Overgangsalderen: Våre gynekologer er her for deg
Overgangsalderen er en normal prosess som alle kvinner gjennomgår. Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager. Heldigvis er det mulig å lindre plagene, slik at det blir enklere å komme seg gjennom denne fasen av livet.
Overgangsalderen starter ofte mange år før du har din siste menstruasjon, og kan vare i flere år etterpå. Denne fasen kan være en utfordrende tid for mange kvinner, med symptomer som hetetokter, søvnproblemer, humørsvingninger og tørrhet i underlivet. Noen plages også av dårligere hukommelse og konsentrasjonsevne, som kan påvirke jobbutførelsen negativt. Samtidig har man kanskje tenåringsbarn og aldrende foreldre som trenger omsorg, og det er lett å bli overveldet. Hos Aleris ønsker vi å gjøre denne fasen litt lettere for deg. Våre erfarne gynekologer forstår hva du går gjennom, og er her for å gi deg den hjelpen og støtten du trenger.
Vi vet at ingen opplevelser er like, og derfor tar vi oss tid til å lytte til deg. Hos oss kan du snakke åpent om alle symptomer og bekymringer, og vi vil ta deg på alvor. Det finnes ulike behandlingsmuligheter som kan lindre plagene dine og gi deg bedre livskvalitet. Sammen finner vi den løsningen som passer best for deg, enten det er hormonell behandling eller andre alternativer.
Du er ikke alene. Vi på Aleris er her for deg – klare til å hjelpe deg gjennom overgangsalderen med trygghet, kunnskap og omsorg.
Hva er overgangsalder?
Overgangsalderen er en periode på typisk 2-5 år rundt tidspunktet når menstruasjonen stopper. Plagene eller symptomene som oppstår i overgangsalderen skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere ved ca. 50 års alder. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen.
Når kommer en kvinne i overgangsalderen, og hvor lenge varer den?
Overgangsalderen er ikke noe som inntrer fra den ene dagen til den andre, det er som regel snakk om en periode som varer noen år. Det starter gjerne med at du får uregelmessige menstruasjoner med vekslende sykluslengde. Mange vil oppleve hetetokter, nattesvette og andre symptomer som søvnvansker, humørsvingninger, nedsatt sexlyst, tørrhet i skjeden og vektoppgang.
I gjennomsnitt varer denne perioden omkring fire år. Når du har vært uten menstruasjon i ett år er overgangsalderen per definisjon forbi. For noen starter symptomene på overgangsalder så mye som ti år før den siste menstruasjonen. For norske kvinner skjer det når de er 52-53 år i snitt. Men det avhenger bl.a. av når ens mor sluttet å menstruere, av tidligere sykdommer eller operasjoner på eggstokkene, samt vekt og røyking.
De ulike fasene av overgangsalderen
Perimenopause er perioden hvor de første tegnene på menopause begynner og hvor menstruasjonene kan være uregelmessige med eller uten plager. Perimenopausen ender 12 måneder etter siste menstruasjon. Perioden kaldes også overgangsalder.
Menopause defineres som opphør av menstruasjonen, og bestemmes retrospektivt når du har hatt 12 måneder uten blødning. Det finnes ingen blodprøve som kan predikere tidspunkt for menopause.
Postmenopause er tiden etter siste menstruasjon, med eller uten symptomer.
Tidlig overgangsalder
Dersom du får symptomer på overgangsalderen når du er 40-45 år kaller vi det tidlig overgangsalder. Prematur ovarialinsuffisiens (eggstokksvikt) er begrepet som brukes dersom menstruasjonen opphører før du er 40 år.
Tidlig overgangsalder kan skylles medisinske behandlinger som stråling og kjemoterapi eller kirurgisk fjerning av eggstokker, for eksempel ved arvelig disposisjon for eggstokkreft. Ellers kan tidspunktet for når mor eller søster kom i overgangsalderen gi en indikasjon på hva du kan forvente, da dette ofte har en arvelig komponent.
Symptomer ved overgangsalder:
Det fallende østrogennivået er årsaken til de velkjente symptomene på overgangsalder:
- Hetetokter
- Utmattelse
- Humørsvingninger
- Tørre slimhinner
Andre symptomer kan være:
- Blødningsforstyrrelser
- Redusert sexlyst*
- Stressinkontinens
- Dårlig søvn
- Initiativløshet, depressive symptomer og nedsatt konsentrasjon
- Noen plages også med infeksjoner
*Mange kan ha god nytte av å prate med en sexolog. Les mer om sexolog-tilbudet hos Aleris her
Undersøkelse for overgangsalder
Alderen og de karakteristiske symptomene hetetokter, humørsvingninger og tretthet er ofte nok til at legen kan stille «diagnosen» overgangsalder uten nærmere undersøkelser. En blodprøve kan vise nivået av østrogen og FSH (follikkelstimulerende hormon). Østrogen vil være lavt og FSH høyt i overgangsalderen.
Dersom du plages av betydelige blødningsforstyrrelser, gjentatte urinveisinfeksjoner eller inkontinens bør du få en undersøkelse, særlig dersom du går på hormonbehandling eller ønsker å få det.
Behandling av overgangsplager
Noen kvinner har nesten ingen symptomer på overgangsalderen, mens andre kan ha store plager. Det kan variere både hvor tidlig symptomene starter og hvor lenge de varer.
Overgangsalderen starter ofte på et tidspunkt hvor det også gjerne skjer andre betydelige ting i ens liv. Barna flytter hjemmefra, endringer på jobb og eventuell konstatering av sykdommer som diabetes, forhøyet blodtrykk m.m. Dette kan også påvirke symptomene på overgangsalderen.
Det er derfor alltid en individuell vurdering hvordan du skal behandles. Det er svært viktig å se på hver enkelt kvinnes symptomer.
I forhold til hetetokter og søvnproblemer kan noen oppleve bedring ved endring i aktivitet i hverdagen.
Av og til behandler gynekologen med hormontilskudd. Dette kan være lokal østrogen til skjeden, men det kan også være i form av plaster eller tabletter. Mange opplever god effekt av behandling.
Blødningsforstyrrelser er vanlig, men viktig å undersøke, da det kan være en annen årsak til blødningene. Mange har gode resultater ved bruk av hormonspiral. Hvis hormonspiralen ikke virker finnes det også andre behandlingsmuligheter med medisin eller operasjon.
Ved økende problematikk med urinlekkasjer eller urinveisinfeksjoner vil det også bli individuell vurdering av årsaken til plagene. Mange kan ha bedring med målrettet trening, noen må behandles med medisin og andre vil ha nytte av operasjon.
Alt i alt finnes det mange tiltak hvis du er plaget med symptomer på overgangsalder. Siden symptomer og funn er så varierende fra person til person er det viktig med en grundig gynekologisk undersøkelse og samtale. Da vil vi ha mulighet til å tilby den beste behandling for hver enkelt kvinne. Ikke nøl med å ta kontakt for å undersøke hvilke muligheter som passer deg.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer
Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.