– De færreste “internett-diagnoser” stemmer
Googling av symptomer på sykdom kan gi selv den tøffeste helseangst. Spar deg for unødvendig bekymring, og følg heller disse rådene neste gang du vurderer et legebesøk.
Uansett hvor vi har vondt, kan smertene bety alvorlig sykdom. I alle fall hvis vi spør internett. Og det gjør vi ofte. Over halvparten av alle nordmenn bruker en søkemotor, i 90 prosent av tilfellene Google, hver eneste dag. Til sammen søker vi hele 50 millioner ganger om dagen!
Johan Edvard Tellum er allmennlegespesialist hos Aleris på Frogner i Oslo. Han opplever ofte at pasientene hans har googlet i forkant av konsultasjonen. Til tross for det, har de som regel ikke funnet frem til riktig tilstand eller behandling.
– Jeg har ikke ført statistikk på dette, men jeg anslår at det nok bare er ca. 30 prosent av dem som kommer med selvstilt diagnose som treffer spikeren på hodet, forteller han.
Tellum synes det er flott at pasientene vil vite mest mulig, men han tror at googling medfører unødvendig bekymring.
– Opplyste pasienter er helt topp, og jeg bruker selv god tid på å informere dem om både tilstanden og behandling. Problemet når pasientene oppsøker informasjon på egenhånd, er at de ikke alltid er like kildekritiske, påpeker han.
Tellum tror at sykdomsbildet kan bli mer dramatisk når pasienter leter opp grunner til symptomer på internett. Et kjapt søk på “vondt i magen”, gir oss grunner som kreft, nyrestein og graviditet utenfor livmor.
– Klikker du deg for eksempel inn på et forum, og du ender opp med å lese om en person med nøyaktig samme symptomer som deg, der det viste seg å være kreft eller en annen alvorlig sykdom – da er det fort gjort å bli skremt.
– Bruk sunn fornuft når du googler, og bruk helst en helsefaglig side som Norsk helseinformatikk, NHI.no, eller aleris.no der innholdet er kvalitetssikret av helsepersonell. Du bør styre unna forumer og blogger, der innholdet ikke er skrevet av helsepersonell, råder han.
Media gjør at flere frykter kreft
Av alvorlige sykdommer er kreft den sykdommen som flest har googlet seg frem til og frykter at de har. Tellum tror det er ulike grunner til det.
– Kreft er en sekkebetegnelse for mange ulike sykdommer, som kan ramme forskjellige deler av kroppen. Det betyr at hvilke symptomer som betyr kreft varierer veldig, sier han.
De fleste pasientene som frykter kreft, har ikke denne sykdommen.
– Kreft er førstesideoppslag, og det skrives mye om sykdommen og om dem som lever med den. Det gjør at mange tenker i de baner når de merker at noe er unormalt, forteller han.
Tellum anbefaler å bruke sunn fornuft både når du googler, og når du leser reportasjer i mediene. Vet du med deg selv at du lett blir bekymret, så bør du sjekke søkeresultatet med fagpersonell.
– Grubling og bekymring kan føre til forsterkede symptomer – du kan til og med utvikle flere symptomer enn du har. Derfor anbefaler jeg særlig engstelige personer å ikke google så mye. Det går rett og slett utover livskvalitet og søvn, så ta heller en tur til legen.
Symptomene som ikke betyr kreft
Øystein Henske Flatebø er kreftlege på Aleris Kreftsenter og tar i mot pasienter som har fått påvist kreft. Han forteller at mange feilvurderer hva som er tegn på kreft. De overser symptomer som leger oppfatter som varselsymptomer og er heller engstelig for symptomer som pasienten ikke trenger å være urolig for.
-Jeg vil gjerne understreke at selv om man har symptomer som kan bety at man har kreft, så er det få tilfeller hvor det faktisk er kreft. Mange tror for eksempel at vondt i hodet over lengre tid kan være tegn på svulst i hodet, men det er svært sjeldent. Hovne lymfekjertler kan være tegn på kreft, men kan også være på grunn av infeksjon eller betennelse, beroliger han.
Flatebø anbefaler likevel dem som er bekymret å ta en tur til legen
– Jeg anbefaler folk heller å gå en tur for mye til legen, enn én for lite. Skulle det være noe alvorlig så er prognosene mye bedre om behandlingen starter tidlig i forløpet.
Få svar raskt hos Aleris
Johan Edvard Tellum er enig. – Det er fornuftig å få avklart hva du plages av hos legen, så du slipper å gå i dagevis å bekymre deg. Det hender at folk går så lenge med bekymringene sine at de blir sykemeldte, sier Tellum.
En grei huskeregel for når du bør oppsøke lege er når du oppdager noe som er unormalt eller at allmenntilstanden din er dårlig uten at du vet hvorfor.
Aleris har avdelinger over hele landet, og ved noen avdelinger er det kveldsåpent til klokken 20.00 på hverdager. Her får du time på dagen, så du slipper å gå med bekymringer.
– Fordelen med å bestille en time hos allmennlege hos Aleris, er at spesialistene sitter på samme sted. Jeg kan for eksempel gå over gangen og snakke med en hudlege, eller rådføre meg med kreftlegen i etasjen over. Det betyr at du kommer raskt i gang med eventuell behandling, og at jeg har mulighet til å rådføre med spesialister der det er nødvendig, forteller Tellum.
Bestill time hos Aleris her.
Faktaboks: Har du disse symptomene bør du alltid ta en tur til legen:
- Unormale blødninger. Enten i avføringen eller i urinen. Eller blodig utflod. At du hoster opp blod, eller kaster opp blod.
- Nattesvette, vekttap eller feber uten grunn.
- Kuler eller hevelser som ikke pleier å være der.
- Sår på kroppen du ikke vet hvor kom fra.
- Endret avføringsmønster over tid. Løst eller fast, eller vondt. Tynnere enn før.
- Tørrhoste uten at man er syk.
- Føflekker er viktige å passe på. Legg merke til om de vokser eller endrer farge. Føflekker kan du få skannet hos Aleris.