Depresjon hos menn – hva er signalene og når bør en oppsøke behandling?
I denne artikkelen forklarer vi typiske symptomer på depresjon, hvordan depresjon kan komme annerledes til uttrykk hos menn, og når det er tilrådelig å oppsøke profesjonell hjelp.
I Norge skjer det årlig rundt 500-600 selvmord, hvorav rundt 3 av 4 er menn. Dette er urovekkende statistikk, som delvis kan skyldes at menn ofte har høyere terskel enn kvinner for å oppsøke hjelp for depresjon eller andre psykiske helseutfordringer. Det å snakke om vanskelige tanker eller følelser, eller oppsøke profesjonell hjelp, er gjerne noe som ikke oppleves som kult eller mandig. Hvis mannen ikke snakker om, eller prøver å kamuflere, psykiske vansker, kan det også være vanskelig for de rundt å se at han har det vanskelig.
Videre kan symptomene på psykiske lidelser, og særlig depresjon, ofte vises eller komme til uttrykk på andre måter hos menn. Mens kvinner ofte blir mer innesluttet og kjenner på skyldfølelse eller at de ikke duger, har menn lettere for å utagere når de er deprimerte.
Dette kan komme til uttrykk gjennom sinne, irritabilitet, frustrasjon, aggressiv atferd, selvmordsforsøk eller hyppig forbruk av alkohol. Andre tegn kan være ubesluttsomhet eller manglende evne til å konsentrere seg, manglende interesse for jobb, sosialt liv eller hobbyer – eller at de jobber for mye.
Symptomer på depresjon
Vi skiller mellom mild, moderat eller alvorlig depresjon, og symptomene vil variere fra person til person. Hvordan depresjonen påvirker hverdagen din er også veldig individuelt. Har du en alvorlig depresjon vil symptomene kanskje gjøre at du ikke klarer å håndtere hverdagen. Selv om mange av symptomene og plagene er psykiske, kan depresjon også gi fysiske symptomer.
Her er de vanligste symptomene på depresjon:
- Følelse av tristhet/nedstemthet over tid
- Manglede overskudd
- Vansker med å føle glede, eller tap av interesse for ting du vanligvis liker
- Lav selvfølelse
- Grunnløs skyldfølelse
- Negativt tankekjør
- Initiativløshet
- Ubesluttsomhet
- Søvnproblemer
- Endring av appetitt
- Konsentrasjonsvansker eller hukommelsesproblemer
- Selvmordstanker eller tanker om døden
Årsaker til depresjon
Det kan være én konkret ting som utløser depresjonen, men like gjerne kan det være en rekke utfordrende eller stressende hendelser som har hopet seg opp over tid. Hos menn kan det å oppleve et tap være en av de største belastningene som kan utløse depresjon. Det kan være et forhold som tar slutt, en nærstående person som dør, eller at man mister jobben. Risikoen for å utvikle depresjon øker dersom du røyker, har begrenset sosial støtte, bruker rusmidler, har et usunt kosthold og hvis du er lite fysisk aktiv.
Tap av kontroll, status, økonomiske problemer eller det å bli syk, kan også påvirke menns identitet og selvfølelse.
Oppsøk profesjonell hjelp hvis plagene vedvarer over tid
Livet går opp og ned for alle, og det å ha en dårlig dag eller uke betyr ikke at du har en behandlingstrengende depresjon. Et generelt råd er å oppsøke lege eller psykolog når nedstemtheten begynner å påvirke arbeidsevnen eller trivselen på jobb, eller relasjonen til familie eller venner. Det er fullt mulig å bli kvitt depresjonen, og det er mye enklere når du har profesjonell hjelp og får tilgang til gode verktøy og strategier for bedre håndtering av både nåværende og fremtidige psykiske helseutfordringer.
Digital psykisk helsehjelp hos Aleris
Hos våre psykologer kan du få hjelp til å snakke om dine utfordringer, sortere tanker, bearbeide følelser samt finne gode verktøy som kan hjelpe deg til å få det bedre og oppleve økt mestring i hverdagen. Velg mellom fysisk oppmøte og digital psykologtime via video. I tillegg til tradisjonell samtaleterapi tilbyr vi også nettbaserte behandlingsprogram.
Hos oss er det ingen ventetid, og du trenger ikke henvisning. Bestill time til psykolog eller samtaleterapeut
Når bør du søke akutt hjelp?
Har du akutte tanker om å ta ditt eget liv, ring 113.
Har du et problem du trenger rask hjelp med, bør du kontakte legevakt på 116 117.
Mental Helse har også en gratis og døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med: 116 123