Cøliaki - når du ikke tåler gluten
Har du fått diagnosen cøliaki, har du helt sikkert fått beskjed om at du må holde deg helt unna gluten. Dette er fordi kroppen din tar feil og tror gluten er en farlig og fremmed substans. Den eneste behandlingen for cøliaki er et glutenfritt kosthold.
Hva er gluten?
Gluten er lagringsproteinet vi finner i kornslaget hvete. Glutenmolekylet består av mange små enkeltmolekyler hvor de viktigste er gliadin og glutenin. Glutenproteinet blir veldig seigt når du har det i vann, og er av denne grunn viktig når du baker. Gluten danner et nettverk av lange seige tråder som gjør at den tette deigen kan blåse seg opp og holde på luft ved heving. Dermed får vi store, fine og delikate hull i bakverket vårt.
Gluten forbindes ofte med hvete. Men det er også slik at flere andre vanlige kornsorter som brukes mye her i Norge, både spelt, bygg og rug, har proteiner som ligner veldig og som menneskekroppen oppfatter som gluten. Du må derfor holde deg helt unna disse kornslagene når du har cøliaki.
Symptomer på cøliaki
På folkemunne omtales ofte cøliaki som "glutenallergi", men dette er ikke et medisinsk begrep. Cøliaki er en kronisk sykdom i tarmtottene.
Det mest typiske symptomet på cøliaki er løse og hyppige avføringer.
Andre symptomer kan blant annet være:
- tretthet
- vekttap
- oppblåst mage
- forstoppelse
- jernmangel
For voksne pasienter med udiagnostisert cøliaki kan benskjørhet være eneste symptom. Hos små barn vil manglende vektøkning eller dårlig høydevekst kunne være symptomer på cøliaki.
Hvordan finner du ut om du har cøliaki?
Den undersøkelsen som med høyest sikkerhet kan fastslå om du har cøliaki, er en vevsprøve (biopsi) fra tynntarmsslimhinnen. En slik prøve tas ved gastroskopi. Men også blodprøver, blant annet tester på ulike antistoffer, er viktige i både utredningen og oppfølgingen av cøliaki.
Hva skjer i kroppen når du har cøliaki?
Ved cøliaki oppfatter kroppen gluten som et fremmedstoff og starter av denne grunn en betennelsesreaksjon. Cøliaki er det som kalles en autoimmun sykdom, hvor kroppen ved en feil angriper seg selv. Kroppens eget immunforsvar går til angrep på tynntarmen og ødelegger tarmtottene som er viktig for kroppens evne til å ta opp næringsstoffer fra tarmen. Dette kan føre til flere ulike mangeltilstander men også vondt i magen. Når gluten fjernes fra kosten vil tarmslimhinnen i løpet av noe tid heles fullstendig.
Cøliaki er en kronisk sykdom som er til dels arvelig. Sykdommen er dessuten ganske vanlig, så de fleste av oss kjenner noen som har cøliaki. Man antar at 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki.
Å leve med cøliaki
Har du fått diagnostisert cøliaki er det viktig med et godt og riktig sammensatt glutenfritt kosthold. Når gluten fjernes fra kosten vil næringsopptaket i tarmen ganske raskt bli fullstendig.
Det vil for de fleste med nyervervet diagnose være en overgang å leve glutenfritt. Det er viktig å få i seg tilfredsstillende mengder av næringsrik mat, vitaminer og mineraler. Samtidig kan fiberinntaket kunne bli for lavt på glutenfritt kosthold. Det kan også oppleves kjedelig og krevende å måtte leve på tilpasset kost. Alle ønsker å spise det samme som andre, og dietten kan oppleves som både komplisert og krevende i starten. Men ved cøliaki er det viktig å holde seg helt unna alt som inneholder gluten. Selv små mengder med gluten vil kunne gi symptomer hos noen. Dessuten vil flere måtte ha et laktosefritt kosthold rett etter nyervervet diagnose frem til tarmen er helet igjen etter noe tid på en glutenfri diett.
Få hjelp av våre ernæringsfysiologer
Våre kliniske ernæringsfysiologer og ernæringsrådgivere vil kunne hjelpe deg med cøliaki å sette sammen et kosthold med utgangspunkt i de matvarene du er glad i, og trives med å bruke, og som sikrer deg et fullverdig kosthold med alle næringsstoffene du trenger.
Bestill time hos ernæringsfysiolog her