- En tilfeldig blodprøve avslørte beinmargskreft i emning
- Ingenting i min sykdomshistorie skulle tilsi at jeg skulle bli Bærums yngste til å få beinmargskreft, forteller Therese 41 år. – Jeg kommer fra en storfamilie uten noen tilfeller av kreft og har stort sett vært frisk hele livet. Sjokket var stort da blodprøvene viste en markør som betydde mye mer enn jernmangel. Therese går til behandling for beinmargskreft ved Aleris Kreftsenter.
Årene gikk og hun fikk 2 friske barn. Etter hvert ble livet hektisk som småbarnsmor og i 2014 fikk hun påvist krysstallsyke. Men hun mistenkte at det lå noe annet under da krystallsyken ikke ville gi seg. Hun kjente på kroppen at det var noe annet som var i emning.
I 2016 hadde nivåene økt slik at de nå var over det som den gang var grenseverdien for å definere kreftsykdom. Hun tok kontakt med dr. Fredrik Schjesvold som hadde lang erfaring med beinmargskreft for en second opinion. – Jeg var på vinterferie da Fredrik ringte for å fortelle resultatet. Han ga vel mer eller mindre beskjed om at jeg måtte komme meg hjem med engang og starte behandling. Det var viktig å få verdiene ned raskt, forteller Therese.
Therese startet på cellegift og høydose stammecelletransplantasjon. Hun måtte inn på isolat og mistet naturlig nok håret. Sommeren gikk til behandling, men heldigvis ga behandlingen gode resultater og verdiene gikk ned. Hun rakk å være med på sin eldste sønns første skoledag i august.
Therese startet på vedlikeholdsbehandling tre måneder etter høydosen. Denne fungerte, men hun tålte den ikke så godt. I et år prøvde hun ulike varianter. Til slutt kuttet hun behandlingen ut og valgte å være uten medisiner i ca. to år. Ved siden av dette ble hun en del av Magnoliastudien til Fredrik Schjesvold.
- Fredrik Schjesvold er den i Norge som har best kunnskap om beinmargskreft og da ville jeg selvfølgelig bli fulgt opp av han. Han vet alt om hva som er det siste innen forskning på min krefttype, forteller Therese.
Våren 2020 hadde verdiene økt og det var anbefalt å starte behandling igjen. Denne kombinasjonsbehandlingen består av tabletter og immunterapi. Immunterapien er tilgjengelig gjennom det offentlige, men kombinasjonen med tabletter er ikke godkjent av beslutningsforum. Behandlingen består av en kombinasjon av tabletter og ukentlige injeksjoner.
- Målet er å få en behandling som er så skånsom for kroppen som mulig og samtidig få verdiene så lavt som mulig, slik at jeg igjen kan leve medisinfritt til det forhåpentligvis dukker opp noe som kan være kurativt, forteller Therese.
- Jeg er bare så glad for at jeg hadde helseforsikring slik at denne behandlingen var mulig. Hos Aleris føler jeg meg mer som en kunde enn som en pasient, og det passer meg bra. Jeg hører ikke til på et sykehus, jeg skal bare innom, forteller Therese.
Therese lever nå et relativt normalt liv med normale aktiviteter, følger opp barna og er i aktivitet. Hun har en del senvirkninger av medisiner og plages av muskel og skjelettsmerte. I tillegg til at det tar på kroppen å gå på sterke medisiner.
- Det er en trygghet i at det finnes kompetente fagpersoner som Fredrik og hans team som til enhver tids har som hovedagenda å finne den beste behandlingen. Alle som får denne sykdommen bør følges opp av ett nasjonalt fagmiljø og til enhver tid tilbys markedets beste behandling for sin variant av sykdommen, avslutter Therese.
Pasienten har samtykket til at hennes erfaringer hos oss gjengis her. Teksten er godkjent av pasienten selv.