Hva er fett?
Fett er et av tre energigivende næringsstoffene vi har i maten vi spiser. I tillegg til å gi oss energi har fett fra kosten andre viktige funksjoner i kroppen vår, som blant annet isolasjon av indre organer, og som byggesteiner for alle kroppes celler.
![laksebit med et kjøttstykke, nøtter og hvitløk i bakgrunnen.](/4a8cbf/siteassets/aleris.no/artikler/kampanjebilder/hva-er-fett-ernaring.jpg?w=480)
Matvarer med høyt fettinnhold bidrar med energi, samtidig som de bidrar med livsnødvendige fettsyrer og fettløselige vitaminer (a,d e og k). De fettløslige vitaminene har alle en viktig funksjon for kroppen vår.
Vitamin A fungerer som en antioksidant og er viktig for immunforsvaret, for synet og for hormondannelse. Vitamin A er vist å kunne motvirke tørr hud og rynkedannelse, samt å bidra til å bedre blodomløpet som er viktig for en sunn hud. Gode kilder er fet fisk, gulrøtter og andre fargerike grønnsaker.
Vitamin D er vist å øke kroppens opptak av kalsium, og er dermed viktig for å styrke og vedlikeholde skjelett, negler og tenner. Viktige kilder er fet fisk, tran, sollys, samt melk og margarin beriket med vitamin D. Les mer om hvorfor kroppen trenger vitamin d her.
Vitamin E har betydning som antioksidant, og er vist å kunne forsvare kroppen mot frie radikaler som kan føre til sykdom som kreft og åreforkalkning. Det har også vært vist at vitamin E har en beskyttende effekt mot huden ved å beskytte mot inflammasjon, solskader, samt å bevare hudens naturlige fuktighet. Gode kilder er vegetabilske oljer, tran og margarin.
Vitamin K er viktig for blodets levringsevne (koagulasjon). I senere år har de også funnet ut at vitamin K muligens har en påvirkning på kalsium og beinhelse. Gode kilder er grønnsaker som kål og rosenkål, brokkoli, spinat og lever.
Omega-3 og Omega-6, de essensielle fettsyrene
Fett består av fettsyrer, og disse klassifiseres ofte som mettet eller umettet fett ut i fra hvor mange enkel- eller dobbeltbindinger de har mellom karbonatomene. Mettet fett har kun enkeltbindinger mellom karbonatomene, mens umettede fettsyrer har en eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
Mettet fett->hardt->animalsk->kjøtt. Øker kolesterolet som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. Blir sett på som det "usunne" fettet.
Umettet->mykt->plante->olje, avocado, nøtter. Senker kolesterolet som gir redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Blir sett på som det "sunne" fettet.
Fettsyrer med en dobbeltbinding kalles enumettede, mens fettsyrer med flere dobbeltbindinger kalles flerumettede. Flere av de flerumettede fettsyrene er essensielle (omega-3 og omega-6). At de er essensielle betyr at kroppen ikke kan produsere disse fettsyrene selv, og de må dermed inntas via kosten. Omega-3 fettsyrer er en velkjent type flerumettet fett som kan ha spesielt god effekt på hjertet. Omega-3 fettsyrer finner du i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sild. Du kan også finne det i linfrø, rapsolje, linfrøolje og valnøtter.
Kilder i kosten
Hvis du ser på næringsinnhold per 100 gram matvare (matvaretabellen.no) stemmer det at chiafrø inneholder mer omega -3 sammenlignet med laks. Per 100 gram inneholder chiafrø 17,8 gram omega-3 per 100 gram, mens laks (rå) inneholder 3,63 gram omega-3 per 100 gram.
Selv om chiafrø har et høyere innhold omega-3 per 100 gram kan laks være en vel så god kilde til omega-3, da man gjerne konsumerer chiafrø i mindre mengder sammenlignet med eksempelvis laksefilet. I tillegg inneholder marine fettsyrer langkjedede fettsyrer kalt EPA og DHA, og disse har vist seg å ha en bedre dokumentere helseeffekt sammenlignet med vegetabilske kilder som eksempelvis valnøtter og chiafrø.
Det er det mettede fettet (som vi blant annet finner i kjøtt, sjokolade og fete meieriprodukter som fløte, rømme og is) som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. Det umettede fettet som vi altså blant annet finner i fet fisk, nøtter og avokado er gunstig for hjertet og blodårene våre. Er du i risiko for hjerte- og karsykdom eller lurer på om du er det kan våre ernæringsfysiologer hjelpe deg med en gjennomgang av kostholdet og gi trygge og veldokumenterte råd.