Runners Knee
Runners knee (løperkne) er en svært vanlig belastningsskade blant løpere. Spesielt langdistanseløpere og ivrige joggere, men tilstanden kan likevel ramme enhver idrettsutøver som er involvert i aktiviteter som innebærer mye repetitiv bevegelse i kneleddet, for eksempel syklister.
Kort ventetid. Ingen henvisning nødvendig
Hva er runners knee?
Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening. Dersom du rammes av dette, er det stor sjanse for at du blir bra – med rett behandling.
På utsiden av låret ligger det er stramt bindevevsdrag. Dette går fra utsiden av hoftemuskulaturen og fester seg på utsiden av kneet. Av og til oppstår det irritasjon av slimposen som ligger under bindevevsdraget på utsiden av kneet. Typisk skjer dette ved gjentatte bevegelser med bøy og strekk i kneet over lang tid, for eksempel ved løping over lange distanser. Derfor kalles også tilstanden «langdistansekne».
Begrepet runners knee brukes i denne sammenhengen for å beskrive smerte og irritasjon i de laterale strukturene i kneet i området der tractus iliotibialis (en tykk og bred senestruktur på utsiden av låret) krysser den laterale epikondylen på femur (lårbenet).
Begrepet brukes også vekselsvis for å beskrive generelle verkende smerter som oppstår rundt eller like i underkant av knesskålen under eller etter aktivitet. Dette samsvarer med patellofemoralt smertesyndrom som innebærer smerter foran i kneet.
Runners knee gir smerter på utsiden av beina
Ved runners knee er det vanlig at du får smerter på utsiden av kneet i forbindelse med trening eller konkurranse. Selv om tilstanden først og fremst er koblet til løping, kan den også oppstå ved for eksempel sykling eller skigåing. I starten er det typisk er det at smertene kommer sent i treningsøkten, men at smertene kommer stadig tidligere under treningen etterhvert som tilstanden får utvikle seg.
På samme måte kan det være vanskelig for pasienten å lokalisere smerten tidlig i forløpet, mens det senere oftest er lett å kjenne at det er på utsiden av kneet problemet sitter. Løping i nedoverbakke, flatt eller skrått underlag gir vanligvis økte smerter, mens løping i oppoverbakke er mindre plagsomt.
Diagnosen stilles lett
Diagnosen er som regel lett å stille. Vanligvis foreligger det en typisk sykehistorie, og det gjør vondt når man trykker mot den betente slimposen på utsiden av kneet. Det er derfor sjeldent nødvendig med tilleggsundersøkelser som røntgen, MR eller ultralyd.
Behandlingen er heller ikke så komplisert i de fleste tilfeller. Viktigst er det å gi kneet avlastning. Da dempes betennelsen, og den plagsomme tilstanden kan da gå over av seg selv. Til hjelp kan det være å trene alternativt eller justere aktiviteten som utløser smertene. Smertestillende og betennelsesdempende medisin kan være et fornuftig tillegg i behandlingen. Iblant kan det være verdt et forsøk å sette en kortisonsprøyte.
Opptrening er viktig
Når tilstanden har roet seg ned, er det lurt å trene opp kneet på rett måte. Dette gjelder både for å forhindre at betennelsen skal blusse opp igjen, og for å unngå nye episoder med løperkne senere i livet. Å gjenoppta den tidligere smerteutløsende aktiviteten bør først skje etter fokusert gjenopptrening med strekkeøvelser og styrketrening.
En fysioterapeut eller annen ekspert i muskel- og skjelettplager kan være en god veileder i rett opptrening.
Les mer om vårt digitale fysioterapi-tilbud
Operasjon kan være aktuelt
Noen pasienter blir ikke bra av avlastning, medisiner og opptrening. Da kan det være aktuelt med operasjon.
Ved operasjonen skjærer man over en del av bindevevsdraget. I tillegg fjernes den betente slimposen på utsiden av kneet. Når man opereres, hører det med å gjennomføre et opptreningsprogram i etterkant. De fleste har god effekt av operasjonen, og blir smertefrie i løpet av noen få uker.
Har du vondt i knærne?
Det finnes ulike årsaker til smerter og lidelser i knærne. Les hvilke tilstander i knærne vi behandler her.
Kneleddet rammes ofte av artrose
Artrose i kneet er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet.
Meniskskader er en hyppig årsak til knesmerter
Her kan du lære mer om meniskskader og hva du bør gjøre hvis det rammer deg.
Mange årsaker til skuldersmerter
Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.
Aleris – sykehus på første klasse!
Hele prosessen hos Aleris har vært en sann fornøyelse, sier Tor Ivar (72), kneprotesepasient
- Menisktransplantasjonen har rett og slett vært helt strålende!
Nå kan Christan endelig løpe igjen – uten smerter!
Flere årsaker til smerter i hoften
En stor andel av befolkningen plages av smertefulle sykdommer og tilstander i relasjon til hofteleddet. I denne artikkelen kan du lese om hoftesmerter, og hvordan de kan behandles.
Hva er artrose?
Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.