Kapselendoskopi av tynntarmen
Gjennom å svelge en liten kapsel med et innebygd kamera – som beveger seg gjennom kroppen helt uten at du merker det – får du og legen din førstehåndskunnskap om tynntarmen din. Mens det tidligere var svært begrenset hva man kunne gjøre ved mistanke om sykdom hvis koloskopi og gastroskopi ikke avdekket noe, sørger den lille kapselen for så mye som 30 000 til 35 000 detaljerte bilder av tynntarmen din.
På Aleris kan du få gjennomført den innovative undersøkelsen som er særlig egnet til å utrede sykdommer som Crohns sykdom samt avdekke årsak til blødninger fra tynntarm.
Hvordan gjennomføres kapselendoskopi?
Undersøkelsen gjennomføres ved at du svelger en liten kapsel som inneholder et minikamera, batteri, lyskilde og opptaker. Undersøkelsen er rask, enkel og smertefri. Når du har svelget kapselen tar den seg rundt i kroppen helt på egen hånd, kun ved hjelp av ordinære tarmbevegelser. Du kan bevege deg som normalt, jobbe, gå en lett tur og gjennomføre hverdagslige aktiviteter.
Når kapselen beveger seg gjennom tynntarmen tas det så mye som om lag 30 000 til 35 000 bilder av tynntarmen din. Etter om lag 12 timer er «fotooppdraget» over. Kapselen kommer ut den naturlige veien etter 2-3 dager, og skal sendes inn til legen for analyse. Svaret foreligger omtrent én uke etter at kapselen er mottatt av legen din.
Selve undersøkelsen krever litt forberedelser, men det vil du få grundig informasjon om på konsultasjonen.
Aleris har et bredt tilbud innen utredning av mageproblemer. Les mer om:
Hva bør utredes med kapselendoskopi?
Indikasjoner for kapselendoskopi er omtrent de samme som for gastroskopi og koloskopi, men der vi altså undersøker om det er sykdom i tynntarmen. Legen gjør en vurdering av om det er mest hensiktsmessig å bruke kapselendoskopi eller MR tynntarm, avhengig av problemstillingen. I noen tilfeller er de to undersøkelsene jevngode.
Hovedindikasjoner:
- Gastrointestinal blødning (kapselendoskopi > MR tynntarm)
- Jernmangel (kapselendoskopi > MR tynntarm)
- Crohns sykdom (kapselendoskopi > MR tynntarm)
- Polypper og svulster (kapselendoskopi = MR tynntarm)
Tilleggsindikasjoner
- Cøliaki, spesielt ved behandlingssvikt (kapselendoskopi > MR tynntarm)
- Abdominalsmerter (kapselendoskopi < MR tynntarm)
- Kronisk diaré (kapselendoskopi > MR tynntarm)
- (Meckels) divertikkel (kapselendoskopi = MR tynntarm)
Lurer du på om dette er en undersøkelse du bør ta? Kontakt Aleris Frogner på 22 54 10 00
Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?
Alle har vondt i magen fra tid til annen. Det mange ikke vet er at tarmene kan påvirkes av mange eksterne faktorer.
Generelle råd ved plager fra mage/spiserør
Halsbrann, sure oppstøt, og fordøyelsesproblemer er blitt svært vanlig og skyldes ofte stress i hverdagen, uregelmessige måltider eller feil kosthold.
- Opplevde utrolig god omsorg og pleie hos Aleris
- Når jeg kom til Aleris Frogner fikk jeg mye god informasjon og jeg følte meg veldig trygg. Tusen takk til Aleris Frogner for veldig god behandling.
Oppblåst? Les hvordan du bør gå frem!
Plages du av oppblåsthet? Det er frustrerende å ikke finne løsningen på helseplagene sine. Du har kanskje forsøkt å kutte ut ulike matvarer uten at det har gjort deg mindre oppblåst. Hyppige toalettbesøk med vekslende avføringsmønster er fortvilende, og hemmer deg sosialt. Vår ernæringsfysiolog gir deg gode tips.
Ikke vent med å sjekke mageproblemer
Mageproblemer kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten til den det gjelder. Finn årsaken til problemene og få nødvendig behandling raskt.
- Å trene karate 3 ganger i uka er ikke lenger et smertefullt ork
Terje Årdal har alltid vært aktiv innen karate, både som utøver og de senere år som karateinstruktør. De siste årene har hobbyen blitt preget av knesmerter. Bare det å gå ned fortauskanter og trapper har vært plagsomt.