Solar keratose
Solar keratose er en hudskade som skyldes påvirkning fra solen. Hudforandringene består i små flekker som er lett røde, ev. gulaktige og skjellende. De kan være alt fra lyse til mørke, overflaten er ru. Forandringene finnes på solutsatt hud, og det kan være alt fra én til mange flekker. Dersom den ikke behandles kan tilstanden i noen tilfeller utvikle seg til plateepitelkreft, en "snill" type hudkreft.
Hvem kan ha solare keratoser?
Personer som har vært eksponert for intenst sollys over mange år har størst risiko for å få dette. Mer enn 80 % av flekkene forekommer på de hudområder som er mest utsatt for sollys, som hodet, halsen, brystet (spesielt for kvinner), underarmene og håndrygger. Tilstanden forekommer oftere med økende alder og er hyppigere hos menn.
Årsak
Tilstanden skyldes påvirkning av sollys gjennom mange år. Hyppigst finnes dette hos personer med lys hud, det vil si personer som har lett for å bli solbrente. Ved stor totalbelastning med sollys på huden kan slike forandringer også oppstå i mer robust hud, f.eks. hos personer som oppholder seg mye utendørs.
Symptomer på solare keratoser
Typisk forekommer en eller flere rødlige eller grå- til gulbrune, tørre, skjellende hudforandringer av varierende størrelse. Forandringene er ofte lettere å kjenne enn å se, og de finnes på områder som utsettes for sol. I tidlige stadier er huden ru og sandpapiraktig, men etter hvert blir den tykkere og skjelldannelse kommer til. De fleste flekkene er symptomfrie, men noen forårsaker kløe eller en ømhet/sårhet i huden.
Behandling av solar keratose
Soleksponering er årsak til solare keratoser, og en bør derfor beskytte spesielt de utsatte områder. Smøring med solkrem med høy faktor er viktig.
Det er tre hovedformer for behandling:
- Lokalbehandling med krem
- Frysebehandling og/ eller avskraping av keratosene.
- PDT (fotodynamisk behandling)
Behandlingsform avgjøres av lege.
Langtidsutsikter
Effekten av behandlingen er god, men nye forandringer i solutsatt hud kan oppstå. Dersom hudforandringen ikke behandles, vil noen få tilfeller kunne utvikle seg til hudkreft etter mange år. Det er viktig at du bruker høy solfaktor for å beskytte deg mot solen. På utsatte områder bør du bruke krem med solfaktor 30 eller høyere.
Bestill time hos hudlege
Finn en tid som passer for deg. Velg mellom fysisk oppmøte, telefon- eller videokonsultasjon.
Slik blir du kvitt akne
I dag finnes det så gode behandlinger at det er unødvendig å leve med akne. Les hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet.
Gode tips til deg som får tørr vinterhud!
Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?
Rosacea: Endelig en behandling som hjelper!
-På Aleris fikk jeg endelig hjelp til å bli kvitt synlige blodkar og rødhet i ansiktet som følge av hudsykdommen rosacea.
Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest
Hvordan vet du at du ikke bare er forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi?
Forekomsten av skabb øker: Visste du dette om den kløende hudsykdommen?
Hva er skabb? Hvordan smitter den, og hvordan kan den behandles?
Slik gjør du føflekksjekk
Det å sjekke huden din jevnlig er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge hudkreft. Her beskriver vi steg for steg hvordan du bør gjøre dette.