Logo

Beskrivelse og risikovurdering av potensielle negative konsekvenser

Områder vi har evaluert i forhold til åpenhetsloven:

Aleris’ innkjøpsmodell og leverandørkjede

Aleris har et dedikert innkjøpsteam som er ansvarlig for å gjennomføre anbuds- og anskaffelsesprosesser med leverandører, samt å forvalte eksisterende avtaler.

Innkjøpspraksisen vår tilsier tett dialog med alle leverandører for å optimalisere både innkjøp og logistikk. Vi har kommersielle relasjoner med 160 leverandører. De er i all hovedsak distributører, og 96 % av dem er norske. Vi har i svært begrenset grad direkte kontakt med produsent/fabrikk.

Vi har et tydelig fokus på å velge leverandører som er forpliktet til etiske standarder og forretningspraksis som er forenlig med våre verdier og lovens krav. Ved alle anskaffelser skal leverandører signere vår Supplier Code of Conduct, samt en relevant General Purchase Terms and Conditions. Blant våre største leverandører har 86 % signert vår Supplier Code of Conduct, og vi jobber fortløpende for å øke denne andelen. Vi krever i tillegg at leverandørene etterlever OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og FNs Global Compacts 10 prinsipper.

Leverandørene plikter å ha oversikt over egne førsteleddsprodusenter. Vi tilstreber å innhente informasjon om produksjonsland ved alle anskaffelser. Aleris kan, med bakgrunn i våre risikovurderinger hente informasjon fra leverandører utover forpliktelsene i vår Supplier Code of Conduct og Aleris General Purchase Terms and Conditions.

Hvert år gjennomfører Aleris besøk hos utvalgte leverandører. Disse besøkene inkluderer kartlegging og undersøkelser knyttet til punktene i vår Supplier Code of Conduct. Risikovurdering av bransje og kategori påvirker valg av leverandør som besøkes. Vi gjennomfører også Business Reviews med leverandører på store avtaler, og vi avholder regelmessige statusmøter med en rekke leverandører. Disse møtene gjennomføres for å ha en tettere kontakt med våre leverandører og for å jobbe med felles problemstillinger som ordre- og leveringsoptimering.

Vi har dokumentert krav til hvordan vi kjøper inn varer og tjenester blant annet gjennom disse retningslinjene:

Aleris – Generelle vilkår for kjøp av varer
«Varen skal produseres og leveres med omhu, i samsvar med lov, forskrift og andre offentligrettslige krav, og på en fagmessig god måte, i samsvar med god skikk, etiske normer, generelle råd og lignende, og i samsvar med Aleris’ etiske retningslinjer for leverandører, samt Aleris’ generelle miljøkrav ved innkjøp.»

Aleris – Generelle vilkår for kjøp av tjenester
«Tjenesten skal gjennomføres med omhu, i samsvar med lov forskrift, og andre offentligrettslige krav, på en fagmessig god måte og i samsvar med god skikk, etiske normer, generelle råd og lignende, Aleris’ etiske retningslinjer for leverandører, samt Aleris’ generelle miljøkrav ved innkjøp.»

Aleris – Generelle vilkår konsulentoppdrag
«Oppdraget skal gjennomføres med omhu, i samsvar med lovverk, forskrift og andre offentligrettslige krav, og på en fagmessig god måte og i samsvar med god skikk, etiske normer, generelle råd og lignende, Aleris’ etiske retningslinjer for leverandører, samt Aleris’ generelle miljøkrav ved innkjøp.»

Medisinsk forbruksmateriell og utstyr

Beskrivelse og risikovurdering

Som leverandør av helsetjenester, er innkjøp av medisinsk utstyr, medisinsk forbruksmateriell samt legemidler og apotekvarer et fokusområde for oss. 90 % av leverandørene våre er norske.

For å sikre god kvalitet ved behandling av legemidler/apotekvarer skal det være god kvalitet fra utvikling av legemidler til forskrivning og bruk. Det er viktig å være klar over miljørisiko og risiko for brudd på menneskerettigheter. Legemidler som havner i naturens kretsløp utgjør risiko for organismers biologiske prosesser. For antibiotika er risikoen for bakteriers resistensutvikling en viktig faktor. Når deler eller hele produksjonen skjer i utviklingsland er det særlig vanskelig å fjerne all risiko for brudd på menneskerettigheter eller miljøhensyn. Tett oppfølging av leverandørene bidrar til å redusere denne risikoen.

Med de potensielle risiki som finnes innenfor produksjonsleddet i legemiddelbransjen, er samarbeid med en profesjonell aktør som setter fokus på produktkvalitet, menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold viktig. Aleris har derfor avtale om kjøp av legemidler og apotekvarer fra Norsk Medisinaldepot (NMD). NMD utfører aktsomhetsvurderinger på anskaffelser de gjør på vegne av helseforetak og jobber aktivt for å forebygge risiko for brudd og håndtere faktiske brudd på menneskerettigheter i leveransekjeden. I vårt samarbeid med leverandører innenfor denne kategorien er signering av vår Supplier Code of Conduct, og en felles oppfatning av hva etterlevelse innebærer spesielt viktig for oss. En slik felles forståelse gjør det enklere for leverandørene å etterleve våre krav.

Tiltak for å forebygge risiko

Vi jobber tett sammen med våre leverandører for å minimere risiko knyttet til underleverandører. Vår hovedleverandør sender månedlige rapporter som blant annet inkluderer en oversikt over hovedleverandør/produsent av artiklene vi kjøper, samt om varene er miljømerket eller ikke. Vi vurderer fortløpende endringer i varesortimentet, vi gjennomfører halvårlige statusmøter med nøkkelleverandører samt leverandørbesøk til utvalgte leverandører basert på risikovurderingene. Vi jobber i tillegg aktivt med å få alle våre leverandører til å signere og forplikte seg til vår Code of Conduct, innen alle innkjøpskategorier.