Logo

Oftest oppstår dotter i øret ved trykkforskjeller eller forkjølelse. Dottene kan gi nedsatt hørsel eller annet ubehag. Dersom dottene ikke forsvinner av seg selv i løpet av tre uker, kan det være lurt å få tatt en undersøkelse hos en av våre øre-nese-hals-spesialister.

 

Hva er dotter i ørene?  

Som regel vil dottene skyldes dårlig naturlig lufting av mellomøret, gjennom øretrompeten. Denne kanalen forbinder øvre del av svelg og mellomøret, og kan påvirkes ved luftveisinfeksjon eller væske i mellomøret. Hevelse i øretrompeten kan oppstå ved forkjølelse, allergier og graviditet. Ved kroniske dotter i ørene kan tilstanden være knyttet til trang øretrompet eller stivhet og problemer med nakke, skuldre og andre muskler i området.

Det kan også oppstå dotter i ørene ved trykkendringer, som ved flyvninger, fjellturer eller dykking. 

Symptomer på dotter i ørene  

  • Trykk- eller dottfornemmelser 
  • Nedsatt hørsel 
  • Ubehag og kløe (grunnet ørevoks) 
  • Smell og knepping
  • Autofoni (å høre sin egen stemme ekstra høyt) 

Behandling av dotter i ørene 

Egenbehandling inkluderer å svelge, gjespe, blåse ut mens du holder for nesen eller tygge tyggegummi. Dotter i ørene går gjerne over av seg selv, men det kan være lurt å oppsøke lege dersom dottfornemmelsen ikke gir seg i løpet av tre uker. Dotter i ørene trenger ikke nødvendigvis å skyldes øreårsaker. ØNH-legen kan finne ut om det gjelder muskulære forhold rundt øret, som akutt eller kronisk inflammasjon (TMD).

Dersom dotten kommer av ørevoks, kan det hjelpe å dryppe olje i øregangen for å løse opp. En ØNH-spesialist kan fjerne vokspropper ved utsuging eller ved bruk av spesialinstrumenter. Ved betennelse kan øredråper med antibiotika og betennelsesdempende midler virke effektivt.   

Har du vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret, kan en ørekirurg vurdere om en ballongdilatasjon av øretrompeten kan være noe for deg.