Avhengig av nesespray?
De fleste opplever fra tid til annen å bli tett i nesa, ofte på grunn av forkjølelse. Allergi er en annen vanlig årsak til nesetetthet. Som oftest går tett nese over av seg selv, men mange er også raske med å ty til nesespray. Det kan gi en fin hjelp, men husk å følge anbefalingene på pakningsvedlegget. Overdreven bruk av slimhinneavsvellende nesespray kan nemlig gjøre vondt verre.
- Vi har mange pasienter innom, særlig unge voksne, som forklarer at de er avhengige av nesespray, og ønsker hjelp til å slutte. Ved langvarig bruk av nesespray vil slimhinnen i nesen endres, noe som vil gjøre trangen til å bruke nesespray enda større. Det blir dermed en ond sirkel det kan være vanskelig å komme ut av. Det er viktig å understreke at dette gjelder slimhinneavsvellende nesespray som ikke er kortisonholdig, sier ØNH-spesialist Usman Rana.
Hvorfor blir vi tette i nesen?
I en tett nese vil passasjen inn og ut av nesen være innsnevret, noe som gjør det vanskeligere å puste gjennom nesa. Ved en forkjølelse vil viruset angripe slimhinnene i nesa, og kroppen vil da reagere med å øke blodgjennomstrømningen. Da svulmer slimhinnene opp, og nesa blir tett. På grunn av den økte blodgjennomstrømningen vil det også skilles ut mer væske, og da får vi rennende nese.
Hva kan jeg gjøre hvis jeg plages av tett nese?
- Puss nesa med engangslommetørklær, og skyll nesen med saltvann, eller bruk saltvannsspray/-dråper. Dette løser opp slimet og gjør det enklere å puste, og kan brukes i lengre perioder uten bivirkninger, forklarer Rana. - Dersom du ikke får god nok effekt kan du gjerne bruke slimhinneavsvellende nesespray i en kort periode, men hold deg til anbefalingen om 7-10 dager (for barn er anbefalingen maks 5 dager). Det kan også være godt å ha en ekstra pute på natta, slik at du bli liggende med hodet litt høyere enn kroppen, legger han til.
Andre årsaker til nesetetthet
Som nevnt er forkjølelse og allergi vanlige årsaker til nesetetthet, men dersom du stadig vekk opplever å bli tett i nesa uten at du er allergisk eller forkjølet, kan det være lurt å undersøke om det kan være andre bakenforliggende årsaker til den tette nesen. Slike årsaker kan for eksempel være:
- Forstørrede falske mandler hos små barn
- Nesepolypper
- Bihulebetennelse
- Skjev neseskillevegg
- Overfølsom neseslimhinne
En øre-nese-hals lege vil kunne hjelpe deg å finne ut hva som forårsaker den stadig tilbakevendende nesetettheten, slik at du kan få målrettet behandling, og forhåpentligvis bli kvitt eller redusere problemene med nesetetthet.
Hvorfor blir noen avhengig av nesespray?
- Vanligvis begynner folk med denne typen nesespray i perioder med nesetetthet, som når de er forkjølet eller er plaget med allergi. Gravide er også en utsatt gruppe, da graviditet kan gi nesetetthet og tilbøyelighet til å bruke slik nesespray. Utfordringen er at ikke alle klarer å slutte etter antall dager som strengt er anbefalt. Etter langvarig bruk inntrer den paradoksale effekten: Den ikke-kortisonholdige slimhinneavsvellende nesesprayen medfører faktisk økende nesetetthet fordi det oppstår en såkalt rebound-effekt, som gir hevelse i neseslimhinnen. Da bruker man enda mer nesespray, og slik eskalerer bruken. Nesetettheten og skaden på neseslimhinnen øker, og du har havnet i en ond sirkel. Langvarig bruk kan føre til redusert luktesans og blødninger, og i verste fall kan du utvikle varig hull i neseskilleveggen, understreker Rana.
Hva bør jeg gjøre hvis jeg er avhengig av nesespray?
- Egenbehandlingen består i å være standhaftig og bestemme deg for at du skal slutte. Som nevnt kan en øre-nese-halslege utrede eventuelle kroniske tilstander som gjorde at du begynte med sprayen i første omgang - som allergi, kronisk bihulebetennelse, skjev neseskillevegg eller polypper.
Rana forteller at du også kan få resept på en kortisonholdig nesespray som kan brukes parallelt med den reseptfrie slimhinneavsvellende nesesprayen i starten av avvenningsfasen, det vil minske bivirkningene av å slutte med den reseptfrie nesesprayen. Etter hvert kan den avhengighetsskapende nesesprayen utfases mens du fortsetter med den andre «snillere» kortison-nesesprayen.
- Enkelte er skeptiske til kortison, men disse sprayene inneholder bare mikrogram med kortison, og virker kun lokalt i nesen. En annen form for avvenning kan være at du får en barne–nesespray, og trapper ned bruken i ett og ett nesebor om gangen, runder Rana av.