Celleforandringer og kreft i ytre kjønnsorganer
Det har vært mye fokus på livmorhalskreft og viktigheten av celleprøve de siste årene. Men det som ikke er like godt kommunisert, er at det også er mulig å få celleforandringer i skjeden og i de ytre kjønnsorganene. Kreft i slimhinnene i vulva eller vagina utgjør ca. 5 - 7 % av alle tilfeller av underlivskreft.
De ytre kvinnelige kjønnsorganene består av området rundt skjedeinngangen, kjønnsleppene, klitoris og mellomkjøttet. Celleforandringer i vulva kalles også vulvar intraeptelial neoplasi (VIN) eller dysplasi. Ordet celleforandringer brukes om atypiske celler og om forstadier til vulvakreft. At celler er atypiske vil si at de ser unormale ut når de undersøkes i mikroskop.
Symptomer på celleforandringer
Symptomer du skal være observant på er kløe, brenning eller sårhet. Imidlertid kan man være uten symptomer. Utvikling av celleforandringer gir ofte forandringer i slimhinnene i form av pigmentflekker eller hvite, fortykkede områder.
Årsaker og risikofaktorer
Celleforandringene skyldes ofte en HPV-infeksjon. Hos eldre kvinner, kan en hudsykdom som fører til fortykkelse av huden, lichen schlerosus, være en forløper til ondartet utvikling, selv om de fleste med denne sykdommen ikke utvikler kreft. Røyking eller medisiner som demper immunforsvaret er risikofaktorer som gir økt sannsynlighet for utvikling av celleforandringer.
Ikke alle celleforandringer krever behandling
I mange tilfeller vil celleforandringene gå tilbake av seg selv uten behandling. Det er imidlertid ikke mulig å vite i hvilke tilfeller de vil forsvinne av seg selv, og når det kan utvikle seg til vulvakreft. Kvinner med lette forandringer bør kontrolleres jevnlig, mens kvinner med mer alvorlige celleforandringer får tilbud om behandling.
Behandling av celleforandringer
Celleforandringer kan fjernes med operasjon, immunstimulerende lokalbehandling eller laser.
Ved operasjon fjernes den delen av slimhinnen som har utviklet celleforandringer. Imidlertid kan dette gi opphav til endret utseende, arrdannelse og smerter. Man er vanligvis sykemeldt i 1 uke etter en operasjon.
Immunstimulerende lokalbehandling innebærer at man over 8 – 16 uker bruker en salve i underlivet som stimulerer immunforsvaret lokalt i slimhinnen/huden. Behandlingen er vellykket hos ca. 70 % av dem som gjennomfører behandlingen. Imidlertid gir behandlingen en del lokale plager som sårhet/svie, og det kan være nødvendig med flere runder med behandling.
Laser er en skånsom metode for å fjerne celleforandringer og medfører i liten grad arrdannelse. Dette er behandling som tilbys ved Aleris Majorstuen. Behandlingen gjøres vanligvis i en kort narkose, eventuelt med lokalbedøvelse. Man vil som oftest være sykemeldt i noen dager i etterkant av inngrepet på grunn av sårhet/svie i det behandlede området. Sannsynligheten for at man er ferdigbehandlet etter én runde med laser er ca. 90 %.
Uavhengig av hvilken behandling som velges, bør pasienter som har fått påvist celleforandringer gå til regelmessige kontroller i 5 år etter behandlingen (med 6 – 12 måneders mellomrom).
Hvordan utvikler celleforandringer seg?
Man vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tar før ubehandlede forstadier utvikler seg til vulvakreft, men som regel er det snakk om flere år. Dette kan imidlertid variere fra kvinne til kvinne.
Bredt gynekologisk tilbud
Ved Aleris har vi et bredt tilbud innen gynekologisk kirurgi. Vi har kort ventetid på utredning og operasjon.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Dette må du vite om tidlig ultralyd
Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
- Jeg er svært takknemlig for at legen ga meg streng beskjed om å få tatt en gynekologisk undersøkelse
Gro ble minnet på at hun burde ta en gynekologisk undersøkelse og celleprøve, da det var lenge siden sist.
Disse kjønnssykdommene bør du passe deg for nå
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake