Mat som styrker immunforsvaret
Et sterkt immunforsvar beskytter oss mot bakterier, virus, sopp og infeksjoner. Vitaminer og mineraler er viktige faktorer for å ha et velfungerende immunforsvar. Et næringsrikt kosthold kan derfor bidra til å styrke immunforsvaret ditt.
Her er fire tips til hvordan du kan optimalisere kostholdet ditt, slik at det kan bidra til å beskytte deg mot sykdom.
1 Spis fargerikt
Prøv å få i deg frukt, bær og grønnsaker med flere ulike farger. Bruk forskjellige farger i hvert måltid. Konkret eksempel: Om du i løpet av en dag spiser paprika (rød), spinat (mørkegrønn), eple (rød/grønn/gul), blåbær (blå) og gulrot (oransje) vil du blant annet få i deg vitamin A, vitamin C, vitamin B6, antioksidanter og magnesium. Disse vitaminene og mineralene har alle viktige oppgaver i immunforsvaret.
2 Spis fisk
Både fet og mager fisk, skalldyr og annen sjømat er gode kilder til protein. Fet fisk er spesielt rik på vitamin A, vitamin D og omega-3, mens mager fisk er en god kilde til jod og selen. Disse vitaminene, fettstoffene og mineralene har alle funksjoner som er viktige for immunforsvaret.
3 Spis magre og syrnede meieriprodukter
Meieriprodukter er gode kilder til jod, kalsium, protein og probiotika. Dette vil også være med på å styrke immunforsvaret i tarmen.
4 Drikk vann når du er tørst
Kroppen består av 50-75 % vann. Et tilfredsstillende vanninntak er derfor avgjørende for optimal funksjon av kroppens organer, og dermed immunforsvaret.