Krystallsyke
Har du opplevd gjentatte episoder med svimmelhet, kvalme eller problemer med balansen? Disse symptomene kan være tegn på krystallsyke. Sykdommen kan gå over av seg selv, men ved plagsomme symptomer bør du kontakte lege for å få stilt en riktig diagnose og motta behandling. Det er ØNH-leger som er eksperter på denne sykdommen. Våre ØNH-spesialister har lang erfaring med utredning og behandling av krystallsyke og svimmelhet. De har moderne VNG-briller for å diagnostisere krystallsyke.
Hva er krystallsyke?
Krystallsyke, eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en tilstand som forårsaker svimmelhet og ubalanse. Tilstanden oppstår når små kalkkrystaller i det indre øret, som vanligvis hjelper med å registrere kroppens bevegelser, flytter seg til en del av øret der de ikke hører hjemme. Dette skaper falske signaler til hjernen, noe som resulterer i svimmelhet, kvalme og noen ganger balanseproblemer. Ofte kommer anfallene etter brå hodebevegelser, f.eks når du snur deg i sengen eller reiser deg opp fra sengen.
Hvem får krystallsyke?
Krystallsyke kan ramme mennesker i alle aldre, men det er mest vanlig hos voksne over 50 år. Kvinner er noe mer utsatt enn menn. Risikofaktorer inkluderer tidligere hodeskader, virusinfeksjoner som har påvirket det indre øret, stress eller lengre perioder med sengeleie. I mange tilfeller kan krystallsyke oppstå uten noen åpenbar årsak.
Kan man bli kvitt krystallsyke?
Ja, de fleste blir helt kvitt symptomene etter behandling med hodemanøvre. Selv om krystallsyke kan komme tilbake, er gjentatte behandlinger vanligvis like effektive. Hos en del kan krystallsyke gå over av seg selv uten behandling.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen krystallsyke stilles vanligvis gjennom en kombinasjon av sykehistorie og klinisk undersøkelse med VNG-briller. Legen utfører ofte en test som kalles Dix-Hallpike-manøver, hvor pasienten legges ned i en bestemt posisjon for å se om det utløses svimmelhet og karakteristiske øyebevegelser, kjent som nystagmus. Andre tester kan inkludere balanseundersøkelser og bildediagnostikk for å utelukke andre årsaker til svimmelhet.
Behandling av krystallsyke
Behandlingen av krystallsyke innebærer ofte spesifikke hodemanøvre, som Epleys manøver eller Semonts manøver, som hjelper med å flytte de forvillede krystallene tilbake til sin opprinnelige posisjon. Disse manøvrene kan utføres av en lege, fysioterapeut eller annet helsepersonell som har fått opplæring i teknikken. I noen tilfeller kan pasienter også lære å utføre manøvrene hjemme.
Er krystallsyke farlig?
Krystallsyke er vanligvis ikke farlig, selv om symptomene kan være svært ubehagelige. Svimmelheten og balanseproblemene kan imidlertid øke risikoen for fall og skader, spesielt hos eldre personer. Hvis du opplever hyppig eller alvorlig svimmelhet, bør du oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling.