- De fleste som opereres blir bra
Gynekolog Jenny Alvirovic ved Aleris Frogner forteller at de som oftest er plaget av urinlekkasje ved fysisk aktivitet er kvinner i 30-50 årsalderen. I denne artikkelen får du tips til bekkenbunnstrening og informasjon om ulike behandlingsalternativer ved stressinkontinens.
-Det foretas rundt 2000 operasjoner på landsbasis hvert år. De som er aktuelle for operasjon er kvinner som har såkalt stresslekkasje. Det vil si lekkasjeproblemer ved hoste og fysisk anstrengelse.
- Årsaken til dette skyldes oftest skader i området der skjeden er festet til bekkenveggen, og/eller skade av nerver som går til muskulaturen i bekkenbunnen og urinrøret. Slike skader oppstår som regel i forbindelse med svangerskap og fødsel, men det kan også ramme kvinner som ikke har født. De fleste som blir operert blir vedvarende bra, sier Alvirovic.
Hun anbefaler bekkenbunnstrening både før- og etter operasjonen, da det er forebyggende og bevarende.
-Gjør enkle knipeøvelser for å kjenne om du har kontakt med bekkenbunnen. Klarer du ikke det, kan du oppsøke fysioterapeut.
Effektiv injeksjonsbehandling mot stressinkontinens
Ved mindre grad av urinlekkasje kan injeksjon med et legemiddel som heter Bulkamid være en meget god behandling. Gynekolog Bastienne Spallek-Halvorsen vil under konsultasjon vurdere om dette er en behandling som egner seg for deg.
Bulkamid er et volumøkende fyllstoff som injiseres i urinrørets vegger. Dette øker støtten rundt lukkemekanismen i urinrøret og gir bedre kontroll når du hoster, ler, trener eller endrer stilling. Bulkamid-behandling er et enkelt inngrep som gjøres i en vanlig gynekologstol, og du vil kun ha behov for lokalbedøvelse. Omtrent 90 % av pasientene som anbefales denne behandlingen vil oppleve langvarig effekt i opptil 10 år. Om denne behandlingen ikke stopper urinlekkasjen, kan det vurderes en TVT-operasjon.
Operasjon for urinlekkasje
Hvis du er plaget av urinlekkasje i den grad at det hemmer deg i hverdagen, kan du bli vurdert for TVT- operasjon. De vil da gjennomgå en rekke tester, blant annet en hoppetest, for å avgjøre alvorlighetsgraden av dine plager, sier hun.
Selve operasjonen utføres med lokalbedøvelse og beroligende medisin. Pasientene kan reise hjem etter 2-3 timer. Det er forholdsvis lite smerter i etterkant, men det er vanlig å bli sykemeldt i en uke.
- Du bør ta det litt med ro de to første dagene etter operasjonen, og utover det unngå tunge løft og øvelser som øker buktrykket, samt hopping, sykling og løping i de to første ukene, sier hun.
Gjør knipeøvelser for å unngå urinlekkasje
Gynekologens tips til bekkenbunnstrening:
Gynekolog Jenny Alvirovic anbefaler følgende program for bekkenbunnstrening:
- Sitt på kanten av en stol og trekk bekkenbunnen opp. Gjør 3*10 repetisjoner to ganger daglig.
- Knip for å holde igjen tissestrålen. Du skal kjenne at du løfter og strammer skjeden.
- Stikk en finger i skjeden og forsøk og stramme til rundt den.
- Bruk (stram) bekkebunnmuskulaturen aktivt under samleie.
Tverrfaglig sammarbeid mellom uroterapeut og gynekolog
Les om hvordan gynekolog Bastienne Spallek-Halvorsen samarbeider med uroterapeut Gro Cecilia Stensrød ved Aleris Frogner for best mulig utredning og behandling av urinlekkasje