Kjønnsvorter
Kjønnsvorter skyldes en virusinfeksjon med et virus som heter Humant papillomavirus (HPV).
Hva er kjønnsvorter?
Kjønnsvorter skyldes en virusinfeksjon med et virus som heter Humant papillomavirus (HPV). Mange har infeksjonen i huden uten at de har synlige vorter. Vortene forsvinner som regel av seg selv, men det er viktig å få sjekket alle hudforandringer og hudlesjoner i underlivet for å få riktig diagnose og utelukke andre alvorlige tilstander.
Hvis du blir smittet av viruset kan det ligge i huden over lang tid (i noen tilfeller år) før du får vorter. Med Kondylomer mener vi synlige vorter på kjønnsorganene og i endetarmsområdet. Kondylomene kan se forskjellige ut og være fra millimeter til centimeter store, enkeltstående eller danne grupper av varierende størrelse. Det er normalt med små utvekster ved inngangen til skjeden og rundt kanten av penishodet. Utvekster som er nye eller som vokser, kan være Kondylomer.
Behandling av kjønnsvorter
Dersom kjønnsvortene gir plager eller er til sjenanse, kan de behandles lokalt med oppløsning eller krem.
Vi benytter oss også av cryobehandling*, som består av å fryse vorten med flytende nitrogen. *Denne behandlingen er ikke tilgjengelig ved alle avdelinger.
HPV-vaksine
Vedvarende HPV-infeksjon kan i noen tilfeller føre til celleforandringer som igjen i løpet av noen år kan utvikle seg til ulike former for kreft. Les mer om HPV-vaksinen her.
Ta celleprøven jevnlig
Endringer er det viktig å oppdage tidlig. Les mer om celleprøven og bestill tid hos gynekolog.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Nyttig informasjon om underlivsplager
Dette visste du trolig ikke om livmorhalskreft
Rundt 70-80 prosent av befolkningen blir i løpet av livet smittet med HPV. Her er alt du trenger å vite om livmorhalskreft og HPV.
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Gynekolog: Derfor er det så viktig å ta celleprøven
Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?
Når bør jeg gå til gynekolog?
En underlivsundersøkelse er ikke bare viktig for å utelukke alvorlige sykdommer som kreft.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
Plager etter fødsel
Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.