Gleder seg til å danse igjen
Marianne* har byttet ut begge hoftene sine med proteser, med to ulike operasjonsmetoder. – Da jeg opererte hofte nummer to ved Aleris kom jeg meg raskere etter operasjonen og hadde mindre smerter, sier Hege. Takket være operasjonen ved Aleris er Hege fysisk aktiv igjen.
Marianne ble født med hofteleddsdysplasi og utviklet etter hvert artrose i begge hoftene. Etter å ha hatt problemer med å gå, og vært plaget med stikkende smerter og dårlig søvn i lang tid, valgte hun å operere den høyre hoften, ved et offentlig sykehus. Før hun tok operasjonen måtte hun trene seg opp med tilpassede øvelser, hun fikk beskjed om å kjøpe inn diverse hjelpemidler hun ville trenge og hun fikk en liste over bevegelser hun måtte unngå den første tiden etter operasjon. Etter operasjonen var hun én uke på sykehuset og så to uker på rehabilitering.
- Jeg ble derfor litt paff da jeg skulle ta venstre hofte på Aleris noen år senere, og det eneste jeg måtte gjøre i forkant av operasjonen var å ta en tablett. Det var ingen restriksjoner eller øvrige forberedelser. Grunnen til at jeg valgte Aleris var fordi det var en del ventetid sist gang, og siden jeg hadde helseforsikring så tenkte jeg at jeg skulle bruke den for å spare litt tid. Det gikk veldig fort fra forsikringsselskapet sendte inn henvisning til jeg fikk konsultasjon og deretter operasjon.
På Aleris benytter kirurgene en mini-invasiv operasjonsmetode ved innsetting av hofteproteser, som gir pasientene en raskere rekonvalesens enn ved tradisjonelle metoder. Det kan Marianne skriver under på.
- Etter den siste operasjonen var det ingen restriksjoner, som gjorde alt enklere enn forrige gang. Smertefullt dette også, men mye mindre smerter enn sist, og alt går mye fortere. Raskere å trene seg opp igjen. Kommer seg raskere tilbake til jobb. Det undrer meg at ikke alle får tilbud om denne type operasjon. Det er ikke til å tro at en hofteprotese- operasjon kan være så forskjellig.
Ortopeden ved Aleris har forsket på flere forskjellige operasjonsmetoder, og forteller at komplikasjoner som proteseluksasjon, infeksjon og halting praktisk talt forsvant etter innføring av den nye metoden.
- Vi opplever at pasientene har mindre smerter etter operasjonen og kommer seg raskere enn ved den gamle metoden. Ved å skåne muskulatur oppnår pasientene bedre funksjon og styrke i hofteleddet, noe som igjen gir bedre stabilitet. Såret er mindre og gir mindre risiko for forurensing med bakterier under operasjonen. Husk dog at komplikasjoner kan inntreffe med alle metoder, og at det viktigste er å erstatte det utslitte hofteleddet med en velplassert kunstig hofte, legger han til.
Marianne er glad i å gå tur og danse - og synes det er fantastisk å kunne gjøre dette uten at hun får smerter.
- Før jeg fikk problemer med hoftene danset jeg mye, og jeg vurderer å gjenoppta denne aktiviteten nå som hoftene kjennes så bra, avslutter Marianne entusiastisk.