Hjerteflimmer
Hjerteflimmer vil si rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertet. Hjerteflimmer opptrer ofte anfallsvis, men kan i mange tilfeller bli permanent. Kardiolog kan stille diagnosen ved hjelp av EKG. I Trondheim og Stavanger tilbyr vi også behandlingen elektrokonvertering for deg med hjerteflimmer.
Kort ventetid. Ingen henvisning nødvendig
Hva er hjerteflimmer?
Hjerteflimmer er samlebetegnelse for forskjellige arytmier. Mange tenker på forkammerflimmer eller atrieflimmer når de bruker begrepet hjerteflimmer.
Det vanligste ved atrieflimmer er at hjertet slår uregelmessig og fort, men det finnes også langsom atrieflimmer. Det betyr at forkamrene pumper uregelmessig og med mindre kraft. Dette kan vare fra sekunder til flere dager, noen har det til og fra, mens det for andre kan pågå over tid og til slutt bli permanent. Hjerteflimmer kan vise seg som gjentatte anfall, men også som enkeltstående episoder, noen ganger i forbindelse med akutt sykdom eller i etterkant av en operasjon. Hjerteflimmer oppleves skremmende for mange, særlig første gang en opplever det.
Hjerteflimmersjekk - Atrieflimmer
Blir du lett sliten eller kjenner hjertebank? En mulig årsak kan være at du har uregelmessig puls, også kalt atrieflimmer. Les mer om hvordan du kan måle om du har atrieflimmer. Ved hjelp av en ny, norskutviklet hjertemonitor kan du sjekke om du har uregelmessig puls.
Relevante undersøkelser ved hjerteflimmer
Tilstanden mistenkes ved uregelmessig puls og tilstanden kan diagnostiseres ved hjelp av EKG (Elektrokardiogram). Fordi hjerterflimmer kan komme anfallsvis er det ofte nødvendig å ta EKG over et lengre tidsrom, f.eks 24 timer. For å finne ut mer om bakenforliggende årsaker til hvorfor hjerteflimmer oppstår er det vanlig å få utført ultralydundersøkelse og belastningstest av hjertet.
Hjerteflimmer symptomer:
- Fornemmelse av rask og/eller uregelmessig hjerterytme
- Mange føler at hjertet "raser av garde"
- Slitenhet/nedsatt kapasitet til fysisk aktivitet.
- Brystsmerter
- Svimmelhet
- Pustebesvær
Brystsmerter og tungpust kan også være tegn på hjerteinfarkt. Ved kraftige symptomer bør ambulanse tilkalles.
Hvordan fungerer hjertet?
Hjerterytmen styres av elektriske signaler fra hjertet. Hjertet har en egen pacemaker, sinusknuten, som sender impulser gjennom hjertet sitt ledningssystem. Det er disse impulsene som styrer hvor mange slag hjertet slår i minuttet. Ved atrieflimmer mottar hjertemuskulaturen mange signaler på en gang, og pulsen kan øke betydelig. Noen ganger til over 150 slag i minuttet. Normalt slår hjertet mellom 60 – 80 slag i minuttet. Hjerteflimmer fører også til at hjertets hovedkamre slår uregelmessig.
Hvem kan få hjerteflimmer?
Menn har større risiko for å få hjerteflimmer enn kvinner. Også de som trener meget hardt over tid synes å ha noe økt risiko. Videre er det vanligere blant eldre mennesker enn blant yngre. Dersom du har høyt blodtrykk eller andre hjerteproblemer øker sjansen for hjerteflimmer. Andre tilstander som øker sjansen for hjerteflimmer er: diabetes, høyt alkoholforbruk, lungesykdommer eller for høyt stoffskifte.
Behandling av hjerteflimmer
Hjerteflimmer kan øke sjansen for å få blodpropp og hjerneslag, men dette finnes det god behandling for å forhindre. For noen kan elektrokonvertering være riktig behandling, mens andre kan behandles med tabletter som reduserer frekvensen av hjerteflimmeret og blodfortynnende som reduserer risikoen for blodpropp. Hva slags type behandling som er best i ditt tilfelle avgjøres etter en undersøkelse og i samråd med lege.
Elektrokonvertering - Trondheim og Stavanger
I Trondheim og Stavanger tilbyr vi elektrokonvertering som behandling mot hjerteflimmer. Målet med en elektrokonvertering er å få tilbake normal hjerterytme. Ved hjelp av en hjertestarter vil du få et elektrisk støt gjennom brystet. Siden behandlingen foregår i narkose vil du ikke merke noe til dette. Som regel vil man ved elektrokonvertering oppnå normal hjerterytme. Behandling med elektrokonvertering gir ikke nødvendigvis noen varig effekt, og atrieflimmeret kan komme tilbake etter kortere eller lengre tid. Kardiologen vil gi god informasjon om forberedelser, gjennomføring og forløpet videre.
Jeg ønsker utredning hos hjertespesialist
Du velger selv en tid som passer.
Pasienterfaring hjerteflimmersjekk
- Hjerteflimmersjekken var en veldig fin pulssjekk for meg som løper mye. Jeg løper til tider veldig lange løp, som kan være en belastning for hjerte. Det er derfor en trygghet i å nå vite av alt er som det skal. Jeg hadde på måleren i tre dager. Den var ikke ubehagelig å ha på og jeg kunne lett følge med på appen underveis i målingen. Pulsverdiene mine var helt normale, også under belasting . Planen er å ta samme sjekk igjen om noen år, for å ha kontroll på at jeg har et sunt hjerte.
Jeg kan trygt anbefale den videre! Harald (46 år), maraton og ultraløper
Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye
Her er rådene fra hjertelegen til deg som har en aktiv hverdag.
- Kvinner har gjerne mer uspesifikke symptomer på hjertesykdom
Hjerte- og karsykdommer er en av de hyppigste dødsårsaken i Norge, og mange har en eller flere risikofaktorer uten å vite om det.
Sjekker hjertet til idrettsutøvere
Er du konkurranseidrettsutøver eller trener hardt, kan hjerteutredning være viktig for å finne ut om du er i risikosonen for hjerte- og karsykdommer.
Hjertehelse og trening
Er det farlig for hjertet vårt om vi begynner å trene hardt? Bør nybegynneren eller den topptrente være mest oppmerksom?
Jeg kan virkelig anbefale Aleris til de som ønsker en hjertesjekk
Jeg oppsøkte hjertelege hos Aleris fordi jeg opplevde høy, urytmisk puls ved fysisk aktivitet, slik som sykling og spinning.