Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Påkjenningen underlivet har vært gjennom, gjør at mange er redd for at det skal være vondt eller føles annerledes. Men opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
Ni måneder med graviditet etterfulgt av en fødsel er en heftig prosess for kvinnekroppen, og den forandrer seg en hel del i løpet av kort tid. Katrine Kirial er spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Aleris Stavanger, og møter mange kvinner med spørsmål om smerter og sex.
– De som vurderer å bli gravide, eller er gravide for første gang, tenker ofte en del på dette. Heldigvis er kroppene våre rustet for å føde barn, og den er fantastisk til å komme seg igjen etterpå, forteller hun.
Det er ikke bare kroppen som forandrer seg – det gjør hormonbalansen også. Det kan ta noe tid før dette stabiliserer seg igjen etter en fødsel, og det er ofte grunnen til at sex er ubehagelig den første tiden.
Aleris utfører alle typer gynekologisk undersøkelser og de fleste typer gynekologiske operasjoner. Bestill time hos gynekolog i dag.
Forbered kroppen på fødsel
– For å forberede seg til en fødsel produserer kroppen et hormon som gjør bekkenbunnen mer tøyelig. Derfor kan det føles som om skjeden ikke er så stram som den var før fødsel, eller at ting ikke er helt på plass nedentil. Dette betyr ikke at du er “utvidet”, og det vil normalisere seg etter noen måneder, forklarer Kirial.
I tillegg gjør hormon-ubalansen at slimhinnene blir tørrere, og det blir derfor mer friksjon under sex, som igjen fører til ubehag.
– Før kvinnen har fått tilbake mensen, og frem til man er ferdig med å amme, så produserer kroppen mindre østrogen. Østrogenet påvirker slimhinnene våre, og mangel på det fører til tørrhet. Derfor kan det ta opptil ett år etter fødsel før dette fungerer som normalt igjen, sier Kiral og fortsetter:
– Bruk glidekrem eller olje for å hindre friksjon, og i noen tilfeller anbefaler vi lokal behandling med østrogen i denne perioden, sier Kirial.
Det er lurt å la sårene gro
Fødselsskader er også en vanlig grunn til at mange kjenner smerte under samleie. Rifter under fødsel er veldig vanlig, og det repareres ofte med noen få sting. For tidlig samleie etterpå kan føre til at stingene ryker eller at det kommer infeksjon i såret.
Les også: Ekspert på fødselsskader: Det er lettere å få hjelp enn du tror
– Har du sydd mye, så anbefales det å vente til såret har grodd og stingene er ute. Dette begrenser seg ofte selv, fordi det gjør vondt å trykke mot det som har vært et åpent sår, sier Kirial.
Det er anbefalt å gå til kontroll hos lege eller gynekolog seks til åtte uker etter fødsel. Da bør det tas en gynekologisk undersøkelse for å sjekke at alt ser fint ut. Mange venter med å ha samleie til etter denne undersøkelsen, men det er ikke farlig å ha det før.
Hos Aleris får du time hos gynekolog på dagen
– Det tar 10 til 20 dager før det vi kaller “renselsen” er over. På denne tiden skal livmoren trekke seg sammen, og såret etter morkaken skal gro. Det er vanlig å blø en del den første uken, før det gradvis avtar. Har man sex før såret har grodd, så er det lurt å bruke kondom for å ikke få infeksjon i såret, sier Kirial.
Tøyeøvelser kan forebygge revning
Selv om det ofte er ukomplisert med rifter, og kun noen få prosent revner alvorlig, så hender det at det har blitt for stramt eller det er for mye arrvev. Dette kan gjøre samleie mer smertefullt, men kan ofte løses ved å tøye skjeden med olje. Det er vanlig å få veiledning av en fysioterapeut eller gynekolog og få noen gode øvelser som gjøres jevnlig.
– Ofte fikser dette problemet seg med litt tålmodighet, men er det sydd feil så kan vi gå inn og korrigere. Det er viktig å gi kroppen en sjanse til å reparere seg selv, og vi gjør sjeldent korreksjoner det første året etter en fødsel, sier Kirial.
De samme tøyeøvelsene kan faktisk brukes for å forebygge rifter under fødsel, og for å forberede skjeden på det den skal gjennom.
– Det finnes studier som viser at dette fungerer hvis du starter i svangerskapsuke 34. Da bruker du en olje, for eksempel en babyolje eller olivenolje fra kjøkkenet og smører “perineum”, mer kjent som mellomkjøttet, forteller hun.
– Det finnes gode forklaringer på nettet hvordan du gjør det. Du skal nok ta mer i enn du tror.
Husk å trene bekkenbunnen
Et vanlig problem i motsatt ende av skalaen er når bekkenmuskulaturen er for slapp. Noen får det som kalles fremfall av skjedeveggen, eller underlivsprolaps etter fødsel. Det skyldes at støttevevet til livmoren er svekket, slik at livmoren faller ned mot skjedeveggen. Det kjennes som et nedpress, eller som at noe skal falle ut nedentil.
– For noen kan det hjelpe å trene opp bekkenbunnen, fordi denne også støtter opp livmoren. Men i andre tilfeller må det et inngrep til for å reparere problemet. Dette er siste utvei etter at andre behandlinger er prøvd, forklarer Kirial.
Trener du bekkenbunnen under graviditet eller før du blir gravid kan det være med å forebygge fremfall av skjedeveggen. De gode, gamle knipeøvelsene er det som skal til, og Katrine Kirial, understreker hvor viktig det er å holde bekkenbunnen ved like gjennom hele livet.
– Det er til god hjelp både før, under og etter fødsel fordi du får bedre kontroll på musklene i bekkenet og underlivet. Mange får også et bedre sexliv, sier hun.
Vær tålmodig, men søk hjelp i tide
Sex etter fødsel kan være annerledes, og det kan være ubehagelig i starten.
– Det viktigste rådet jeg kan gi er å gi det tid. Kjenner du smerte, så avslutter dere og prøver igjen senere. Det er viktig å ikke lære kroppen til at sex gjør vondt, for det kan faktisk bli kronisk. Det handler om å være forståelsesfulle og ta hensyn til hverandre. Kanskje kan det hjelpe å prøve noen andre stillinger også, sier Kirial.
Og vedvarer problemet så bør du søke hjelp.
Uansett grunn så må du ta smerter i underlivet på alvor. Kjenner du på noen symptomer du ikke er vant til, eller et ubehag du ikke vet grunnen til, så er bør du ta en sjekk hos gynekolog eller lege.
Aleris utfører alle typer gynekologisk undersøkelser og de fleste typer gynekologiske operasjoner.
Ingen ventetid. Uten henvisning