Øresus (Tinnitus)
Tinnitus eller øresus er en lyd som ikke stammer fra noen lydkilde, men som lages inne i hørselssystemet vårt. Våre dyktige ØNH-spesialister gjør en grundig utredning og gir deg tilpasset behandling.
Når bør du oppsøke en øre-nese-hals-spesialist?
Dersom øresusen oppstår akutt, og ikke forsvinner igjen like fort, eller når en kronisk øresus oppleves plagsom, bør du oppsøke ØNH-spesialist. Dette gjelder særlig hvis du har ensidig øresus, eller hvis den er pulserende i takt med din egen hjerterytme. Det er også viktig å oppsøke hjelp hvis du har tilleggssymptomer som:
- søvnproblemer
- konsentrasjonsvansker
- nedsatt hukommelse
- forskjellig grad av nedstemthet, depresjon, uro, angst
- forskjellige stressymptomer som hodepine og muskelspenninger
- irritabilitet og lav toleranseterskel
- at man har begynt å unngå mennesker eller situasjoner med støy
Hva er egentlig den lyden?
Tinnitus er subjektivt. Lyden kommer ikke fra en lydkilde i omgivelsene, men fra nervesystemet ditt, trolig fra hørselssystemet. Noen hører en pipelyd eller suselyd, andre beskriver det som sekkepiper, gresshopper, fossefall eller motordur.
Utbredelse og årsak
Omtrent 20 % av befolkningen opplever øresus, og ca. 25 % av disse igjen er såpass plaget at de oppsøker lege. Kjente årsaker til øresus er:
- Redusert hørsel, enten på grunn av alder, arvelig hørselstap eller støyskade
- Ørebetennelse eller andre sykdommer i mellomøret
- Ørevoks
- Problemer med trykkutligning til mellomøret på grunn av allergier eller hovne slimhinner i nese og bihuler
- Smerter og spenninger i muskulaturen i kjeve, nakke og skuldre
Hvis øresusen påvirkes av gaping eller nakkebevegelser, eller er pulserende, er det mest sannsynlig en fysisk årsak til øresusen.
Behandling mot tinnitus
Først vil legen gjøre en utredning for å prøve å kartlegge årsaken til øresusen. Det er også svært viktig å få tatt en hørselstest.
I noen tilfeller vil det også være nødvendig å ta MR eller CT-bilder, men som regel er det ikke behov for det. Hos oss vil du få en grundig undersøkelse hos ØNH-spesialist, og forslag til behandling som er tilpasset deg og dine behov.
Pass på hørselen din!
Det er viktig å beskytte hørselen når du er utsatt for støy, for eksempel på jobb eller på konserter.
Bestill time hos øre-nese-hals-spesialist her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Korona, forkjølelse eller allergi?
Symptomene på allergi, korona, forkjølelse kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre. Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.
Alt du trenger å vite om pollenallergi
Pollenallergi kan være både plagsomt og utmattende. Heldigvis finnes det både medisiner og gode råd som kan lindre plagene.
- Følte meg sett og trygg gjennom hele pasientforløpet!
- Opplevelsen av å komme til et sted hvor alt er på stell – det føles trygt, forteller Thomas Havsberg. - Jeg ble operert for trange øreganger av øre-kirurg Svjetlana Matkovic ved Aleris Frogner. Det er godt å komme til et sted hvor man føler seg godt ivaretatt i alle ledd.
Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest
Hvordan vet du at du ikke bare er forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi?
Klump eller slim i halsen?
Det er viktig å først finne årsaken, og deretter bli behandlet. Hva slags behandling som gis er helt og holdent avhengig av årsaken.
Nå er pollensesongen i gang - dette er grepene du bør ta
Noen har begynt å klø i nesen og øynene allerede, enda det er lenge til mai og bjørkepollensesongen. Når sola begynner å varme på dagtid, og tørr asfalt kommer til syne i februar, kommer raklene på or og hassel. Disse sprer pollen som mange bjørkepollenallergikere kan reagere på. I april og mai starter vanligvis sesongen for salix og bjørk, mens gresspollen kommer i mai, og burot på sensommeren.