Ørebetennelse
Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese-hals-spesialist.
Kort ventetid. Ingen henvisning nødvendig
Hva er ørebetennelse?
Ørebetennelse (otitis externa) er en fellesbetegnelse på tilstander som gir inflammasjon av huden i øregangen – ofte en kombinasjon av eksem og infeksjon. Som regel er tilstanden uskyldig, men det finnes hissige varianter som kan være smertefulle og gi symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand.
Akutt og kronisk ørebetennelse
Betennelsen anses som akutt hvis den varer kortere enn seks uker, og den har da gjerne en bakteriell årsak, det kan også være pga. sopp. Er varigheten over tre måneder definerer man betennelsen som kronisk. Ofte er årsaken her en soppinfeksjon, allergi eller kronisk hudsykdom. Omtrent 80-90 % av tilfellene er ensidige og akutte, mens den kroniske formen rammer 3-5 % av den norske befolkningen.
Årsak til ørebetennelse
Infeksjonen forårsakes gjerne av fuktig øregang, eksempel vann som blir igjen etter bading/svømming, og fører til et fuktig miljø hvor bakterier trives. Ørebetennelse er fem ganger så vanlig hos svømmere sammenlignet med ikke-svømmere, og noen kaller det derfor svømmeører. Tilstanden er også vanligere hos de med lite ørevoks, trange øreganger, hos mennesker med høreapparat eller etter mekaniske traumer. Du kan også få ørebetennelse av å putte fingre, q-tips eller andre gjenstander i ørene, ved at du skader det tynne hudlaget langs ørekanalen.
Symptomer på ørebetennelse
Symptomene er ofte milde til å begynne med, men blir gjerne verre hvis betennelsen ikke behandles. Den kan også spre seg.
Tidlige tegn og symptomer kan være:
- Kløe
- Rødhet
- Klar væsking fra øret
Ubehandlet kan kløen bli verre, det blir smertefullt, rødheten øker, det kommer mer væske og puss fra øret. Man kan i tillegg oppleve nedsatt allmenntilstand og hørselen blir dårligere. Hvis sykdommer får utvikle seg ytterligere kan smerten stråle ut til ansikt, nakke og siden av hodet, ørekanalen kan bli fullstendig blokkert, det ytre øret kan hovne opp, du kan få hovne lymfeknuter i halsen og feber.
Ta kontakt med lege hvis du opplever tegn eller symptomer på ørebetennelse, selv om de er milde. Oppsøk lege/legevakt umiddelbart hvis du opplever sterke smerter eller feber.
Diagnostisering og behandling ved Aleris
Diagnosen kan til en viss grad stilles på grunnlag av sykehistorien. Dette gjelder særlig når det renner verk ut av øregangen. Ved vanlig undersøkelse av øret vil legen kunne bekrefte om det foreligger en ørebetennelse. Vi tar prøve av øregangen for å finne ut om det er sopp eller bakterier som har forårsaket betennelsen. Deretter vil legen fjerne sekresjonen ved hjelp av et sug. Deretter settes det lokalbehandling direkte.
Tilstanden kan vanligvis behandles lokalt med øredråper eller salve. Mer alvorlige tilfeller kan kreve behandling med peroral antibiotika. Riktig behandling bidrar til å forhindre komplikasjoner og mer alvorlige infeksjoner.
Hvordan forebygge?
- Prøv å ikke la såpe eller sjampo komme inn i øregangen. La øret tørke naturlig.
- Ikke rengjør øregangen med q-tips. De kan klø og irritere, og skyve voks eller skitt lenger inn i øret. Øret renser seg selv.
Bestill time hos øre-nese-hals-spesialist her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Alt du trenger å vite om pollenallergi
Pollenallergi kan være både plagsomt og utmattende. Heldigvis finnes det både medisiner og gode råd som kan lindre plagene.
Kan gi bedre livskvalitet til pasienter med ØNH-plager
-De fleste med ØNH-lidelser som nesetetthet har vent seg til å leve med plagene, men livskvaliteten blir ofte mye bedre når de velger å gjøre noe med det.