Sjekke føflekkene?
Etter sommerferien får vi mange henvendelser om føflekker og solskader. Norge er på verdenstoppen i føflekkreft, og mange venter for lenge med å gå til legen med mistenkelige hudforandringer. - Sjekk huden din jevnlig og oppsøk lege hvis du får nye føflekker eller andre uforklarlige hudforandringer, er den klare oppfordringen fra Katarina Zak Stangeland, hudlege ved Aleris Stavanger.
– Noen føflekker er man født med, mens andre utvikles etter hvert som man blir eldre, som regel mellom tidlig barnealder og fylte 30 år, forklarer Stangeland. – Hvor mye sol du ble eksponert for som liten, kan ha betydning for hvor mange føflekker du får som voksen. Det er derfor viktig å ta solbeskyttelse på alvor fra barna er små. Hormonelle endringer kan også spille inn på dannelsen av føflekker.
Eldre mennesker kan oppleve hudforandringer som fører til mørke flekker som kan minne om føflekker, såkalt seboreisk keratose, populært kalt talgvorter. - Disse er ikke farlige, beroliger hudlegen, - men det er ikke alltid lett å se forskjell på disse og en føflekk, så man bør alltid få disse undersøkt for å utelukke at det dreier seg om alvorlige tilstander. Helt nye føflekker etter fylte 40 år og føflekker i forandring bør sjekkes og følges av lege.
Slik forebygger du
Nordmenn liker å sole seg om sommeren, og reiser ofte til Syden om vinteren. Det har også blitt vanlig med jobb og studier i sydligere strøk. Det er viktig å kose seg, men hudlegen mener vi kan bli bedre til å forebygge både føflekkreft og andre typer hudkreft ved å forbedre solvanene våre.
– Det er veldig viktig med høy faktor og solbeskyttelse i form av klær og hodeplagg. Det er også lurt å ta pauser i skyggen i løpet av en hel dag, spesielt i de timene solen er på sitt sterkeste. Vi kan lære av andre land. Australia var tidligere helt øverst på topplisten og iverksatte en god del kampanjer for å redusere forekomsten av føflekkreft, noe som gjorde at statistikken gikk ned. I dette arbeidet ble det lagt stor vekt på solbeskyttelse og jevnlig kontroll av føflekker.
Har du lys hud bør du være ekstra påpasselig
- Alle bør sjekke huden sin jevnlig, men de med lys hudtype og mange føflekker bør være ekstra årvåkne, opplyser Stangeland. - Ser du endringer i huden eller oppdager nye føflekker bør du oppsøke lege for en grundig gjennomgang. Har du nære slektninger som har hatt hudkreft er det ekstra viktig å følge godt med, og noen velger å sjekke huden hos hudlege fast én gang i året.
Hva skal du se etter?
Mange har hørt at de bør sjekke føflekkene sine, men hva er det egentlig man skal se etter? Hva skiller en vanlig føflekk fra en farlig føflekk?
– Det er viktig å følge med på føflekker som endrer seg. Asymmetriske forandringer er spesielt viktige, f.eks dersom de blir mørkere, klør, vokser eller blør. Enhver endring eller bekymring er årsak nok til å oppsøke hudlege. Det er viktig å påpeke at det er mange som venter for lenge med en slik undersøkelse, spesielt menn. Desto tidligere man oppdager celleforandringer eller føflekkreft, desto bedre. En undersøkelse er helt ufarlig og smertefri. Det beste er å undersøke hele kroppen, ikke bare føflekken man lurer på om kan ha forandringer. –Dette fordi man leter etter den såkalte ”stygge andungen”, føflekken som skiller seg ut fra de andre man har. Dette gjøres med dermatoskop, forklarer Stangeland.
ABCDE-regelen (engelsk) hjelper oss å huske hva slags endringer vi bør være obs på
Asymmetrical shape. Mens de fleste normale føflekker er symmetriske, er føflekker med kreft asymmetriske.
Border (grense). Føflekkreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning.
Colour (farge). Føflekker med celleforandringer eller kreft har ofte ujevn farge, gjerne rødlig eller svart.
Diameter. Føflekkreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter
Evolving: Forandring kan være både i størrelse, farge og/ eller bli opphøyd, kløe eller blø.
Det er ikke sånn at alle farlige føflekker oppfyller alle disse kravene. Selv om kun ett kriterium er oppfylt bør du oppsøke lege og få huden undersøkt. Oppdages hudkreft på et tidlig stadium er prognosene for fullstendig helbredelse gode.
Hvordan foregår en hudsjekk hos hudlege?
Hudlegen gjør en generell vurdering av antall føflekker, størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden. Deretter foretas en sjekk fra topp til tå ved hjelp av dermatoskop, det vil si et spesielt forstørrelsesglass med en sterk lampe inni. De føflekkene som har avvikende utseende fjernes kirurgisk under lokalbedøvelse, eller man tar celleprøve av andre typer mistenkelige hudforandringer. Prøvene sendes til mikroskopisk undersøkelse hos en patolog. Hudlegen syr noen sting, som du kan komme tilbake og få fjernet uten ekstra kostnad, evt. kan dette gjøres hos fastlege. På konsultasjonen får du beskjed om hvor lang tid det må gå før stingene kan fjernes. For et best mulig kosmetisk resultat, skal eventuelle arr ikke utsettes for solen før det har gått noen måneder.
Fotofinder i Stavanger
Hudlegene ved Aleris Stavanger har en høyteknologisk scanner som heter Fotofinder, som blant annet blir brukt til tidlig oppdagelse av hudkreft.
– Med Fotofinder tar vi digitale helkroppsbilder og digitale nærbilder av føflekker. Føflekkene registreres i en personlig mappe, som gjør det enkelt å følge med på endringer i pasientens hud over tid. Når hudlegen har vurdert bildene får pasienten et svar med en gang om alt ser fint ut, eller om det er føflekker som bør fjernes og sendes inn til nærmere undersøkelse. Fotofinder er et svært nyttig verktøy, spesielt for de som har veldig mange føflekker eller har hatt malignt melanom og ønsker årlig kontroll.
Behandling
Behandling av solskader/hudkreft er avhengig av hvilken type det dreier seg om, og hvor på kroppen det gjelder. Hos Aleris velger vi den metoden som er best egnet og gir best mulig kosmetisk resultat. Forskjellige behandlingsformer som brukes er kirurgi, fotodynamisk behandling (PDT), kryobehandling (frysing), medisinske hudprogrammer og kremer, forklarer hudlegene.
Kort ventetid og rask utredning
Slipp å bekymre deg unødig og kom raskt i gang med eventuell behandling. Aleris har kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig. Under timen vil du også få informasjon om hvordan du selv skal undersøke huden og hvilke føflekker du skal være spesielt oppmerksom på. Pasienter får også individuelle ”solråd”.
- Vi legger stor vekt på en individuell tilnærming til hver pasient, god opplysning og høy kvalitet på utredning og behandling. Du kan få føflekker kontrollert hos en fastlege, men det er bedre å gjøre det hos en hudlege som jobber med dette hver dag, og dermed har mye erfaring, avslutter hudlegen.
Aleris har hudleger i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Lillesand, Stavanger og på Strømmen.
Finn ledig time hos hudlege