Regjeringen kjøper ikke private helsetjenester for 16 mrd.
Realiteten er at bruken av private er halvert de siste årene. Kun 1,5 % av de 16 milliardene går til kjøp av privat kapasitet innen somatikken – der ventetidene øker mest.
Publisert på DN.no, 31. mai 2024
Av Anita Tunold, administrerende direktør, Aleris
Med over 250 000 nordmenn i behandlingskø går debatten friskt om hva vi bør gjøre for at folk skal få den helsehjelpen de trenger – uavhengig av størrelsen på lommeboka. Et av hovedargumentene som blir fremført av Regjeringen, nå sist i Stortingets spørretime, er at det offentlige kjøper private helsetjenester for om lag 16 milliarder kroner i året. Beløpet brukes som bevis på at Regjeringen bruker store ressurser for å kutte lange ventetider i de offentlige sykehusene – og «ikke er allergiske mot private aktører» for å det til.
Problemet er at påstanden gir et helt feil inntrykk av omfanget av bruken av private for at folk skal få raskere behandling. Kun 1,5 % av de 16 milliardene går til kjøp av privat kapasitet innen somatikken – der ventetidene øker mest. Over 80 % av beløpet dekker kostnader ved offentlige avtalespesialister og ideelle sykehus som allerede inngår som en fast del av den offentlige helsetjenesten. Realiteten er at bruken av private er halvert de siste årene. Dette til tross for at private har ledig kapasitet og kan levere kostnadseffektive helsetjenester – med høy dokumentert medisinsk kvalitet.
Vi i Aleris applauderer helseminister Vestres tydelige ambisjon i «Ventetidsløfet» om å kutte ventetider og hans pragmatiske holdning til bruk av private for å få det til. Vi er også tilhenger av frisk debatt, men argumentene som bringes inn i debattene må være faktabaserte og gi best mulig beslutningsgrunnlag for veien videre.