Allergi, korona eller forkjølelse?
Symptomene på allergi, korona, forkjølelse kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre. Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.
– Alle tre tilstandene kan gi tett eller rennende nese, endring i luktesans, hoste og redusert allmenntilstand. Allergi gir i større grad kløe i øynene, og det er sjelden man får feber med allergi, men ellers er det mye som er likt, sier øre-nese-hals spesialist ved Aleris Frogner, Lill Karin Bondø.
Typiske symptomer ved allergi og covid-19
Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en oversikt over de typiske symptomene ved korona og allergi. Denne kan være til hjelp for å skille tilstandene fra hverandre.
Viktig å teste seg for korona
Det viktigste er å først finne ut om du har korona eller ikke. Har du noen av koronasymtomene bør du alltid teste deg. Bondø oppfordrer også allergikere til å teste seg i begynnelsen av den aktuelle pollensesongen for å være på den sikre siden.
– Mange med allergi kjenner allergien sin, og hvis du opplever at medisinene lindrer symptomene kan du være ganske sikker på at det skyldes allergi. Akkurat når symptomene oppstår kan det likevel være vanskelig å vite hva de skyldes, sier Bondø.
Forkjølelse eller allergi?
Dersom koronatesten er negativ og symptomene vedvarer, anbefaler spesialisten å oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling.
– Det er lett å tro at symptomene du opplever hver vår er en vanlig forkjølelse, og mange bruker flere år på å få en allergidiagnose. Hos legen kan en blodprøve eller en prikketest gi svar på om du er allergisk, og hva du reagerer på. Det kan også hende du har en underbehandlet allergi, og at en annen medisin vil kunne gi bedre kontroll over symptomene, sier Bondø, og legger til:
– Noen kan få bivirkninger og bli uopplagt av medisinen sin, og kan derfor ha fordel av å bytte.
Hun anbefaler allergikere å ta medisiner fast, og i forkant av den aktuelle sesongen, fremfor å ta medisiner av og til når symptomene er som verst.
– Allergikere som er mye plaget av symptomer bør også prøve å unngå eksponering for pollen, så godt det lar seg gjøre. Det kan derfor være lurt å holde seg inne på dager med mye pollenspredning, ikke lufte på soverommet på dagtid, samt skifte klær, vaske ansiktet og håret når du har vært ute. I tillegg kan det være effektivt å skylle nesen med saltvann for å fjerne pollen fra slimhinnen, råder Bondø.
Bestill time hos øre-nese-hals-spesialist her