Allergivaksinasjon (hyposensibilisering)
Øre-nese-halslegene i Aleris tilbyr allergivaksinasjon for allergi mot pollen og husstøvmidd, også kalt allergen immunterapi. Behandlingen tilbys pasienter som ikke har hatt tilstrekkelig effekt av tradisjonell allergibehandling.
Allergen immunterapi
Hva er allergivaksinering?
Allergivaksinasjon, også kalt hyposensibilisering eller allergen immunterapi, er en behandling hvor vi tilfører kroppen det du er allergisk mot i kontrollerte doser over tid. På denne måten endrer vi gradvis de immunologiske mekanismene som gir allergiske symptomer.
Allergisymptomene kommer av at cellene i immunforsvaret frigjør en rekke kjemiske stoffer, som histamin. Histamin gir:
- økt utskillelse av væske samt slim i nese og øyne
- sammentrekning av luftrørene slik at det blir tyngre å puste (astma)
- hudforandringer som rødhet, hevelse og kløe (eksem)
Behandlingen øker kroppens toleranse for det du er allergisk mot.
Når bør jeg starte behandlingen?
Behandlingen bør settes i gang i god tid før pollensesongen, gjerne på høsten eller tidlig på vinteren.
Allergi mot husstøvmidd viser seg i tillegg ofte som astma eller eksem i tillegg til symptomer fra nese og øyne.
Vanlige symptomer på pollenallergi:
- Rennende nese
- Tett nese
- Kløe i nese
- Nyseanfall
- Rennende øyne som klør
- Røde og hovne øyne
- Trøtthet
- Nedsatt konsentrasjonsevne
- Redusert yteevne på skole, arbeid eller på fritidsaktiviteter
Hvordan foregår behandlingen?
Vi kan gi behandling i form av en smeltetablett som legges under tunga hver dag, eller som sprøytestikk i armen annenhver måned. Disse to behandlingene er likeverdige når det kommer til effekt.
Første konsultasjon er hos øre-nese-hals-spesialist eller allergilege som vil foreta en grundig utredning. Du vil få god informasjon og det vil settes opp en behandlingsplan.
Tablettbehandlingen kan gjennomføres hjemme, men vi anbefaler oppfølging hos lege 2-3 ganger årlig for å kontrollere behandlingen og fornye resepter.
Sprøytebehandlingen gjennomføres i 2 faser
- Oppdoseringsfase: Økende doser med allergen hver uke i 7-8 uker
- Vedlikeholdsfase: En sprøyte hver 6.-8. uke
Behandlingen varer i 3 år.
Hva kan jeg forvente av effekt?
80 % opplever at de får det bedre eller mye bedre. Noen blir helt symptomfrie, og behovet for allergimedisiner kan reduseres eller bli helt borte. Studier gir holdepunkter for at behandlingen kan forebygge utvikling av nye allergier, og hos barn er det vist at behandlingen kan forebygge astma.
Hvem er dette ikke egnet for:
- personer med alvorlig hjerte- og karsykdom
- personer med dårlig kontrollert astma
- personer med immunologiske sykdommer
- gravide
Bivirkninger:
Ved tablettbehandling er det vanlig med kløe i munnen, på leppene, under tungen, i ørene og halsen, og mulig noe hevelse i slimhinnene. Dette er mest uttalt de 2 første ukene av behandlingen og kan motvirkes ved at du tar en antihistamintablett én time før behandlingen.
Ved injeksjonsbehandling kan du oppleve rødhet, hevelse og kløe på injeksjonsstedet noen timer etter at sprøyta er satt. I tillegg kan noen oppleve kløe i øyne, nese, forverrelse av astma, elveblest eller generell uvelhet. Dette forekommer sjeldent, og kan enkelt behndles. Alvorlige allergiske reaksjoner forekommer svært sjeldent.
Etter hver injeksjon observeres du i minimum 30 minutter før du kan gå dra hjem, i tilfelle du skulle få en allergisk reaksjon.
Bli kvitt allergiplagene!
Våre erfarne øre-nese-hals-leger utreder og behandler allergi. Tjenesten er tilgjengelig i Oslo og Strømmen.
Nyttig å vite
Klump eller slim i halsen?
Det er viktig å først finne årsaken, og deretter bli behandlet. Hva slags behandling som gis er helt og holdent avhengig av årsaken.
Korona, forkjølelse eller allergi?
Symptomene på allergi, korona, forkjølelse kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre. Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.
Alt du trenger å vite om pollenallergi
Pollenallergi kan være både plagsomt og utmattende. Heldigvis finnes det både medisiner og gode råd som kan lindre plagene.