Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer
Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll i januar i år fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer. Hvert år får over 25.000 norske kvinner påvist celleforandringer. På tross av at celleforandringer er relativt vanlig, tenker mange kvinner at svaret er ensbetydende med kreft.
&width=188&height=141&quality=70)
– Det stemmer ikke at celleforandringer er ensbetydende med kreft. Det tar flere år før celleforandringer forårsaket av HPV-viruset blir til livmorhalskreft, sier Katrine Kirial.
Kirial er gynekolog ved Aleris Stavanger og tar regelmessig celleprøver av pasienter.
Hun fremhever at celleforandringer ikke alltid er forstadier til livmorhalskreft. Av og til kan det skyldes andre mikroorganismer som soppinfeksjoner, herpesvirus og andre virus. Har man derimot fått påvist HPV-infeksjon, da må dette følges opp. HPV-infeksjon kan føre til celleforandringer, som kan utvikle seg til livmorhalskreft.
– Noen celleforandringer kan likevel være såpass grove at vi velger å følge opp med ytterligere prøver, eller behandle dem. Ved såkalte høygradige celleforandringer er standardbehandlingen kirurgisk med det som er kjent som konisering, forteller gynekologen.
Dette skjer under en konisering
Konisering innebærer at en liten del av livmorhalsen fjernes, for å få rent det området på livmorhalsen hvor det er ondartede celler. Dette gjøres på sykehus – som oftest i lokalbedøvelse.
– Jeg skjønner godt at konisering kan virke skremmende for noen pasienter. Men det eneste som potensielt kan være ubehagelig under selve inngrepet er lokalbedøvelsen, sier Kirial som understreker at du også kan få full narkose under koniseringen dersom du ønsker det.
– En konisering varer heller ikke lenger enn 20-30 minutter fra start til slutt. Så det er et kortvarig inngrep.
Etter inngrepet er det vanlig med en frisk, men avtagende vaginal blødning. Ved kraftig blødning (som en menstruasjonslignende blødning) som ikke avtar, bør du ta kontakt med sykehuset hvor du ble behandlet.
De aller fleste behøver kun en kortvarig sykemelding
Deretter venter du på prøvesvar. Dersom svaret viser at koniseringen var vellykket og at du har såkalte «frie reseksjonsrender», skal du ta celleprøve og HPV-prøve igjen etter 6 måneder, og deretter etter 12 måneder.
Dersom disse prøvene er normale, går du tilbake til å ta celleprøve hver tredje år.
Av de 25.000 kvinnene som hvert år får påvist unormale celler, behandles rundt 3000 for celleforandringer. Samtidig får ca 300 kvinner livmorhalskreft i året.
Dette sier noe om hvor god effekt screeningen av livmorhalskreft faktisk har.
– Jeg var veldig bekymret