- Jeg har vondt av alle kvinnene som ikke blir hørt
Etter flere år med intense smerter, utfordringer med vannlating og frustrasjon over manglende svar, fikk Ina (42) til slutt diagnosene adenomyose og endometriose på Aleris. Det ble nødvendig å fjerne livmoren for å gi henne et forhåpentligvis smertefritt liv. Nå ser hun frem til en hverdag med mer energi og glede sammen med familien.
- Det har tatt mange år og mange undersøkelser å komme hit, det har vært helt utmattende, forteller trebarnsmoren. - Fastlegen min var til sist overbevist om at det måtte være noe psykisk som feilte meg, også viser det seg til slutt at livmoren og omkringliggende vev er fullt av adenomyose og endometriose. Jeg har vondt av alle de kvinnene som kanskje ikke har krefter eller ressurser til å kjempe seg frem i systemet, slik at de får den hjelpen de trenger.
Etter noen runder hos fastlegen uten å ha blitt verken klokere eller bedre, oppsøkte Ina Aleris. Der trodde legene innledningsvis at det kunne vært snakk om en sykdom som heter pudendal nevralgi, og hun opplevde en viss bedring av behandlingen hun fikk for dette. Dessverre kom smertene tilbake etter en tid. Da ble hun anbefalt en kikkhullsoperasjon, som er den beste metoden for å få inspisert forholdene i underlivet skikkelig. Dette var i juni 2024.
- Da jeg våknet fra narkosen forklarte kirurgen (Jenny Alvirovic) at hun etter å ha undersøkt forholdene bare hadde lukket igjen uten å foreta seg noe mer. Det var så mye adenomyose i livmoren og endometriosevev rundt omkring i underlivet at hun ikke visste hvor hun skulle begynne. Vi satte derfor opp en ny dato for operasjon og lagde en plan. Jenny lurte på om jeg ville vente til etter sommerferien, da det ikke er lov å bade de første 8 ukene etter operasjonen. Det syns jeg var hensynsfullt, jeg har tre barn, og det ga derfor mening å vente til august.
På selve operasjonsdagen forteller Ina at hun følte seg svært godt ivaretatt, det var effektivt, men samtidig rolig, alle presenterte seg og forklarte nøye hva som skulle skje.
- Vanligvis ville jeg vært veldig nervøs før en slik operasjon, men jeg var ikke det, jeg følte meg virkelig i trygge hender, forteller Ina, og fortsetter: - Jeg har møtt flere gynekologer på Aleris, og jeg har bare gode ting å si om alle. Men jeg må trekke frem Jenny Alvirovic spesielt, for en fantastisk dame! Hun er så rolig, svarer godt på alle spørsmål, og skaper en så trygg og god atmosfære. Hun har virkelig hjertet på rett plass.
Ina forklarer at opplevelsen på sengeposten kunne sammenlignes med å være på hotell.
- Det var en lun og dempet atmosfære på soverommet. Jeg fikk servert te og snitter første kvelden, og fikk de smertestillende jeg hadde behov for. Jeg fikk litt feber, som førte til en runde med forebyggende antibiotika og en ekstra natt på sykehuset, men det gikk heldigvis fint.
I dag er det tre uker siden operasjonen, og Ina ser frem til å komme tilbake til jobb etter sykemeldingen.
- Smerter tar mye energi, og nå som jeg føler meg såpass mye bedre gleder jeg meg over å kunne være en gladere mamma! De merker nok stor forskjell hjemme. Jeg gleder meg også til å komme ordentlig i gang med trening og sykling igjen, og til å kunne være mer sosial, avslutter Ina entusiastisk.
Kommentar fra Jenny Alvirovic, gynekologisk kirurg og en av landets ledende innen endometriosebehandling:
- Historien til Ina er dessverre ikke ukjent for meg. Det er altfor mange kvinner som har opplevd å bli avvist når de forteller om sine plager, og som får plager knyttet til menstruasjon og syklus bagatellisert, forteller den erfarne kirurgen. - Skjer dette allerede i ung alder, kan det bli vanskelig å fortelle om plagene igjen senere. Det er jo allerede et følsomt og tabubelagt tema å snakke om underlivet. Dette kan føre til forsinkelse i behandlingen, slik som Ina beskriver. Det aller viktigste vi som leger kan gjøre er å lytte. Diagnosen kan ofte pasienten selv røpe til oss, hvis vi lytter og stiller spørsmål til det som blir sagt. Det er ikke alltid vi kan løse problemet, men vi kan anerkjenne plagene. Det må vi gjøre. Det er ikke greit å ha menstruasjonssmerter som stopper hverdagen og livet.
Lurer du på om du kan ha endometriose? Du er hjertelig velkommen til en konsultasjon hos en av våre gynekologer. Her kan du selv finne en tid som passer