Logo

Celleprøve og HPV-test

En livmorhalsprøve kan avsløre celleforandringer som ubehandlet kan utvikle seg til livmorhalskreft på sikt. For å redusere risikoen for denne krefttypen bør alle kvinner ta celleprøve jevnlig fra de fyller 25 år. Det å ta en celleprøve er fort gjort, og selv om noen finner det litt ubehagelig, er det ikke smertefullt.

Hvorfor er det viktig å ta celleprøve?

Celleforandringer i seg selv gir ingen symptomer og oppdages derfor ofte først i forbindelse med en forebyggende undersøkelse for kreft i livmorhalsen (celleprøve/livmorhalsprøve). Det er viktig å understreke at ikke alle celleforandringer er kreft eller forstadier til kreft, og at de aller fleste som får konstatert celleforandringer blir helt friske. Celleforandringer kan også skyldes for eksempel betennelse pga. infeksjon. 

Hvert år får rundt 25 000 norske kvinner konstatert unormale celler i livmorhalsen etter å ha tatt en livmorhalsprøve. Ved å sjekke deg jevnlig kan du få ekstra oppfølging og eventuell behandling dersom celleprøven gir grunn til bekymring.

Livmorhalsprogrammet i Norge

Alle kvinner i Norge mellom 25 og 69 år får brev fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta livmorhalsprøve.

VIKTIG: Dersom du opplever symptomer på at noe er galt med underlivet ditt, for eksempel vedvarende smerter, uregelmessige blødninger eller unormal utflod, må du oppsøke lege og få en gynekologisk utredning. Dette gjelder uavhengig av alder, forrige prøveresultat eller hvor lenge det er siden du tok celleprøve sist.

Hvordan tar man celleprøve?

Prøven tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse hos legen din eller hos en gynekolog. Mens du ligger i gynekologstolen fører legen et spekel inn i skjeden – dette er for at legen skal se og få tilgang til livmortappen og dennes åpning inn til livmorhalsen. Legen bruker en liten børste, og med denne skrapes det av celler på livmortappen. Børsten roteres frem og tilbake noen ganger i livmorhalsen. Det hele er unnagjort på få sekunder.

Prøven sendes så til et sykehuslaboratorium hvor den blir sjekket for HPV-virus. Å sjekke for HPV er en sikrere metode sammenlignet med å lete etter celleforandringer i et mikroskop, som var måten celleprøver ble undersøkt på tidligere.

Det er mange kvinner som kvier seg for å ta denne prøven, men de fleste opplever ikke noe særlig ubehag. Noen opplever at det kan blø litt fra skjeden etter å ha tatt prøven. Det kan derfor være lurt å bruke et bind i timene etter undersøkelsen.

Hvis eventuelle celleforandringer ikke oppdages og behandles, er det risiko for at man etter en periode kan utvikle livmorhalskreft. Det er derfor viktig å gå regelmessig til kontroll slik at man kan oppdage celleforandringer før de eventuelt utvikler seg til livmorhalskreft.