Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen. Tilstanden kan være smertefull og kan for noen gjøre det vanskelig å bli gravid. Det er som oftest kvinner i fertil alder som rammes. Hos oss har vi Norges fremste eksperter på utredning og behandling av tilstanden.
Hos kvinner i fertil alder modnes det ca. hver fjerde uke ett eller flere egg i eggstokkene. Mens egget modnes danner livmoren et blodfylt slimhinnelag som er beregnet til å motta et ev. befruktet egg. Hvis ikke egget blir befruktet går det nye slimhinnelaget til grunne og utstøtes fra livmoren sammen med det ubefruktede egget ved menstruasjon.
Hva er endometriose?
Lider du av endometriose finnes det vev som ligner slimhinnen i livmoren utenfor livmoren, for eksempel i eggstokkene, i egglederen, på de bånd som holder livmoren på plass, i blæren, i tarmene, i området mellom skjeden og endetarmen eller i bukhinnen. Hver måned reagerer dette vevet på kjønnshormonene på samme måte som livmorslimhinnen. Det vil si at vevet vokser i takt med endringen i kjønnshormonene, og samtidig med menstruasjonen blør også dette vevet som befinner seg utenfor livmoren.
Mange med tilstanden har også en beslektet tilstand som heter adenomyose.
I motsetning til menstruasjonsblodet har ikke blødningen fra endometriosen noen måte å komme seg ut av kroppen på. Når dette vevet sitter andre steder enn i livmoren, vil det ofte ligne små blodfylte knuter, og det ses ikke sjeldent menstruasjonslignende blod fritt i bukhulen. Spesielt når det sitter på eggstokkene, utvikles det ofte til blodfylte cyster, som kan variere fra få millimeter til 10-15 cm. Utviklingen av endometriosevev irriterer og fører ofte til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av de indre kjønnsorganene, som hos noen kan gjøre det utfordrende å bli gravid på naturlig måte. Vi tilbyr full fertilitetsutredning av par og enslige hos oss.
Hvorfor får noen endometriose?
Siden tilstanden er forbundet med menstruasjonssyklusen rammer lidelsen kun kvinner i den fertile alder. Lidelsen finnes hos ca. 10 % av den generelle populasjonen, og hos hele 30 % av kvinner med underlivssmerter. Du har en betydelig risiko for å utvikle tilstanden hvis din mor lider av den. Man kjenner ikke med sikkerhet årsaken, men man vet at stort sett alle kvinner blør en smule "baklengs" under menstruasjonen. Det vil si at du via egglederne blør lidt ut i bukhulen i stedet for gjennom skjeden. En av teoriene er derfor at det under menstruasjonen føres litt livmorslimhinne ut gjennom egglederne til bukhulen.
Er endometriose arvelig?
Tilstanden er svært arvelig, og sees opptil åtte ganger hyppigere hos søstre og døtre av kvinner som har sykdommen. Medfødte tilstander i livmoren kan også øke risikoen.
Symptomer på endometriose
Endometriose er en relativt vanlig sykdom, og mange har ingen plager med det. De vanligste symptomene på endometriose er:
- Smerter før og under menstruasjonen
- Smerter i forbindelse med eggløsningen
- Smerter i forbindelse med samleie
- Kraftige blødninger og/eller uregelmessige blødninger
- Uttalt tretthet
- Barnløshet
- Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen
Utredning av endometriose
Noen tilfeller er mulig å se ved en gynekologisk undersøkelse og ultralyd. Ultralyd kan da påvise endometriosecyster, men kan også vise andre årsaker til smertene du opplever. Din sykehistorie og beskrivelse av smertene du opplever kan underbygge mistanken om endometriose, men den eneste måten å stille en sikker diagnose på er gjennom en kikkhullsundersøkelse (laparoskopi), der det tas en vevsprøve som sendes inn til analyse.
Laparaskopisk undersøkelse (kikkhullsundersøkelse)
Undersøkelsen foretas i full bedøvelse, hvor en kikkert føres inn gjennom et lite hull ved navlen. På denne måten kan gynekologen se på bukhinnen, eggstokkene og egglederne. Samtidig tas det vevsprøver som sendes til mikroskopiundersøkelse for å stille den endelige diagnosen. Hvis det er mistanke om endometriose i tarmen eller blæren kan det være nødvendig å supplere med en kikkhullsundersøkelse av disse organene.
Kan jeg bli gravid hvis jeg har endometriose?
Hos noen kvinner setter endometriosen setter seg på egglederne, noe som kan gjøre disse tette, eller gjøre at de fungerer dårlig. Endometriose er en av de vanligste grunnene til at kvinner opplever problemer med å bli gravide. Mange får diagnosen først når de er under utredning for barnløshet. Samtidig er det viktig å understreke at mange kvinner med sykdommen ikke opplever utfordringer med å bli gravide.
Omtrent 1 av 3 kvinner med endometriose vil trenge prøverørsbehandling for å oppnå graviditet. Det finnes heldigvis mange behandlingstilbud som kan lede til vellykket graviditet, og sannsynligheten for å lykkes er større jo tidligere man starter.
Dersom en kvinne med tilstanden lykkes med å bli gravid, vil graviditeten ofte oppleves som en god periode, da hormonnivåene i kroppene er stabile, noe som undertrykker endometriosen. Mange er faktisk helt smertefrie under svangerskapet. Denne bedringen varer helt til menstruasjonen kommer tilbake, men når det er, varierer veldig fra kvinne til kvinne.
Dersom du allerede er diagnostisert med endometriose, eller om din mor eller søster har sykdommen, er sannsynligheten høyere for at du vil trenge medisinsk hjelp for å bli gravid. Har du endometriose og ønsker å bli gravid, er det lurt å ikke prøve for lenge før du/dere kontakter lege. Husk at de aller fleste kan få hjelp.
Behandling av endometriose
Endometriose er en kronisk tilstand som ikke kan helbredes, men det finnes behandlingsmuligheter som kan gjøre deg smertefri og redusere veksten av endometriosevevet. Behandlingen er meget individuell og avhenger av gener, alder og graviditetsønsker.
Mange med endometriose opplever symptomer og plager fra mage/tarm. Hos oss kan du få god hjelp og veiledning av klinisk ernæringsfysiolog for å lindre og minimere disse plagene.
Medisin
Milde tilfeller kan kontrolleres med smertestillende behandling i form av reseptfrie preparater, slik som paracetamol. Kombinasjon av paracetamol og betennelsesdempende midler (NSAIDs) kan gi bedre smertestillende effekt.
Endometriose kan også behandles med hormoner, for eksempel med p-piller, hvor symptomene som regel avtar. Formålet med hormonbehandlingen er å stoppe eggløsningen så lenge som mulig, og derved redusere mengden av østrogen i kroppen. I spesielt sjenerende tilfeller kan man ved medisinering hemme menstruasjonen i løpet av seks måneder, så kroppen kan ødelegge og oppløse det unormale vevet.
Operasjon endometriose
Det kan være aktuelt med kirurgisk behandling hvis det er cystedannelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger i eggstokkene/eggledere, eller hvis det er snakk om endometriose i bukhinnen og i skilleveggen mellom skjede og endetarm.
Vevet kan skjæres vekk eller klippes bort. En kirurgisk behandling kan ofte virke smertelindrende og også øke mulighetene for graviditet.
Hvis det er snakk om utbredt endometriose i de innvendige kjønnsorganer, og hvis du ikke ønsker å bli gravid, kan det være en mulighet å fjerne livmor, eggledere og begge eggstokkene for å bedre symptomene. Noen kvinner kan bli helt symptomfrie, men det kan ikke garanteres selv ved kirurgi.
Aleris utfører kikkhullsoperasjon av endometriose ved våre sykehus på Frogner i Oslo og Solsiden i Trondheim.
Lytt til episoden om endometriose i vår podcast Hei doktor:
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Endometriose: Ina (42) fjernet livmoren
- Jeg har vondt av alle kvinnene som ikke blir hørt, og lever med sterke smerter.