3D ultralyd
3D-ultralyd er en teknikk som benytter seg av volumgjengivelse i stedet for 2D-opptak, som man ser ved vanlige ultralydundersøkelser. Dette har blitt et populært tilbud, da man får et mer "virkelighetsnært" bilde av fosteret enn ved tradisjonell ultralyd. Gynekologene ved Aleris i Oslo, Bergen, Bodø og Stavanger tilbyr 3D-ultralyd og 4D-ultralyd i forbindelse med svangerskapskontroll.
NB: Ønsker du dette tilbudet er det viktig at du ringer oss for å bestille time da dette ikke er tilgjengelig ved alle undersøkelsesrom.
Når kan jeg tar 3D-ultralyd av fosteret?
Det beste tidspunktet for å ta 3D-bilder er mellom uke 23 og 32. Etter dette begynner barnet å bli så stort og mengden fostervann mindre, slik at ansiktet ikke synes like godt. Dersom fosteret ligger godt til for avbildning, så er det likevel mulig.
Begrepet 4D kan beskrives som 3D-bilder i bevegelse i sanntid, man ser et "live" bilde av fosteret mens det beveger seg. Disse bildene har som regel litt dårligere oppløsning da lydhodet må innhente og prosessere informasjon fortløpende.
Det er ikke alltid man får gode 3D/4D-bilder av fosteret, mye avhenger av hvordan fosteret er posisjonert i magen. Dersom fosteret ligger med ryggen ut mot mors mage, så kan det være nesten umulig å få til. Det er det samme som om noen skulle tatt et bilde av deg når du står med ryggen til, da får man ikke et bilde av ansiktet. Det er også nødvendig med fostervann foran det du skal avbilde, for å lage et slags vindu som forsterker bildet. Dersom ansiktet ligger helt inntil livmorveggen, kan ikke ultralyden definere hva som er vev fra livmoren og hva som er vev fra fosteret. I noen tilfeller kan fosteret ligge med armer, bein og/eller navlestreng foran ansiktet, og da får man bare glimtvis se ansiktet til fosteret.
Ønsker du svangerskapsundersøkelse med ultralyd?
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Relevant informasjon
Gynekolog: Derfor er det så viktig å ta celleprøven
Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?
Plager etter fødsel
Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.