Ny gentest skåner brystkreftopererte for unødvendig cellegiftbehandling
Over 4000 får brystkreft hvert år. Om lag 1 av 4 som opereres for brystkreft får forebyggende etterbehandling i form av cellegift – noen av dem unødig, fordi legene fram til nå ikke har kunnet fastslå hvorvidt det trengs. Det stiller mange brystkreftopererte overfor et stort dilemma: gjennomgå cellegiftbehandling med de enorme belastningene det kan ha selv om legen ikke kan si med sikkerhet at det er avgjørende for å redusere risikoen for tilbakefall?
Det private helseforetaket, Aleris, er først ute med å tilby gentesten Oncotype DX, som gjør at kvinner som har blitt operert for brystkreft kan få persontilpasset kreftbehandling og unngå cellegift dersom det ikke er nødvendig.
– Cellegiftbehandling er en effektiv, men også svært krevende behandling med bivirkninger som fatigue, febertokter, frysninger, kvalme og oppkast og nedsatt immunsvar. Det er med andre ord en behandling du bør slippe hvis du ikke har god nytte av den, sier onkolog ved Aleris Kreftsenter,
Øystein Henske Flatebø. Flatebø og kollegaene på Aleris Kreftsenter er svært glade for det nye diagnoseverktøy, som gentesten i praksis er.
– Med gentesten sikrer vi at kvinner operert for brystkreft får rett medisin; i noen grensetilfeller i dag vil det være tilfeller der en kvinne som burde ha hatt cellegift ikke får det, mens andre får cellegift unødig, sier Flatebø og legger til: – Like viktig som å behandlet, er det å bli skånet for tøff
kreftbehandling du ikke har nytte av, avrunder onkologen på Aleris Kreftsenter.
Aleris Kreftsenter
Aleris Kreftsenter tilbyr innovativ diagnostikk og behandling, ofte lenge før det er tilgjengelig i det offentlige. Tilbudet på Aleris utvikler seg raskt og i takt med internasjonal kreftforskning. Kreftsenteret er lokalisert på Aleris Frogner i Oslo.
14. februar 2024
Kontakt: Kommunikasjonsdirektør Gro Bogen Nilsen, mob. 992 95 715