Dupuytrens kontraktur (Krokfinger)
Dupuytrens kontraktur er en håndlidelse som er spesielt utbredt i Skandinavia. Den kalles også krokfinger eller Viking-finger. Tilstanden forekommer oftest hos pasienter over 60 år.

Hva er krokfinger?
I underhuden i håndflatene våre finner vi en bindevevsplate som gjør hånden bedre rustet til belastning og slitasje. Denne platen har langsgående fibre fra håndleddet ut mot fingrene. Hos de som utvikler krokfingre, erstattes de normale bindevevscellene i platen av arrdannende celler som vanligvis finnes i huden. Arrvev har en tendens til å trekke seg sammen, og når dette arrvevet erstatter bindevevet, blir platen gradvis for kort til at fingrene kan strekkes normalt. Etter hvert kan det dannes knuter eller strenger i underhuden, som kan medføre bøying av en eller flere fingre mot håndflaten. Dette kan skape utfordringer med å gjennomføre dagligdagse oppgaver som bilkjøring, vasking og håndhilsing.
Hvem rammes?
Krokfinger påvirker hovedsa.kelig menn fra Nordvest-Europa av kaukasisk avstamning, og tilstanden er internasjonalt kjent som "Viking-sykdommen". Opptil 30% av menn over 60 år kan ha tendenser til tilstanden, som forekommer syv ganger hyppigere hos menn enn kvinner. Jo tidligere sykdommen debuterer, desto større er sjansen for alvorlige plager.
Behandling av krokfinger
Selv om det ikke er mulig å stoppe dannelsen av arrvev, er det moderne og skånsomme behandlingsmetoder tilgjengelige. Ved Aleris benytter vi nålefaciotomi, der vi bruker en nålespiss for å ryke strengdannelsene og forbedre eller normalisere håndfunksjonen. Dette gjøres under lokalbedøvelse. Ved nålebehandling kan det tilkomme hudrifter, men ellers sees svært sjelden komplikasjoner. De fleste kan bruke hånden normalt dagen etter inngrepet uten bandasje.
Ved mer omfattende plager kan vi vurdere å operere vekk strengsystemet med åpen kirurgi i narkose. Operasjonen innebærer risiko for arrdannelse, slik at man kan gjøre dette en eller kanskje to ganger før det blir for mye arrvev av operasjonene i seg selv til å kunne gjøre ytterligere runder. Moderne tilnærming er derfor å benytte nålebehandling med ruptur av strengene så lenge dette er effektivt, for deretter å konvertere til åpen kirurgi om vi ikke lykkes med å holde sykdommen i sjakk.
Mulige komplikasjoner
Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjon:
- Infeksjon
- Manglende bedring
- Nerveskade
- Langsom sårtilheling