Underlivsbetennelse og egglederbetennelse
Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Den kan også være kronisk med mer ubestemte symptomer, som en murrende smerte i magens nedre del og av og til smerter i korsryggen.
Behandling av underlivsbetennelse
Underlivsbetennelse skal behandles så fort som mulig, så det ikke sprer seg og på lengre sikt gir kroniske smerter i underlivet, eller barnløshet.
Normalt er kvinnens indre kjønnsorganer beskyttet mot infeksjon av en slimhinnepropp i livmorhalsen. Hvis denne forsvinner i forbindelse med f.eks. menstruasjon, abort, fødsel, gynekologisk undersøkelse eller et kirurgisk inngrep, kan bakterier fra skjeden og endetarmen trenge opp gjennom livmoren og infisere egglederne.
Inntil prøvesvaret foreligger behandles underlivsbetennelsen med et antibiotikum som dekker bredt for dermed å ramme flere forskjellige bakterier. Hvis prøvesvaret viser at din underlivsbetennelse er forårsaket av klamydia eller gonore, skal din partner også behandles. Behandlingen varer som regel 7-10 dager. Det er viktig at du fortsetter behandlingen selv om du ikke føler deg syk. Du bør unnlate å ha samleie mens du er under behandlingen. Ellers skal du holde sengen inntil du er feberfri og smertene er forsvunnet.
Hva er en underlivsbetennelse?
En underlivsbetennelse sitter som oftest i egglederne og kalles derfor også for egglederbetennelse. Herfra kan betennelsen spre seg til slimhinnen i livmoren. Ved mer alvorlige tilfeller kan betennelsen sette seg på eggstokkene eller spre seg til bukhulen.
Etter en egglederbetennelse kan det utvikle seg sammenvoksinger i selve egglederen, noe som kan medføre sterilitet. Slike sammenvoksinger kan også føre til senere svangerskap utenfor livmoren, fordi et befruktet egg ikke kan passere egglederen på normal måte.
Årsaker til underlivsbetennelse
Underlivsbetennelse skyldes som oftes tilfeller av bakterier eller mikroorganismer. Den hyppigste årsaken er bakterien klamydia, som smitter ved seksuell kontakt. I Norge får rundt 22 000 personer konstatert klamydia hvert år, men det reelle antall smittede regnes for å være mye høyere. Problemet er at mange har sykdommen uten symptomer, og de vet derfor ikke at det er noe galt, men fortsetter å smitte andre uten å være klar over det. 2/3 av klamydia-tilfellene er hos unge under 25 år.
Symptomer på underlivsbetennelse
Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Betennelsestilstanden kan også være kronisk med mer ubestemte symptomer slik som en lett, murrende smerte i magens nedre del og av og til smerter i korsryggen. Både den akutte og den kroniske formen for betennelsen kan medføre smerter ved samleie, og at menstruasjonene blir kraftige og begynner for tidlige. Ofte forekommer det også kraftig illeluktende utflod fra underlivet.
Undersøkelse for underlivsbetennelse
Får du overstående symptomer, bør du så raskt som mulig bli undersøkt av gynekolog. Legen lytter til dine symptomer og foretar deretter en gynekologisk undersøkelse og en vaginal ultralydsundersøkelse. I forbindelse med undersøkelsen tas det en prøve med en vattpinne fra livmorhalsen for å avgjøre om det er snakk om en bakterie.
Svaret på undersøkelsen kommer etter 4-5 dager, så det kan bli nødvendig å endre behandlingen på dette tidspunktet avhengig av svaret. Det blir også tatt noen blodprøver som viser antallet av hvite blodlegemer og blodsenkningen (CRP). Ved underlivsbetennelse vil disse verdiene som regel være forhøyet.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Plager etter fødsel
Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.
Sex etter fødsel
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.