2. Overordnede betraktninger relatert til vår aktsomhetsvurdering
Siden 2013 har Aleris vært tilknyttet FNs Global Compact og etterlevd de ti grunnleggende prinsippene for et ansvarlig arbeidsliv:
- Beskytte internasjonale menneskerettigheter
- Ikke medvirke til brudd på menneskerettighetene
- Hegne om retten til å fagorganisere seg og retten til kollektive forhandlinger
- Avskaffe all form for tvangsarbeid
- Avskaffe barnearbeid
- Ikke diskriminere ut ifra stilling og yrke
- Støtte forsiktighetsprinsippet når det gjelder miljørisiko
- Ta initiativ for å fremme større miljøansvar
- Oppmuntre utvikling og spredning av miljøvennlig teknologi
- Arbeide mot alle former for korrupsjon, inklusiv utpressing og bestikkelser
Våre verdier: Ansvarlig – enkelt – innovativt skal gjennomsyre hele vår virksomhet. De er en guide til hvordan vi handler i hverdagen og skal hjelpe oss å ta gode valg. Sammen med vårt verdigrunnlag og våre etiske retningslinjer danner våre forpliktelser gjennom FNs Global Compact rammeverket for styringen av vår virksomhet.
God selskapsledelse og eierstyring handler om å etablere en stabil plattform for å lede og kontrollere virksomheten på beste mulig måte. Noen eksempler på våre overordnede policyer og virksomhetsstyrende retningslinjer:
- Vårt verdigrunnlag
- Våre etiske retningslinjer
- Vår Supplier Code of Conduct
- Vårt HMS rammmeverk
- Vår varslingsrutine (whistleblower rutine)
- Vår antikorrupsjonspolicy
- Vår policy for likestilling, mangfold og integrering
Aleris har valgt å rapportere bredt på risiko - ikke bare på vesentlig risiko som er lovens krav. Vi har gradert vår risikoeksponering innen kategoriene rødt, gult eller grønt. Grønt tilsier ingen eller lav risiko, gult tilsier potensiell risiko, rødt tilsier brudd på loven. Vår vurdering er at risikobildet for Aleris er moderat, og våre aktsomhetsvurderinger konkluderer med at driften i Norge har minimal sannsynlighet for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi har et velfungerende system for å melde alle typer avvik, og det er så langt ikke registrert brudd eller mistanke om brudd på åpenhetsloven. I tabellen under oppsummerer vi funn av risikovurderingen på overordnet nivå. På påfølgende sider går vi mer i detalj på vurderingene, vår rolle og tiltak for forebygging.
Åpenhetsloven skal fremme virksomhetens respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheten håndterer eventuelle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette er et kontinuerlig arbeid som vil oppdateres årlig, eller ved vesentlige endringer i vår risikovurdering.
Våre aktsomhetsvurderinger gjennomføres i tråd med anbefalingene i OECDs veileder for ansvarlig næringsliv.
Les de øvrige delene av aktsomhetsvurderingen:
1. Kort om Aleris i Norge
2. Overordnede betraktninger relatert til vår aktsomhetsvurdering
3. Beskrivelser og kartlegging av potensielle negative konsekvenser