Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?
Alle har vondt i magen fra tid til annen. Det mange ikke vet er at tarmene kan påvirkes av mange eksterne faktorer. Allergi, stress, bekymringer og sykdom kan føre til smerter som går utover livskvaliteten.– Det er viktig å finne årsaken til plagene, slik at vi kan sette i gang med riktig behandling, forteller mage- og tarmspesialist ved Aleris.
– De vanligste mageproblemene folk kommer til oss med er oppblåsthet, magesmerter, sure oppstøt, langvarig kvalme og oppkast, endring i avføringsmønsteret og vekttap, sier gastroenterologen på Aleris. En gastoenterolog er en som er spesialist på fordøyelsessykdommer.
Magesmerter kan skyldes alvorlig sykdom, men i mange tilfeller er smertene en konsekvens av sykdom eller lidelse vi kan gjøre noe med. Uansett er det viktig å ikke vente for lenge med å gå til legen, da slipper du å lide unødig.
Bestill time direkte i vår web-boooking
Hovedvekten av pasientene som kommer til mage- og tarmspesialist utredes for betennelse i spiserør, magesår, cøliaki, kreft i tykktarm, polypper i tykktarm, ulcerøs colitt, crohn og diffuse mageplager.
-I første møtet prater vi om pasientens sykdomshistorie og plager. Da får jeg som regel et godt bilde av hva årsaken kan være og hvilken undersøkelse som er aktuell, forteller han.
– Jeg undersøker med koloskopi eller gastroskopi, også samarbeider jeg tett med røntgenavdelingen og laboratoriet her på huset. Da får vi tatt CT, MR, ultralyd og blodprøver når det behøves, forteller han. De aller fleste pasienter utredes ferdig på Aleris, og kan starte behandlingen her. Det er fordelen med å ha ulike spesialister under samme tak.
Gastroskopi ved måltidsrelaterte magesmerter
Har du symptomer som sure oppstøt, oppkast, lav blodprosent eller du har gått ned i vekt uten noen spesiell grunn, kan du undersøkes med gastroskopi.
Ved gastroskopi føres det et rør via svelget til spiserøret, deretter til magesekk og til tolvfingertarmen. Før undersøkelsen må du faste i seks timer, og om du er engstelig kan du få beroligende medisin og lokalbedøvelse i halsen.
– Gastroskopi er den vanligste undersøkelsen jeg gjør, og årsaken er ofte sure oppstøt eller måltidsrelaterte magesmerter, forteller han.
Han forteller at det de siste årene også kommer mange som lurer på om de er intolerante mot gluten.– Mange opplever å få mye bedre livskvalitet ved å fjerne gluten fra kosten, men det er viktig å få en skikkelig utredning. Du bør ikke diagnostisere deg selv og utelukke gluten om det ikke er nødvendig.
Vondt når jeg går på do
Har du symptomer som blod i avføring, diaré, forstoppelse eller symptomer på betennelse eller irritasjon i tarmen er det aktuelt med en koloskopi.
– En koloskopi gjøres for å undersøke tykktarmen og endetarmen. Ofte får vi sett på nedre del av tynntarmen også, forteller han.
Det finnes flere typer kroniske betennelsessykdommer i tarmen, blant annet Chrons sykdom og ulcerøs kolitt, og koloskopi er en viktig undersøkelse for å skille mellom disse sykdommene. I etterkant av en behandling kan vi bruke koloskopi for å kontrollere resultatet.
Koloskopi er et rør som går inn i endetarmen, og fortsetter inn i tykktarmen og inn til blindtarmen. Det er viktig at tarmen er tømt i forkant, men det får du instruksjoner om i god tid før undersøkelsen. Noen synes ikke en koloskopi er vondt, mens andre trenger smertestillende. Det kan gjøre vondt hvis du har utposninger i tykktarmen, eller hos de som har sammenvoksinger.
Når magen eller tarmen er hypersensitiv
– En tilstand vi også ser mye til er IBS, eller irritabel tarm syndrom. Pasienter som har dette har ofte mageplager, men undersøkelser viser ikke at noe er galt. Derfor må vi utelukke sykdommer med lignende symptomer, som magesår, cøliaki, chrons, ulcerøs kolitt, før vi gir diagnosen IBS, sier gastroenterologen.
10-30 prosent av den norske befolkningen lider av IBS, og tilstanden kan utløses av stress, infeksjon, traumer, bekymringer eller bruk av medikamenter. Behandlingen av IBS er gjerne et samspill mellom kostholdsendring, probiotika, stressmestring, råd hos en av våre ernæringsfysiologer og av til psykologisk hjelp.
– Når pasienter blir diagnostisert med IBS sender jeg dem ofte videre til ernæringsfysiologene våre. 80 prosent av de med IBS opplever forbedring etter å ha endret kostholdet til noe som heter FODMAP-dietten. Det er fordi magen eller tarmen er hypersensitiv og har utviklet en intoleranse for matvarer, forteller han.
Utredning av tykktarmskreft
Noen av pasientene har ingen symptomer, men kommer fordi de ønsker utredning av tykktarmskreft. Fra og med i år inviteres alle kvinner og menn over 55 år til å sjekke tarmen. Dette er han veldig fornøyd med.
– Det som er skummelt med tykktarmkreft, er at når symptomene først melder seg, har sykdommen ofte fått utvikle seg over lang tid, forteller han. -Men hvis kreften oppdages tidlig, er prognosene imidlertid gode.
Gastroenterologen oppfordrer alle som har tykktarmskreft i familien å være ekstra obs på symptomer, og gjerne sjekke seg tidligere.
Det er heldigvis få med magesmerter som har en alvorlig sykdom, og ofte oppdages disse i tide. Noen symptomer bør du alltid ta på alvor. Oppsøke lege hvis du har disse syptomene.
Ønsker du utredning av dine mage- og tarmsmerter?
Bestill konsultasjon hos mage- og tarmspesialist
Disse symptomene bør du ta på alvor:
- Blod og slim i avføringen skal alltid utredes. Det samme gjelder hvis avføringsmønsteret ditt endrer seg, og dette vedvarer i mer enn fire uker.
- Hvis du er kvalm og uvel og har smerter i magen bør du ikke vente for lenge med å få utredet plagene.
- Opplever du en økning eller reduksjon i vekt uten at du kan se en naturlig årsak til dette, er det også viktig å oppsøke lege.
- Kommer smertene plutselig og akutt bør du ringe legevakten, eller legen din, og spørre om råd.
- Har du hatt langvarige plager, men ikke funnet ut av hva det gjelder, bør du søke hjelp.
- Har du mange i familien med tarmkreft, eller er over 50 år, bør du være ekstra på vakt og ha lavere terskel for å oppsøke lege