteopplevelsen i negativ retning. Stress, angst, krevende sosiale eller personlige situasjoner kan for noen øke smerteopplevelsen.
Behandling av uspesifikke korsryggsmerter
Det er mye du kan gjøre selv hvis du får vondt i ryggen. Aktivitet står sentralt, men det er litt ulike råd som gjelder hvis du har akutt vondt i ryggen enn hvis du har hatt det over en lengre periode. Ved akutte episoder med korsryggsmerter er det viktig å forsøke å dempe smerten så godt det lar seg gjøre, og hvis du tåler det, holde deg litt i bevegelse. Det ikke tiden for å forsøke deg på trening, men heller ha fokus på dagligdagse bevegelser som gjøre å vanlige oppgaver i huset og gå litt. Det er viktig å ha en god balanse mellom lett aktivitet og hvile. Fysioterapeuten kan gi deg spesifikke råd ut ifra dine symptomer og din situasjon, slik at smertene ikke får vare unødig lenge.
Har du hatt smerter i ryggen over lengre tid, kan regelmessig fysisk aktivitet og målrettet trening være det beste du kan gjøre for deg selv. Fysioterapeuten hjelper deg med gode forslag til øvelser og treningsprogram som kan passe for deg, og gir deg råd ut ifra en helhetsvurdering av din situasjon.