Dette bør du vite om beinbrudd og kneskader
Er du glad i å stå på ski, snowboard, skøyter, eller kanskje til og med hive å deg utfor med akebrettet? Mange av oss tilbringer mye tid utendørs i vintersesongen. Selvom det selvfølgelig bare er bra å være aktiv om vinteren, bør du være obs på at det også er høytid for brudd og skader.
– Vi merker ofte økt pågang om vinteren, det drysser jevnlig inn folk gjennom hele vintersesongen, sier ortoped Leif Pål Kristiansen.
Dr. Leif Pål Kristiansen er spesialist i ortopedisk kirurgi ved Aleris på Frogner i Oslo, og får blant annet inn personer som enten må opereres eller utredes for kneskader.
Vær obs på akutte kneskader
– Korsbåndskader, som kan kreve operasjon, ser vi ofte. Mange korsbåndskader skyldes eller utløses gjerne av uheldige situasjoner på «nedoverski», sier Kristiansen.
Skade av fremre korsbånd er den hyppigste korsbåndskaden, og rammer mye oftere kvinner enn menn. Når du først skader korsbåndet, ser vi gjerne også samtidig skade på menisker, leddkapsel og sideleddbånd.
– En fremre korsbåndsskade vil si en akutt kneskade. Den inntreffer når leddbånd i kneleddet rives av, og oppstår ofte når kneet utsettes for en plutselig og ukontrollert vridning, forklarer Kristiansen.
Ukontrollerte landinger etter hopp, eller å komme i ubalanse og miste kontrollen over skiene, anses som risikosituasjoner.
– Hvordan vet jeg at det er snakk om en korsbåndskade, at jeg ikke bare har slått meg kraftig i eller kneet?
– Du kan ofte høre et knepp, og du får umiddelbart smerter. I løpet av noen minutter får du gjerne hevelse i og rundt kneet som følge av blødning inne i kneleddet. Som oftest får du store problemer med å belaste eller bevege kneet.
Når du mistenker brudd eller skade
I tillegg til kneskader, er beinbrudd noe du bør være obs på i bakken. Et beinbrudd vil si at et bein eller en knokkel i kroppen er brukket, og det finnes flere ulike «typer» brudd. Det vanligste å brekke er håndleddet. Dette er en typisk fallskade, fordi vi gjerne tar oss i mot med hånden når vi ramler, eller lander på hånden.
Det kan være vanskelig å skille mellom et brudd og en forstuing, men ifølge ortoped Kristiansen er dette symptomer som peker mot at det er snakk om brudd:
– Ved et beinbrudd er det tydelig smerte og hevelse. Det er gjerne unormal bevegelighet i beinet og du kan ofte se at benet er feilstilt eller har endret form, forteller han.
– Hva bør jeg gjøre om jeg mistenker brudd og befinner meg midt i skibakken?
– Om det er så mye som et snev av mistanke skal du komme deg til lege. Er du i skibakken, er det best å ringe den lokale skipatruljen. De vet hva du skal gjøre, og kan transportere deg til nærmeste sykehus, sier ortopeden.
– Viktig å forebygge
Selv om det ikke er stort du kan gjøre når uhellet først rammer, er det mye du kan gjøre for å forhindre brudd- og kneskader – både hos deg selv og andre.
– Først og fremst handler det om å være bevisst: Forhold deg til de kvalifikasjonene du har og vis hensyn til de rundt deg. Det er viktig å tenke på at du ikke er alene i bakken, sier ortoped Kristiansen.
– Ikke minst er det alltid lurt å forberede kroppen på den gitte aktiviteten. Å trene styrke – for ikke å glemme balanse – er kjempeviktig for å forebygge skader og brudd i bakken.
Knall og fall i bakken:
- Kneskader, leddbåndskader og bruddskader er typiske skader i skibakken.
- Ved mistanke om beinbrudd eller korsbåndskade skal du umiddelbart ta kontakt med lege eller den lokale skipatruljen i bakken.
- Beinbrudd og kneskader kan gi følger og komplikasjoner. Aleris har dyktige og erfarne spesialister på hofteledd, kneledd, håndledd, fotledd, skulder, albue og idrettsskader.
Har du smerter i hendene, for eksempel ved komplikasjoner etter et brudd?
Aleris har erfarne spesialister som tilbyr rask undersøkelse og behandling.