- Nå fungerer magen normalt igjen!
Morten* (29) hadde slitt med magetrøbbel i flere måneder, og til slutt ble det så ille at magen vrengte seg og forårsaket sterke smerter hver gang han spiste. Blodprøver og koloskopi ble tatt, uten at legene fant noe å sette fingeren på. Bekymring rundt mat og toalettbesøk tok over hverdagen. Løsningen kom etter besøk hos en klinisk ernæringsfysiolog ved Aleris.
- Det er godt å ha fått livet mitt tilbake! sier han entusiastisk når vi ringer.
Morten forteller at plagene startet like etter nyttår, med at han stadig oftere følte seg kvalm og uvel etter å ha spist. Etter noen måneder hadde det blitt så ille at det virket som om kroppen ikke ville ha mat. - Jeg hadde nærmest konstant mageknip, og alt jeg spiste kom raskt ut igjen.
Han oppsøkte fastlegen, som tok diverse blodprøver og henviste han til koloskopi. Ingen av testene ga svar på hva som kunne feile Morten, prøvene så helt fine ut. Fastlegen landet til slutt på at Morten nok hadde IBS, og satte han på en såkalt FODMAP-diett, som blant annet innebar at han fjernet flere matvarer fra kosten sin.
- Jeg følte meg litt bedre i 1 ukes tid, men så var det som om en bryter ble skrudd på, og plagene kom tilbake, bare enda verre. Det ble etter hvert så ille at jeg ble sykmeldt i 3-4 uker, forklarer Morten, som jobber som elektriker. - Jeg sluttet nesten å spise, for det var det eneste som holdt smertene unna. Jeg er ganske slank i utgangspunktet, så det så ikke sunt ut da jeg på kort tid gikk ned omtrent 10 kg.
Videre forteller han at han ikke orket å bli med på noe sosialt, fordi han ikke ville ta sjansen på å ikke komme seg på toalettet i tide.
- Det var en ganske stusselig tilværelse. Jeg kunne jo ikke leve sånn, så da begynte jeg å google. Da kom jeg over en pasienthistorie på Aleris som lignet veldig på min egen situasjon, der mannen hadde fått god hjelp hos ernæringsfysiolog.
Morten dro tilbake til fastlegen og spurte om å bli henvist. Legen hans mente absolutt det var en god idé å prate med en ernæringsfysiolog, men at det kunne bli vanskelig å få time i det offentlige. Morten ble forespeilet flere måneders ventetid, om han i det hele tatt fikk innpass. Heldigvis hadde Morten en hjelpsom arbeidsgiver, som sa seg villig til å betale for et par konsultasjoner hos privat ernæringsfysiolog, for å se om det kunne hjelpe.
- Jeg er veldig takknemlig for det, og vi fikk god valuta for de pengene! For nå, etter et par konsultasjoner, er jeg faktisk helt fin i magen igjen. Kort oppsummert måtte jeg rett og slett lære meg å spise skikkelig, og innarbeide gode rutiner. Jeg lærte også at huet styrer veldig mye uten at du vet det, og at indre stress kan skape trøbbel i magen. Nå kan jeg spise det jeg har lyst på, og har fått tilbake normale toalettvaner. Jeg er kjempefornøyd med den gode hjelpen jeg fikk av Gulla på Aleris, sier Morten takknemlig.
Vi tok en prat med Gulla Formo, klinisk ernæringsfysiolog ved Aleris, for å høre mer om hva som hjalp for Morten.
- Maten han hadde fjernet var ikke det som forårsaket plagene, slår Gulla fast, og fortsetter: - Veldig mange av de som kommer til meg med magetrøbbel har fått ulike kostråd av fastlege eller google og endt opp med et svært selektivt og anstrengende kosthold. Da kan man ofte ha god nytte av å gå «back to basic», rett og slett lære seg å spise vanlig mat på vanlig måte. Mange har slitt med magen lenge, og har laget allverdens regler for hva de kan spise og ikke spise, når de skal spise og hva slags tilskudd de bør ta. Noen har også fått diettråd av folk som ikke har tilstrekkelig kompetanse på området eller ikke har forklart hvordan ting henger sammen grundig nok. FODMAP kan absolutt være et fornuftig verktøy når vanlig kostråd ikke er tilstrekkelig, men det er ganske mye å sette seg inn i og forholde seg til, så det er mye annet som bør prøves først, forklarer den erfarne spesialisten.
Videre trekker hun frem det hun beskriver som hjerne-tarm aksen; at hjernen og tarmen er koblet sammen, og at indre stress kan påvirke tarmfunksjonen.
- Selv om en til vanlig ikke har mageproblemer vil nok mange nikke gjenkjennende til at en viktig eksamen eller et skirenn kan gi en litt nervøs mage. For noen har mestringsstrategier rundt mat og toalettbesøk fått påvirke hverdagen i så stor grad at de har havnet i en uheldig spiral, der de blir veldig vare for kroppens signaler, og agerer med én gang de kjenner tegn til at de må på do. Da blir kroppen etter hvert dårlig på å holde seg, og man kan ha det gående, slik som i Mortens tilfelle. Et godt tips er derfor å forsøke å utsette toalettbesøket litt, og prøve å la det gå gradvis mer tid mellom hver gang.
Gulla forteller at første møte med en pasient som sliter med mageproblematikk starter med en utvidet kartleggingssamtale hvor det ofte er mulig å avdekke hvor skoen trykker hos akkurat denne pasienten.
Bestill time hos klinisk ernæringsfysiolog
- Pasientene jeg møter er svært forskjellige, mageplagene arter seg veldig ulikt og løsningene blir derfor ofte skreddersøm som utvikles i et samarbeid mellom behandler og pasient. Det er viktig for meg å understreke den individuelle tilnærmingen til kostbehandling av IBS hvor plager ses i sammenheng med kostkvalitet og aktuelle somatiske og psykologiske forhold.
Om Mortens tilfelle sier hun følgende:
- Dersom en spiser få og store måltider, og kanskje til og med hopper over frokosten slik at kroppen blir gående veldig lenge uten å spise, kan kroppen nærmest få en sjokkreaksjon når den endelig får mat. I tillegg til det psykiske rundt stadige toalettbesøk jobbet vi derfor med måltidsrytme, porsjonsstørrelse og sammensetning av måltider med vekt på tilstrekkelig fiber og væskeinntak, runder Gulla av.
*)Pasientens navn er anonymisert av personvernhensyn.