Tennisalbue
Tennisalbue er en smertetilstand i albuen, og skyldes som oftest overanstrengelse i yrkessammenheng eller sport.
Kort ventetid. Ingen henvisning nødvendig
Hva er tennisalbue?
Ved overbelastning av albuen kan det oppstå skade av senene rundt albueleddet. Det starter ofte som en akutt smerte, men den kan gå over i en mer langvarig og permanent albueskade med smerter og ømhet i muskelfestet for håndens strekkmuskulatur på oversiden av albuen (diagnose: tennisalbue) eller i muskelfestet for håndens bøyemuskulatur (diagnose: golfalbue).
Vanligvis kan en stille diagnosen tennisalbue og golfalbue ved en vanlig forundersøkelse hos lege, men i noen tilfeller benyttes en MR-undersøkelse i tillegg. Ofte vil treningsterapi hos fysioterapeut kunne gjøre deg frisk (ev. med tillegg av trykkbølgebehandling), men noen ganger må en operere disse tilstandene.
Aleris Digital Fysioterapi
Våre erfarne fysioterapeuter samarbeider med våre ortopeder, og kan hjelpe deg med muskel- og skjelettplager over video! Perfekt for deg som har plager, men ikke trenger kirurgi, eller for deg som trenger opptrening etter en operasjon. Les mer
Smerter på utsiden av albuen skyldes vanligvis langvarig overbelastning av strekkemuskulaturen som fester der. Smertene skyldes ikke betennelse, men mikroskopoiske rifter og arrvev i senefestet på det ytre albueutspringet. Diagnosen stilles ved vanlig undersøkelse og MR eller ultralydundersøkelse.
Behandlingen er i første omgang hvile, tøyninger, og endring av aktivitet. Kortisoninjeksjoner blir også ofte forsøkt, men har neppe effekt på lang sikt. Dersom plagene ikke gir seg, er operasjon aktuelt.
Operasjon av tennisalbue
Operasjonen gjøres i narkose. Ofte er det rifter i kapsel og underliggende strekkemuskulatur. Kapsel og senefeste renses for å fremme tilheling. Dr. Solheim har 10 års erfaring med å gjøre inngrepet artroskopisk (og er antagelig den som har gjort flest slike inngrep i Norge). Fordelene er mindre snitt (og penere arr), raskere rehabilitering og - ser det ut til i en studie utgående fra Universitetet i Bergen og Aleris Bergen - et sluttresultat som i gjennomsnitt kanskje er noe bedre enn det som oppnås ved samme inngrep med konvensjonell åpen teknikk.
Som ved all type kirurgi, blir dessverre ikke alle fornøyde - rundt 80-90 % blir merkbart bedre. Noen merker ingen forskjell og i enkelte tilfeller kan plagene forverres.
Generelle råd ved tennisalbue
Etter operasjonen blir det lagt på en bandasje som du skifter dersom den blir fuktig eller skitten. Du kan hvile armen i en slynge de første 2-4 dager. De små åpningen i huden lukkes vanligvis med små plasterlapper som kan sitte på huden til de faller av av seg selv.
For å unngå smerter og hevelser er det viktig å holde armen høyt den første uken etter operasjonen. Når du sitter/sover er det viktig å bygge opp under armen med en pute. Allerede dagen etter operasjonen er det viktig å strekke ut i albuen og bevege fingrene. Klem og åpne hånden 5-10 ganger pr time så lenge du er våken. Du kan trene albueleddet ved å bøye og strekke armen ut flere ganger pr time, pr dag. Dette må du fortsette med til leddet fungerer som normalt. Du bør unngå langvarig repeterende hånd- og armbruk de første 6 ukene - spesielt den type aktivitet som var smertefull før operasjonen - slik at tilhelingen ikke forstyrres og resultatet blir best mulig.
Alle får henvisning til fysioterapeut - gjør gjerne avtale med en fysioterapeut før operasjonen, slik at du kommer raskt igang med treningen etterpå.
Komplikasjoner ved operasjon av tennisalbue
Komplikasjoner er sjeldne, men som ved all annen kirurgi er det risiko for sårinfeksjon.
Hva er artrose?
Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.
Mange årsaker til skuldersmerter
Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.
Hofteleddet - en oversikt
Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.
Hofteproteseoperasjon - spørsmål og svar
Her finner du svar på mye av det du lurer på i forbindelse med en hofteproteseoperasjon.
Slik beskytter du knærne dine når du løper
Selv om alle har godt av å trenes, kan løping føre til skader og slitasje hvis du ikke passer på – og knærne dine er spesielt utsatt.