Styrker tilbudet til syke eldre
En økende andel av befolkningen rammes av aldersrelaterte utfordringer. Vi styrker derfor tilbudet vårt til denne pasientgruppen for at eldre med sammensatte lidelser skal få rask og god hjelp. Riktig diagnose er også helt avgjørende for mulighet til videre hjelp i hjemkommunen og den offentlige helsetjenesten.
Jeg er opptatt av å se hele mennesket, og å gjøre livskvaliteten deres så bra som mulig, sier Øystein Fossdal som er ny geriater i Aleris. Fossdal er spesialist i alderssykdommer og indremedisin og starter som geriater hos Aleris i starten av desember som en del av satsingen på syke eldre.
- En geriater er kort forklart en spesialist i alderdomssykdommer. Eldre har ofte flere lidelser og bruker flere medisiner som kan virke inn på hverandre, derfor er det svært viktig med et helhetlig fokus. Mange av de som kommer til meg har hukommelsesproblemer og forvirringstilstander, som videre kan føre til søvnproblemer, ernæringsutfordringer og depresjon. Jeg tilbyr også preoperative vurderinger, gjennomgang av medisinlister og førerkortvurdering, forteller Fossdal.
Hvem bør bestille time til geriater?
- Dersom du merker at du husker dårligere enn før, og sliter med å fungere i hverdagen, f.eks. på jobben, kan det være lurt å oppsøke lege. Jeg har vært borti flere tilfeller der pasienter har kommet etter at kolleger eller ledere på jobben har reagert på en endring hos vedkommende. Noen begynner også å surre med ord, for eksempel at de sliter med å huske navnet på helt hverdagslige gjenstander. En annen gruppe jeg møter er eldre som har 2 eller flere kroniske sykdommer/tilstander. Dette gjelder ganske mange når man kommer opp i 65-70 års alder. Mange har vært hos flere ulike leger, som kanskje har forskrevet medisiner for den sykdommen pasienten kom til dem for, men som ikke nødvendigvis har oversikt over andre helseutfordringer hos vedkommende. Hos meg vil du få et helhetlig blikk på din situasjon, vi kan gå gjennom medisinlister, og se om det er grep vi kan ta som vil bidra til å øke din livskvalitet.
Les mer om tilbudet og bestill time til geriater her
Økende andel av befolkningen vil få demens
I 2020 var det 101 118 mennesker i Norge med en demensdiagnose, noe som tilsvarer 1,88% av befolkningen. I 2050 anslår man at tallet vil være om lag 238 500, eller 3,99% av befolkningen.
- Ventelistene for utredning og behandling for demens vil derfor være økende i årene som kommer. Hos meg vil du raskt få time til en grundig kognitiv utredning. Blir det satt en demens-diagnose kan du søke kommunen om hjelp til blant annet matlevering, hjemmehjelp eller praktisk bistand, hjemmesykepleie og avlastningstilbud.
- Heldigvis skjer det en del spennende utvikling på behandlingsfronten, og det ligger an til at man om 5-10 år vil ha kommet opp med en medisin som vil kunne bremse videre utvikling av en demenssykdom. Blir dette en realitet, vil tidlig utredning kunne hjelpe svært mange mennesker med demens til en betraktelig høyere livskvalitet, avslutter Fossdal optimistisk.