Sterilisering kvinner
Sterilisering hos kvinner er en permanent prevensjonsmetode, som foregår ved at egglederne kuttes over og lukkes. Derved forhindres egg fra kvinnens eggstokk å komme frem til livmoren, og det blokkerer sædceller fra å passere via egglederne til egget.
Sterilisering som prevensjon
Sterilisering er det nærmeste vi kommer 100 prosent beskyttelse, og betegnes som den sikreste metoden for prevensjon. I Norge sier loven at kvinner over 25 år har adgang til å søke om sterilisering. Selv om du er steril forstyrres ikke hormonproduksjonen. Eggløsning fortsetter, menstruasjon opprettholdes og seksualfunksjonen forstyrres ikke.
Sterilisering av kvinner i narkose
Aleris har flere gynekologer som utfører gynekologisk kirurgi. Sterilisering ved Aleris foregår med kikkhullsteknikk (laparoskopisk teknikk) og krever narkose.
For å kunne gjennomføre en sterilisering må du som kvinne fylle ut et begjæringsskjema. Dette gjøres i samarbeid med en lege, og legen plikter da å gi nødvendig informasjon om inngrepet.
Offentlige sykehus regner ikke sterilisering som en oppgave de er pålagt å utføre, derfor kan ventetiden ofte være lang.
Hvordan foregår inngrepet?
Aleris benytter seg av to behandlingsmetoder. Enten fjernes egglederne eller så kutter man over dem og lukker dem. På denne måten hindres egg fra eggstokken i å komme frem til livmoren, og det hindrer også sædceller fra å nå frem til livmoren.
Er det mulig å reversere en sterilisering?
Inngrepet kan i utgangspunktet ikke reverseres, og du bør derfor være 100% sikker på at du ikke ønsker å få (flere) barn. Tenk deg godt om. Du skal ikke velge å bli sterilisert for å glede din partner. Dette er et valg du selv må stå inne for, og det må kjennes riktig for deg, også dersom parforholdet du er i skulle gå i oppløsning. Er du usikker bør du velge en annen prevensjonsmetode.
Sterilisering beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer, så dersom du har flere partnere bør du bruke kondom.
Etter operasjonen
Komplikasjoner eller bivirkninger etter inngrepet er sjeldne. Kvinner blir sterile rett etter operasjonen i motsetning til menn, som først er sterile etter tre måneder. Du kan ha samleie som normalt når du kjenner deg klar for det etter operasjonen.
Er det mulig å bli gravid når man er sterilisert?
Ingen prevensjonsmetode er 100% sikker. Det er en liten risiko (0,5-1 %) for at du kan bli gravid selv om du er sterilisert. Hvis det inntreffer er det som regel det første året etter operasjonen. Du kan ha vært gravid uten å vite det da du gjennomførte steriliseringen, en av egglederne kan ha vokst sammen igjen, eller det kan ha dannet seg en liten fistel fra egglederen og ut til livmoren slik at sæden kan nå frem og befrukte egget. Dette kan føre til svangerskap utenfor livmoren, og du kan risikere en blødning ut i bukhulen. Dersom du mistenker at du kan være gravid, bør du snarest kontakte lege.
Menstruasjon etter sterilisering
Siden det opereres på egglederne og ikke på eggstokkene vil en sterilisering ikke påvirke kjønnshormonene eller menstruasjonen. En sterilisering vil heller ikke fremskynde overgangsalderen.
Noen merker at menstruasjonsblødningene blir sterkere eller svakere etter at de ble sterilisert. Disse endringene skyldes at mange kvinner slutter å bruke p-piller eller spiral i forbindelse med at de blir sterilisert, og det er dette som fører til endringer i menstruasjonen, ikke steriliseringen.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Dette må du vite om tidlig ultralyd
Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
- Jeg er svært takknemlig for at legen ga meg streng beskjed om å få tatt en gynekologisk undersøkelse
Gro ble minnet på at hun burde ta en gynekologisk undersøkelse og celleprøve, da det var lenge siden sist.
Disse kjønnssykdommene bør du passe deg for nå
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake